keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Lounas norjalaiseen tapaan


Meillä on töissä sellainen lounasjärjestely, että kukin - poislukien esimiesporras - käy vuorollaan lähikaupassa hakemassa pari kassillista ruokaa. Jokainen saa sitten valikoida antimista, mitä haluaa syödä, ja tätä mahdollisuutta näyttävät käyttävän hyväkseen jotakuinkin kaikki. Systeemi tulee jopa aika edulliseksi, kun työntekijä maksaa kuukaudessa ruuastaan 200 kruunua (n. 25 €) eli varsin nimellisen summan, ja työnantaja kustantaa loput. Eikä tarvitse tuoda omia eväitä kotoa.

Useimmilla ostosten tekijöillä on yleensä tapana vain purkaa kauppakassit: jääkaappiin sinne kuuluvat, leivät koriinsa ja hedelmät kipataan vatiin pöydälle. Sitten on Stian, shoppailuringin taiteilija, joka tekee hedelmäkorista tarkkaan harkitun asetelman, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy. Paneutumista visuaaliseen vaikutelmaan selittänee miehen ammatti, graafinen suunnittelija. Me muut suhtaudumme ruokaan yksinkertaisesti ruokana.

Mutta lounaspa onkin norjalaistyylinen eli perustuu hyvin vahvasti ajatukseen, että leipä miehen tiellä pitää. Suomalaistyyppinen lämmin lounas tuntuu olevan täysin outo ajatus norjalaisille. Sen sijaan syödään leipää, joka päällystetään lähes millä tahansa, mitä kaapeista sattuu löytymään. Salaatti sentään lasketaan myös lounasruuaksi, mutta niin sanotusta kunnollisesta ruuasta ei ole tietoakaan. Työpaikan ruokaostoslistakin on valmiiksi määritelty, joten senkään suhteen ei pääse sooloilemaan, vaikka kuinka mieli tekisi.

Minä olen todennut, etten elä pelkällä leivällä. Tai ehkä eläisin, mutta sen jatkuva mussuttaminen alkaa ennen pitkää kyllästyttää. Niinpä sitten yleensä teenkin salaattia itselleni - ja otan leivänpalan salaatin kanssa, en pääruokana. Toinen työpaikan ruotsalaisista on samoilla linjoilla norjalaisen leipälounaan kelvottomuuden suhteen ja tuo usein mukanaan jotakin lämmitettävää ruokaa. Toinen taas on asunut Norjassa jo niin kauan, että on ilmeisesti sopeutunut tilanteeseen.

Norjalaisissa salaatinsyöjiä on muutama, lähinnä naisia. Loput sitten kasaavat leipänsä päälle mitä milloinkin. Kalasäilykkeet tuntuvat olevan erityisessä suosiossa, enkä voi olla ihmettelemättä niitä, jotka päivästä toiseen popsivat makrilli- tai sardiinipäällysteisen leipänsä yhtä hyvällä halulla. Kaikenlaisia outojakin päällysteyhdistelmiä on nähty. Minulle itselleni ei ihan heti tulisi mieleen laittaa maksapasteijan päälle vielä banaania.

Olen ihmetellyt, mistä tällainen lounasmalli oikein on lähtöisin, kun se todellakin näyttää olevan maan tapa ja perinne. Eikö kenelläkään todellakaan ole nälkä lounasaikaan?

10 kommenttia:

 1. Englannissa tyoskennellessani suurinpiirtein vain me suomalaiset ja aasialaiset soivat lamminta ruokaa lounaaksi, muut soivat voileipia, sipseja ja cokista! Ei pelkalla leivalla ela, siina olet oikeassa!
  Herkulliselta nayttaa toi kori :-)

  VastaaPoista
 2. Heh maa jossa ei ole kouluruokailua ei voi kehittää kunnon lounasta ;)

  VastaaPoista
 3. minulta kysyttiin entisellä työpaikalla että syötkö oikeasti suolakurkkua ja juustoa samalla leivällä. :) joo, syön.

  norjalaisten leipärakkaus on kyllä jotain todella ihmeellistä, itse kaipaan myös sitä lämmintä ruokaa. tosin nyt yövuorossa ollessa pärjäisin ihan niillä leivilläkin..

  olen muuten uhkaillut miestä, että jos saadaan lapsia meidän pitää muuttaa suomeen. on se kumma jos ei lapsille koulussa voida antaa lämmintä lounasta!

  VastaaPoista
 4. Hyvä Stian! Minäkin tykkään aina asetella ruoan kauniisti esille. Huomaa, että olet uusi ja vielä jaksata taistella lämpimän lounaan puolesta.Koska...Kyllä leipälounaaseen ajan mittaan tottuu, myös siihen että leivän päälle laitetaan mitä tahansa.

  Itsekin niin teen ja kovasti suosin juuri kalapäälllysteitä. Uusimpana lohisäilykkeet. Kipparin kummallisin päällys on paljon voita ja hienoa sokeria (lienen jo aiemmin omassa blogissani maininnut)
  Minulla on kyllä aina tarjolla vihanneksia ihan reilusti. Meidän kylässä on hieman, uskallan sanoa, sivistyneempää kuin muualla ympäristössä.

  Kahviossamme, pian taas avattavassa, on aina tarjoiltu lämpimiä lounasvaihtoehtoja,jotka tosin ovat näitä puolilämpimiä ruokia:)
  Voileivistä mm.pekoni- kananmuna ja kalakakku-kanammuna.
  Sitten tarjolla on myös pekonipannukakkua, vohveleita ruskealla juustolla, kalahampurilaista, fish and chipsiä ja joskus keittoja.

