perjantai 3. syyskuuta 2010

Perjantaipullo

Töissä on perjantaisin viiniarpajaiset. Arpoja saa ostaa päivän mittaan ja onnetar ryhtyy töihin kolmen jälkeen, kun asiakaspalvelu on suljettu. Tällä kerralla olin onnettaren suosikki ja vieläpä niin, että sain ensin valita kahdesta pullosta mieluisemman, ja se toinen onnekas sai tyytyä jäljelle jääneeseen.

Päivän päätteeksi seisoskelin hetken pihalla kolmen työkaverin kanssa, kyytiä kotiin odotellen. Siinä sitten joku kysäisi, että pidetäänkö Suomessa työpaikoilla tällaisia arpajaisia. Muistelin, että yhdellä entisellä työpaikalla tällainen tapa oli. Arvottiin perjantaipullo, muttei viiniä vaan jotain väkevämpää. Mitä juomaa? kysyi ruotsalainen työkaveri. Koskenkorvaa, vastasin minä.

Siitä vastauksesta päästiinkin käsittelemään suomalaisuuteen liittyviä stereotypioita, joista erityisesti porukan kaksi ruotsalaista olivat hyvin perillä.

- Suomalaisethan juovat Koskenkorvaa ja istuvat saunassa ja piiskaavat toisiaan oksilla.
- Sen piiskan nimi on muuten vihta.
- Siis mitä? Onko se totta, että te todellakin teette niin?
- Kyllä, se pitää paikkansa.
- Mutta miksi niin tehdään?
- Kai se alkuperäinen tarkoitus oli, että siten tullaan puhtaammaksi. Varsinkin jos entisinä aikoina ei ollut erikseen saippuaa peseytymistä varten.
- Kaverini kertoi, että jos vaikka Helsingissä vuokraa asunnon, niin sitten talossa on sauna, johon voi mennä.
- Sekin pitää paikkansa. Ja uudemmissa taloissa voi jokaisessa asunnossa olla oma sauna.
- Ihanko totta? Kaikki siis oikeasti käyvät saunassa?
- Kyllä. Suomessa ei oikeastaan ole sellaisia asuintaloja, joissa ei ole saunaa.
- *Ihmetystä ja kummastelua...*

Suomalaisuuteen siis liitetään erilaisia stereotypioita, mutta näköjään niiden ei ajatella kuitenkaan olevan kaikilta osin totta. Keskusteluporukan norjalainen ei näyttänyt olevan yhtä hyvin perillä niistä kuin ruotsalaiset. Ehkä maantieteellinen etäisyys vaikuttaa. Tai sitten norjalaisten Suomi-stereotypiat ovat erilaisia kuin ruotsalaisten.

Kyllä minullekin äkkiä ajatellen tulee mieleen paljon enemmän ruotsalaisiin kuin norjalaisiin liittyviä stereotypioita. Niitä nyt tässä kuitenkaan listaamatta. Taannoin etsiskelin netistä norjalaisvitsejä ja niistä 99% liittyi turskan syömiseen. Sitäkö se norjalaisuus sitten suomalaisten mielestä on?

Mutta miksi kuvassa on kaksi pulloa? No, sattui käymään niin, että meidän perheeseen tuli tänään kaksi arpajaisvoittoa. Toinen niistä pääsi heti käyttöön, ruokajuomaksi päivällispöytään.

6 kommenttia:

 1. Sulla on käynyt tuuri.Onnittelen. Minä en voittanut pulloa työpaikan arpajaisissa. Kun meidän pomo on niin ankara , ettei se mitään arpajaisia edes järjestä.
  Sitten oli pakko ihan ite ostaa tax freestä minttujuttuja(Legendary mint shots from the finnish himalaya, missä muuten se Suomen himalaja on?) ja mansikka shottia ja samppanjaa.
  Eivät olleet menneet vanhaksi siellä hyllyssä, totesin just tässä päivällistä Suomen kamaralla laittaessani.
  Norjan sisäisissä vitseissä kalastaja parka on valitettavan usein kohteena.
  Huvittavinta on että me itse maksamme kalliit liput jotta pääsisimme kuuntelemaan kun meitä mollataan.
  Viittaan Topcoatin esiintymiseen Mehamnissa, yleisöstä suurin osa vierailevia kalastajia. Ja tulee niin pahaa, että se on nautittavaa.

  On norjalaisista muitakin vitsejä kuten se mökki vuoristossa ja näki unta ja sauvajuttu, no niin...
  Pekka ja Toivonen tositarinat ovat sitten oma lukunsa.

  VastaaPoista
 2. Onnea pullosta! Meilläkin on töissä aina perjantaisin vinlotteri, reilun vuoden aikana arpaonni on osunut kohdalleni huikeat kaksi kertaa....

  Tuota sauna-asiaa on saanut täälläkin todistella ihmisille...ei ole pelkkää legendaa että kaikilla on sauna ja piiskataan toisiamme oksilla...

  VastaaPoista
 3. Avletto, kalastus ja kaikki siihen liittyvä taitaa olla se perinteinen Norjaan liitettävä stereotypia. Onkohan olemassa mitään uudempia juttuja, joissa viitattaisiin ökyrikkaaseen öljymaahan? ;)

  Fjordinna, mikäköhän siinä saunassa sitten on niin uskomatonta, että sitä luullaan satuiluksi? :p

  VastaaPoista
 4. Hih, kiva lukea etelä-Norjan kuulumisia. Olin itse siellä Baerumissa töissä 2001-2002. Meilläkin oli vinlotteri.. se oli kivaa. Suomessahan tuollainen on kielletty jos tarkkoja ollaan.. joku arpajaislaki on olemassa ja siksi kai Suomessa toi ei ole niin yleistä? Voi olla että täälläkin on, mutta nää norskit eivät ole niin lainkuulijaisia:) Oltiin välillä 7v Suomessa ja nyt kesällä tultiin Pohjois-Norjaan. ps. näyttääpä siellä etelässä vielä kesäiseltä. Täällä on jo kk vedetty pipo päässä:)

  VastaaPoista
 5. Meilläkin on työpaikalla viiniarpajaiset, mutta niitä kutsutaan ihan toisella nimellä, eli ilmeisesti niiden järjestäminen ei täälläkään ole ihan viimeisen päälle lain kirjaimen kunnioittamista... No se on pikkujuttu, pahempaa on että en voita ikinä. :P Mutta eipä se haittaa kun tuon paremman puoliskon työpaikalla arvotaan kanssa vinkkupulloja ja se voittaa 1-2 pulloa 98 % varmuudella aina kun vaan kehtaa osallistua. :))) Ja mikä parasta, se ei itse juo viiniä! Eli kukahan ne sitten mahtaa juoda...... ;o)

  VastaaPoista
 6. Kalastajamuija, ei se tosiaan taida Suomessa laillista olla, tuollainen "rahankeruu".

  Turskatynnyri, meillä myös mies on aika usein voittanut viiniarpajaisissa, parhaimmillaan kaksikin pulloa kerralla. Jossain vaiheessa se jo mietti, että kehtaako enää osallistua, jos muut alkavat luulla, että huijaa jollakin tavalla =)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...