maanantai 20. syyskuuta 2010

Ensivaikutelma Oslosta

Monen Osloon tulevan ensivaikutelma kaupungista syntyy varmaankin näissä maisemissa. Rautatieasemalle tulee myös lentokenttäjuna.

Nykyinen päärautatieasema, Oslo S, oli alunperin nimeltään Østbanestasjon, ja sieltä kulkivat itäänpäin menevät junat. Oslosta löytyy myös Vestbanestasjon, joka tosin ei ole enää asemakäytössä, vaan kaupungintalon lähellä olevassa rakennuksessa toimii Nobelin rauhankeskus.

Huono ensivaikutelma Oslosta syntyy vaikkapa tästä. Aseman edustalla tuntuu jatkuvasti seisoskelevan hieman epämääräisen näköistä porukkaa, enimmäkseen miehiä. Nähtävästi huumeidenkäyttäjiä ja muita samaan aihepiiriin liittyviä henkilöitä.

Ohi kulkiessa tulee mieleen, ettei olisi kiva jäädä tälle pysäkille odottamaan bussia tai raitiovaunua.

Aivan aseman kupeessa on joukko lasitaloja - ostoskeskuksia ja hotelleja. Samaan kompleksiin kuuluu myös bussiasema, joten liikennettä riittää joka suuntaan ja kaikilla välineillä.

Tämä alue tuntui minusta aluksi todella sekavalta, ja autoa ajaessani mieluiten kiersin paikan kaukaa. Suuntavaisto tuntui katoavan täysin korkeiden rakennusten välisessä kuilussa. Katutaso on rakennettu autojen ehdoilla ja jalankulkijat pääsevät ostarista toiseen siltoja myöten.

Sisällä ostoskeskuksessa onkin sitten viihtyisämpää kuin kadun varrella. Aseman lähistön ostarit tuntuvat olevan aina täynnä ihmisiä verrattuna muihin.

Oslossa on nimittäin eri tasoisia ostoskeskuksia. Aseman lähistön paikat ovat kaiken kansan paikkoja, kun sitten löytyy myös hienompia ja kalliimpia, joissa ei vaikkapa maahanmuuttajia juurikaan näy ostoksilla. Kauppoja kuvankin ostarissa on runsaasti - ja samoja ketjuja, joita löytyy muualtakin. Se, että paikka ei ole niin hieno ei tarkoita, että täällä olisi vain jotakin B-luokan halpiskauppoja. Ja valikoima on suuri verrattuna meidän isoon lähiostariin Sandvikassa.

Oslon pääkatu, Karl Johan, alkaa aseman edestä, ja lauantaina väkeä oli liikkeellä paljon. Kadun tässä päässä kaupat ovat levittäytyneet kadulle. Turistikrääsää on myynnissä runsaasti. Katua eteenpäin kulkiessa vaikutelma ainakin kauppojen suhteen muuttuu vähän hienommaksi ja kalliimmaksi.

Jos Osloon saapuu ilta-aikaan, huono vaikutelma voi vahvistua Karl Johanilla päivystäviä prostituoituja ja muita epämääräisiä kulkijoita väistellessä.

Karl Johanilta voi myös bongata kaikenlaisia huomion ja rahan kalastelijoita. Tässä valikoima tämänkertaisista, joilla taitaa kyllä olla ihan vakiopaikat kaikilla.

Kirjakaupan vallanneet Imperiumin sotilaat eivät tuntuneet olevan pennosten tarpeessa, vaan heidän parveilunsa mitä ilmeisimmin liittyi johonkin kirjakaupan tempaukseen.

Sitten päästään taas sinne Oslon paraatipuolelle. Stortingetin eli Norjan kansalliskokouksen rakennus on valmistunut 1866 ja sen rakennustyyli on useiden tyylisuuntien yhdistelmä.

Rakennuksen pystyttämiseen liittyi aikanaan pitkällistä kädenvääntöä. Ensimmäinen jo valittu arkkitehdin suunnitelma hylättiin, koska se muistutti liian paljon kirkkoa. Toteutettu suunnitelma taas sai kritiikkiä arkkitehdin kokemattomuuden vuoksi. Tätä ennen rakennuksen paikasta oli keskusteltu vuosikausia. Valmistunut rakennus osoittautui aivan liian suureksi kansalliskokoukselle, joten rakennukseen sijoitettiin myös muutama muu valtion virasto.

Stortingetin edessä on usein meneillään jonkinlainen mielenilmaus. Jostakin syystä - siis ainakin silloin kun minä kuljen ohitse - mielenosoittajat ovat useimmiten maahanmuuttajia.

13 kommenttia:

 1. Oslosta saa todella helposti negatiivisen vaikutelman juuri tuon Oslo S:n takia. Portaat täynnä vaikka minkänäköistä puliukkoa ja akkaa, joilla ei ole hajuakaan mikä päivä tai vuosi on menossa. Miten minusta tuntuu että Suomessa ne "siivotaan" tehokkaammin pois? Onkohan Norjan poliisi luovuttanut taistelun?

  VastaaPoista
 2. Tuo asema on ollut tuollainen aina. Siivosihan ne sen aseman viereisen alueen naista spurguista, mutta takaisin aseman nurkillehan ne sitten tulivat kumminkin. Kesalla tuntui todella allottavalta odotella trikkia siina nurkilla. Vaikka aika rauhallisiahan ne tuntuivat olevan.

