perjantai 8. lokakuuta 2010

Torstai-illan ajanvietettä

Alkutilanne

Talvi tekee tuloaan, vaikkei lunta ihan vielä näykään, ja ostimme vähän lämmikettä tulevia pakkasia silmälläpitäen. Tässä kasassa on vasta puolet haloista. Toinen erä kipattiin pihaamme hetkeä myöhemmin.

Olisi niin kätevää, jos piha olisi suomalaisittain katsoen normaali eli ei rinteessä ja ilman portaita. Voisi vaan ajaa kuorman suoraan sijoituspaikkaan. Nyt halkokauppiaan resepti oli työntää kuution halkopaketit autonlavalta suoraan rinteeseen, josta ne sitten rysähtivät oven eteen.

Useimmat asiakkaat kuulemma ostavat halkonsa yhden miehen kannettavissa säkeissä, koska ne ovat helpompia käsitellä. Me ahkerat köyhäilijat päädyimme tähän halvempaa ratkaisuun, jossa tuli sitten päivän liikunta-annos kaupanpäällisenä. Halkoja Ikean kassiin ja sitä retuuttamaan edelleen mäkeä alas. Kottikärryjä meillä ei ole, mutta eipä niistä tässä maastossa olisi iloakaan.

Sovimme työnjaoksi, että ensin molemmat kantavat ja sitten yhdessä pinotaan puut. Kun päästiin pinoamisvaiheeseen, mies totesi hetken halko kädessä pähkäiltyään, ettei hänellä oikein ole visiota halkopinon rakentamiseen. Ainakaan sellaisen, joka pysyy pystyssä. Jospa sinä Tetris-mestari hoidat tämän.

Pari tuntia ahkeroimme. Sitten ilta pimeni siihen malliin, että työtä jatketaan viikonloppuna päivänvalon aikaan.

Nyt ei ole kyllä yhtään liian aikaista alkaa lämmittää puilla. Sen verran viileää alkaa olla sisälläkin. Viime talvena ihmettelin, kun lämpö ei halunnut pysyä sisällä talossa vaan karkasi harakoille. Sama ilmiö on taas havaittavissa. Ja jälleen ihmettelen, miksei taloja lämpöeristetä kunnolla. Tässä nimittäin on mielestäni ongelman ydin. Olen perehtynyt asiaan välikatolla.

Lopputulos

18 kommenttia:

 1. Ovela tapa jättää pinoaminen väliin:) Mutta täytyy myöntää, että sen harvan kerran kun olen mökillä halkoja tehnyt niin siihen täydellisen pinon tekemiseen jää koukkuun...kun mies vain laittoi halot pinoon niin minun piti asetella ne...siinä on vissi ero:)

  VastaaPoista
 2. Naatuska, kyllä se mies sitten jatkoi halkojen kantamista, eli työnjakoa vain muutettiin alun perin sovitusta. Kumpikin teki sitä, mitä parhaiten osasi :)

  VastaaPoista
 3. Meidän ilmavoimilta vuokratussa rivaripäädyssä katosi kaikki lämpö taivaantuuliin viime talvena ja talossa oli vain yksi lämmin huone: meidän tietokonehuone jossa nökötettiinkin sitten koneiden lämmittäminä... Ai joo, ja kylppäri, jossa oli sentään lattialämmitys. Parhaimmillaan räystäistä roikkuivat lähes metriset jääpuikot, kun ilmeisesti välikatossa ei ollut minkään valtakunnan eristeitä. Ja sohvalla istuessa piti olla huivi kaulassa kun ikkunasta veti niin pahasti...

  Mielenkiinnolla odottelen, miten meidän lämmitys sujuu täällä uudessa talossa. Ilmalämpöpumppu on olkkarissa ja myös takka, mutta myyntikirjoissa oli merkkattu "litt dåligt trekk". En ole vielä uskaltanut kokeilla, miten huonosti vetää...

  Kysyin myös vienosti, josko tänä vuonna ostettais puut ennen kuin on pakkasta -30 ja joka paikka myy ei-oota. Sain vastaukseksi murahduksen.

  Niitä pakkasia odotellessa...

  VastaaPoista
 4. Heli: Norjalaisissa taloissa on hyvä ilmanvaihto :)
  Keskustelemanne Välikatto- ongelma on sekin tuttu. Kun ostin taloni, joka on nyt pojalla (toim huom.),silloin 9 vuotta sitten, niin ensi töikseni laitoin karhuntaljaa sellaiset 20 senttiä paksulti sinne ahtaaseen tilaan mikäs se on välipohja.
  Ikkunoista vieläkin vetää (ei ole uusittu) vetää eikä peltejä ole. ei saa olla.
  Mutta jollain lailla on tarennut, kun ei täällä ole kertaakaan ollut alle -10 astetta.Vaikka olemme Kilpisjärven korkeudella.
  Poikkeuksena viime talvi , jolloin kerran oli -14.
  Nunt: jos norjalainen mies murahtelee, se tarkoittaa kyllä. Voit hommata ne halot.