  Nyt kun kohta saamme suomalaisen lastenkirjailijan ja näyttelijä-teatteriohjaajan vetämään putiikkia, niin eiköhän ala lämmintä lounasta oikein tosissaan ilmantumaan.
  Mistä johtunee tämä tällainen norjalainen jonninjoutava lounasperinne, kun ei se ole mitään skandinaavista perua.
  Islannissa töissä oli kunnon lämmin lounas ja peruskoulussakin tarjoilivat oikeita aterioita. Samoin Ruotsissa osataan lounastaa. Ainakin kouluissa.

  VastaaPoista
 5. Meillä mennään töissä kanssa leivillä, tosin keskiviikkoisin saa myös vohveleita ja torstaisin sitten kevennetään salaatilla. Kyllähän se tekee kovaa kun on Suomessa tottunut työpaikkalounaalla kolmenruokalajin aterioihin! :)

  VastaaPoista
 6. Leipaa, yök... No, on mullakin monena paivana leipaa mukana, kun en aina jaksa aamulla vakertaa salaattia. Kuppikeittoja kaytan myos. Leipa on ihan hyvaa, jos on suomalaista ruisleipaa, mutta sita ei ole ollut enaa kuukausiin... Syon useimmiten nakkileipaa tai hapankorppuja.

  Arin sanat kaantaisin, eli jos ei ole kunnon lounasperinnetta maassa, niin ei ne tuonne kouluunkaan ikina sita ruokaa tule saamaan. Päikkarillakin syodaan leipalounas lasten kanssa. Siis kylla siina silmat pyori paassa minulla alussa. Ihan hirveeta.

  VastaaPoista
 7. Ihana tapa teidän työpaikalla. Milläköhän ton saisi lanseerattua tänne:)
  Joo leipää, leipää ja leipää. Se pitää norjalaisen tiellä. Ja kun ottaa vielä huomioon miten mauttomia leipiä täällä myydään niin huh, huh.
  Joo kouluissa ei tod ole kouluruokaa, yhden hedelmän saavat ip:lla ja maitoa maksusta. Ja arvaa onko kiva olla äiti täällä, se ihminen jonka pitää keksiä täytteet sinne matpakkiin!? Pojat ilmoittivat ja 2 vkon jälkeen, että ei enää leipää... onneksi Näätämö on lähellä eli saa helposti sentään ruisleipää. (vähän vaihtelua).
  Nyt olen itse taas tottunut yhteen lämpimään ateriaan päivässä. Mutta en kyllä ole tottunut syömään tota leipää!

  VastaaPoista
 8. Kun on pakastin täynnä Ruotsista rahdattua Fazerin ruispalaa, on helppo syödä leipälounas ;)

  S&S:n alakerrassa on Gastrossa ihanan näköinen salaattibaari - ainoa vaan etten kyllä ala salaatista maksaa yli 100 kruunua / päivä :/

  VastaaPoista
 9. Ensimmäiset puoli vuotta sai tosissaan joka päivä töissä selittää, että meillä suomessa kun saa sen lämpimänruoan koulussa ja siihen on tottunut niin sen myös syön täällä. Ja joka päivä ihmiset uteliaina tulee katsomaan että mitäs tänään on tarjolla. Ja sitten jos vielä sanoo että on tehnyt ruoan ihan vartavasten lounasta ajatellen eikä se ole edellispäivän tähteitä niin johan on norskit ihmeissään...Luulen kyllä että olen tartuttanut lämpimän tuoan syönnin lounaalla muutamaan norskiin. Salaattia meilläkin muutama naisihminen syö lounaaksi. Muuten nenee näkkäri/hapankorppu/leipä päällystettynä sillä vastenmielisellä tomaattimakrillilla, joku saattaa hienostella ja laittaa jotain muutakin päällysteeksi ;). Erityisesti en ymmärrä että miten raskasta ruumillista työtä tekevät jaksaa kolmen hapankorpun ja makrillin voimin koko päivän...

  Sitä kyllä ihmettelee taas, että mihin kaikki verokruunut menee, kun ei kouluissa ole ruokatarjoilua, terveydenhuolto maksaa ihan pirusti ja vanhuksilla yhtä kurjat olot kun suomessa....

  VastaaPoista
 10. Voi että sitä lämmintä lounasta tosiaan kaipaa! Meillä jotkut kyllä ottaa mukaan valtavia (ja ihanan näköisiä) salaatteja, joskus harvoin saan itsekin aikaiseksi... joillakin on edellisenä päivänä tehtyä pizzaa, kalapihvejä tms. mitä voi lämmittää mikrossa. Eli hyvin moni norjalainenkin on ainakin meidän töissä kyllästynyt leipään! Itse syön lähinnä näkkäriä ja ruisleipää, silloin kun ei ole muuta... Mulla ei ole joka päivä kunnon ruokataukoa eli ei siinä jää välttämättä aikaa lämmittää edes mikroateriaa saatikka syödä sitä (ja sen huomaa sitten iltapäivällä että ei ole kerennyt syömään!) Mutta olen tosiaan ostanut joskus ihan niitä valmiita uusavuttoman mikroannoksia, yleensä Suomesta. Leivänsyönnille uskolliset työkaverit sitten vitsailevat että ai sinä syöt taas päivällisen näin aikaisin, no kätevää niin ei tarvitse kotona tehdä?! Täh? Söinpä minä miten suuren lounaan tahansa aamupäivällä, niin kyllä klo 16 jälkeen on jo kiljuva nälkä. :D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...