  Kiva katsella edes kuvia sielta. Kovin on toiveissa paasta kaymaan syyslomalla. Maikki haluaa Wow-kauppaan Karl Johanille... Ja mina muuten vaan tuulettumaan.

  VastaaPoista
 3. Emmi, Oslossa todellakin pistävät silmään narkkarit, joihin voi törmätä melkein missä vaan. Suomessa ollessa mies aina ihmettelee humalaisia pultsareita, joita kuulemma röhnöttää joka nurkassa ja jollaisia täällä ei hänen mielestään näe. No, mihin kenenkin silmä on tottunut...

  Tuula, tuulettumassa minäkin Oslossa käyn. Kun siellä ei tule käytyä niin usein, ei edes viikoittain, vaikka ihan vieressä asunkin.

  VastaaPoista
 4. Kivoja huomioita Oslosta. Itselle kovin tuntematon paikka itse asiassa. Tänä viikonloppuna sekin tulee tosin toivottavasti korjattua! :) Täytyypä lukaista muutkin Osloon liittyvät kirjoituksesi niin saan hieman vinkkejä pääkaupunkivisiittiin!

  VastaaPoista
 5. Oslo Øst oli jo minun aikana pelottava paikka. Eipä siellä paljon tullut käytyäkään. Kovasti on kaupunki muuttunut, pitää taas todeta.
  Onkohan siinä Stortigetin edessä vielä ne lasiseinäiset kahvilat. Ja se kioski mistä sai sunnuntainkin hesarin samana päivänä.
  Kyllä kelpasi kahvia juoda eplekake med isin kera ja ihan rauhassa lukea kotimaan uutisia.
  Scotsman oli sitten Se pubi Karl Johanilla.

  VastaaPoista
 6. Joo assan seutu on kylla hurja paikka. Kevaalla kun oltiin Oslossa niin nahtiin kun porukka makas siina nurmikolla ja tykitti suoraan suoneen! Huh.
  Mutta tykkaan Oslosta. Marraskuun alussa meilla on jentetur siella:)
  ps. oih Sandvikan ostari. Siella tuli vietettya aikaa kun esikoinen oli vauva:) Hyvia muistoja.

  VastaaPoista
 7. Satu, Oslossa on mielestäni aika erinäköisiä alueita, eikä joka paikka onneksi näytä yhtä pahalta kuin aseman ympäristö.

  Avletto, Stortingetin edustalla, ehkä enemmänkin siinä puiston puolella on jokin lasiseinäinen kahvila/ravintola. Eipä ole tullut koskaan käytyä. Mutta että saman päivän Hesari?! Täytyypä joskus tarkistaa, kun tähän mennessä tuorein näkemäni on ollut kaksi päivää vanha Hesari Deichmanske Bibliotekissa.

  Kalastajamuija, Oslo on ihan ok (niitä narkkareita lukuunottamatta) nyt kun jo aika hyvin hahmotan, mistä mitäkin löytyy. Sandvika Storsenter on vakioshoppailupaikka, mutta joskus täytyy päästä vähän muihin ympyröihin ;)

  VastaaPoista
 8. Jee, lisää norjansuomalaisia :) Ja vielä noin lähelläkin, itse asun Østfoldissa :)

  Pitsihuiveihin menee vähän projektista, muista hommista ja kuun asennosta riippuen parista viikosta kuukausiin. Varsinkin nuo pyöreät projektit alkavat nopeasti, mutta alkavat siinä vaiheessa, kun puikoilla oleva silmukkaluku alkaa ylittää 500, hidastua huomattavasti :)

  Naukuja norjalaiselta kissalta, jolla on suomalainen nimi :)

  VastaaPoista
 9. Nunt, kiitos nau'uista! Täältä lähtee tuplanau'ut takaisin :)

  VastaaPoista
 10. Narvesenin kioskista saa. Lasikahvilaa lähimpänä oleva Narvesen.
  Sunnuntai-iltapäivällä löytyy.
  Tätä tietoa ei ole päivitetty sitten 1986 :)
  Silloin se oli iso asia kun ei ollut nettiä eikä kännyköitä.

  VastaaPoista
 11. Käytiin tänään autolla Oslossa ja se uusi operatunnel oli kyllä aika kokemus... Sitten kun vielä isäntä kertoi, että päällä on vettä (en tiennyt missä se kulkee), niin aloin puristaa penkkiä jo aika tiukasti.

  Toivottavasti mun ei ikinä tarvitse itse ajaa Oslossa...

  VastaaPoista
 12. Nunt, tunnelissa katoaa suuntavaisto vielä pahemmin kuin aseman lähistön katukuiluissa. Nyt kun tuon alueen tunneleita laitetaan uusiksi, niissä sekoilee myös navigaattori, kun ulos tai sisään ei pääsekään siitä kohdasta mistä sen mielestä pitäisi. Parempi kiertää kaukaa...

  VastaaPoista
 13. Jep, yritettiin Oslo S:n ja olisikin pitänyt kai olla menemättä tunneliin ja seurata kylttejä Oslo V:n suuntaan (vai Østko se nyt oli). Nyt päädyttiin ajamaan koko tunneli läpi, kääntymään samantien takaisin vastakkaiseen suuntaan, keskivaiheilla ulos, ympäri liikenneympyrässä, ramppiin, josta ei pitänytkään kääntyä, taas takaisin... Argh!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...