  VastaaPoista
 5. No hei näin sitä löytää netistä muitakin tänne juuttuneita. Klapit on jonossa täällä, vaikka asun näin pohjoisessa niin talvet ovat leutoja tuon Golfvirran vaikutuksesta. Normaalisti mennään +-0 lämpötiloissa, mutta viime talvi oli poikkeus. Pakkanen kävi jopa -16 asteessa (samaan aikaan Kilpisjärvellä -32)ja monelta jäätyi vedet ensi kertaa.
  Kimallusta sinne etelään ;)

  VastaaPoista
 6. Takkakausi on tosiaan alkanut... Meillä naapurin takan savut tulee meille ilmanvaihdosta sisälle, kun röörit ovat kätevästi vierekkäin. Monta kertaa olen säikähtänyt, missä meillä palaa, mutta se onkin naapurin takka :)

  Omaa kamiinaamme ei viitsi juuri käyttää, kun sitten lämpötila on saunalukemissa niin kauan kuin tulta riittää. Heti kun halot ovat sammuneet, lopahtaa myös lämpö kun on tosiaan se suora putki pihalle. Joskus ihan luulin, että kamiinassa (eli siis takassa) on harakka tai muu sellainen, kun se koputteli piipun nokassa ja äänet kuuluivat tosi hyvin. Onneksi on toimiva lattialämmitys kaikissa huoneissa, paitsi eteisessä jossa talvella on jääkaappilämpötila ja ikkunat jäässä :)

  VastaaPoista
 7. Hui, kaikki kirjoittaa syksysta ja talvesta, onneksi ei viela vahaan aikaan tarvitse ajatella paluuta talveen...

  VastaaPoista
 8. Nunt, meillä kylppärin lämmin lattia on talvella kissojen suosikkipaikka. Olohuoneeseen saa todella helposti sellaisen savusaunatunnelman, kun meilläkin kamiinassa on "litt dårlig trekk". Muu osa talosta pysyy normaalitilassa, viileänä ;)

  Avletto, ilmanvaihtoko tässä on ideana?! En ole sisätiloista onnistunut paikantamaan mitään erityistä vetokohtaa, joten ilmeisesti veto käy tasaisesti kaikkialta. Mutta vilkaisepa ihan ensimmäistä postaustani, jossa on kuva lämpöhukan aikaansaamista komeista jääpuikoista.

  Ari, täällä etelässä oli viime talvena ihan arktiset olosuhteet. Paljon lunta ja pakkasta. Tätä talvea odotellessa...

  Teresa, mikähän idea siinä on, että savuhormissa ei tosiaankaan ole peltiä? Ehkä se teidänkin harakka oli lämmittelemässä siellä piipun nokassa ;)

  Soile, kun sinun blogiasi lukee ja katselee kuvia, iskee kaukokaipuu...

  VastaaPoista
 9. En jaksa ymmärtää, miksei täällä ole käytännössä ollenkaan varaavia takkoja ja savupeltejä... Kotini oli 15 vuotta vanha rintamamiestalo Suomessa ja lämpö pysyi varaavassa muurinpesässä peltien kanssa lähes kaksi päivää. Täällä tosiaan kamiina lämmittää sen aikaa, kun on puita pesässä ja sitten on taas kylmä.

  Toisaalta, onhan täällä sitten tuota metsää mitä polttaa :P Eipä tarvitse huolehtia häkävaarastakaan...

  VastaaPoista
 10. Nunt: Savupeltejä ei saa olla. Kun rakensimme pyöröhirsimökin, niin siihen piippuun ei saanut laittaa peltejä. Kun pellittömyys heikensi lämmitystehoa niin suomalaisella vuolukivitakalla sai kompensoituia osan haitoista.

  VastaaPoista
 11. Avletto, enpäs tiennyt moista... Hassut lainsäädännöt...

  Meidän pitäisi kait huoneetkin mitata ja ilmottaa johonkin, ei vaan olla saatu minkään valtakunnan lippulappusia asian tiimoilta...

  VastaaPoista
 12. Heli meillä on ihan sama tilanne! Kylppärissä on ihanan lämmintä (=lattialämmitys), muualla talossa "hieman" viileämpää. Keittiö/olkkari-yhdistelmä kyllä lämpenevät nopeastikin jos vähän kokkailee ja polttaa puita takassa. Mutta meillä on ne puut vielä hankkimatta, tulevat myöskin isossa kasassa, ei säkeissä naapurilta.....

  VastaaPoista
 13. Lammas sai koiran murisemaan kissalle, mitä se ei ole aikoihin tehnytkään... Tietää kyllä, että kissalle ei murista. Harjoiteltiin sitten sitä murisemattomuutta niin, että minä nostin kissan lampaan viereen ja pidin koiraa silmällä :P

  VastaaPoista
 14. Satu, kylppärissä on hyvä lämmitellä ihmistenkin...

  Nunt, primitiivinen ruoka saa esiin primitiiviset vaistot ;D

  VastaaPoista
 15. Piipahdin vain vilkaisemaan. Palaan tanne lueskelemaan ajan kanssa myohemmin...

  VastaaPoista
 16. Hyvä, että puut hankittu. Täällä ylhäällä nimittäin tasan 0 astetta ja tänään tuli hieman luntakin!
  Mäkin olen ihmetellyt miksi ihmisillä on noi puut noissa säkeissä (kun tiedän mitä säkki maksaa). No ehkä ei ole pikkurahan puutetta:) Me otettiin tilaus Ivalosta, mutta se on ehkä hieman liian tuoretta puuta ja ei koivua. No poltetaan sitten joskus. Nyt oli yhdessä paikassa täällä koivuklapit 4 säkkiä 199kr. Hain yhden satsin.
  Toivotaan meille kaikille lämmintä talvea:)

  VastaaPoista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Mulla on Temppukissojen blogin Kissan aktivointi -kirja, jonka seurauksena ollaan Suvin kanssa vähän harjoiteltu. Se on niin ahne, että tekee mitä tahansa ruuasta (paitsi tulee syliin). Jos haluat lainata, niin pistä viestiä ja tule hakemaan, kun olen töissä :)

  (sori, meni tagit pieleen, poistin sen ekan kommentin)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...