torstai 22. heinäkuuta 2010

Työnhaun problematiikkaa

Minulla on ollut jo useamman kuukauden ajan eräällä työpaikkasivustolla aktivoituna haku, joka lähettää viestin sähköpostiini aina, kun ilmoituksessa esiintyy sana finsk. Tarkoituksena on siis löytää paikat, joihin etsitään suomenkielentaitoista henkilöä.

Selvennykseksi on sanottava - ennen kuin kukaan ehtii kauhistella saamattomuuttani - että olen toki etsinyt sopivia työpaikkoja myös muuten kuin tämän haun avulla. Ja vielä lisäselvennykseksi, että niin sanotuissa oman alani töissä ei pärjää ilman sujuvaa paikallisen kielen taitoa.

Pitkään aikaan viestejä ei tullut juuri yhtään. Tai jos tuli, niin finsk-sanaa käytettiin jossakin muussa yhteydessä kuin kielitaidosta puhuttaessa.

Loppukeväästä ilmoituksia alkoi tulla lähes viikoittain. Suomenkielentaitoisista näytti yhtäkkiä olevan lähes pula.

Paikkoja on ollut auki erilaisilla aloilla ja muut pätevyysvaatimukset ovat olleet vaihtelevia. Aika moneen paikkaan on etsitty taloushallinnon ammattilaista. Ei siis mitään minulle sopivaa, kun sen alan osaamista ei todellakaan ole.

Mutta sitten on näitä erilaisia asiakaspalvelutehtäviä tai muita vastaavia, joissa pitää puhelimessa puhua suomea. Ja joissa muita ehdottomia pätevyysvaatimuksia ei ole.

Tässä vaiheessa työnhaku-uraani kaikenlaisesta pitää olla kiinnostunut.

Työnantajia ei kiinnosta korkea koulutukseni tai loistelias työurani. Heitä kiinnostaa se, mitä kieliä osaan puhua sujuvasti. Yllättäen sujuvasta suomen kielen taidosta näyttää tulleen suurin valttini työnhaussa. Koulutus ja uraputki todetaan, ja sitten siirrytään keskustelemaan niistä olennaisemmista kyvyistä.

Eilen olin taas vaihteeksi keskustelemassa yhdestä työpaikasta. Tällä kerralla rekrytoimiston ihminen kiinnitti tavallista enemmän huomiota ammatilliseen pätevyyteeni. Keskustelimme siitäkin, mitä oikeasti haluaisin tehdä, siis joskus tulevaisuudessa, kun puhun norjaa paljon nykyistä paremmin.

Voi, minulla olisi juuri sinulle sopiva paikka, jos puhuisit sujuvaa norjaa! nainen sanoi.

Mutta kun en puhu, vielä. Sitten joskus tulevaisuudessa, toivottavasti ei kovin pitkän ajan kuluttua.

Sitä odotellessa.

11 kommenttia:

 1. Siina se kieli kehittyy. Vaan meneehan siihen jonkin aikaa. Vaan kannattaa aina kayttaa norjaa, vaikka vaikealta tuntuisi.

  Ihan tyhma idea varmaan, jos et ole alasta yhtaan kiinnostunut, mutta entapa jos kavisit keikkaamassa paivakodeissa. Taalla on yleensaottaen kamala pula paivakotihenkilokunnasta ja ihmisia "haetaan toreilta" toihin. Paivakodissa oppii nopeasti kielta kun joutuu koko ajan puhumaan lasten, vanhempien ja henkilokunnan kanssa.

  VastaaPoista
 2. Onnea kielen opiskeluun! Onko sinulla mahdollisuutta päästä kielikurssille? Me aloitettiin miehen kanssa niin, että joka päivä puhuttiin 1 tunti norjaa, ja siitä se sitten lähti, vaikka aluksi oli hankalaa.

  VastaaPoista
 3. Tuula: Kävin joitakin kuukausia sitten NAVissa hankkimassa kaikenlaista työnhakuun, työttömyyteen yms. liittyvää tietoa. Siellä veileder pohti, mitä voisin tehdä näin aluksi. "Ilmoittaudu vaikkapa lähistön päiväkotiin sijaiseksi, niitä tarvitaan aina. Mutta sinähän et puhu norjaa... Vanhemmat haluavat, että päiväkodin työntekijät puhuvat norjaa, joten ei se kyllä sinulle sovi."

  Sitten mietintä jatkui: "Mutta Oslossahan on ranskalainen koulu. Voisit mennä sinne töihin. Siellä on muitakin ulkomaalaisia."

  Minä en puhu ranskaa.

  En tiedä oliko rouvalla huono päivä vai oliko hän kenties aloittelija vai mitä oli hampaan kolossa...

  Onhan se päiväkoti ihan varteenotettava vaihtoehto tähän muun aktiviteetin rinnalle, jos jatkan nykyisessä osa-aikatyöpaikassa pidempään.

  Anonyymi: Kävin talvella yhden kielikurssin, jonka laatu oli aika kyseenalainen. Kursseissa tällä hetkellä arveluttaa niiden hinta. Ovat mielestäni aika kalliita (moninkertaisesti esim. "suomea ulkomaalaisille"-kurssien hinta) ja joutuisin maksamaan omasta pussista. Mutta täytyy nyt ainakin yrittää aktivoitua tuon kotoa löytyvän harjoitusvastustajan kanssa.

  VastaaPoista
 4. Kylla sina kuule ihan varmasti osaat sen verran norjaa jo nyt, etta parjaat ihan hyvin kielen kanssa. Ja kun kayt itse tarjoutumassa lahipaivakoteihin, niin siinapahan voi johtaja arvioida, onko kielitaitosi tarpeeksi hyva=on varmasti.

  Ja mistas sen tietaa, jos paivakodissa on suomenkielisia lapsia. Joka paikassa on aina. Minunkin ekassa talossa oli kaksi!!!

  Elokuun puolivalissa alkaa uusi paivakotivuosi, etta heti elokuun alussa menet vaan tarjoutumaan. Ne ovat varmasti ihan onnessaan saadessaan uuden sijaisen listoille.

  Jos tarvitset jotain vinkkeja paivakotiasian suhteen, niin ota vaan minuun yhteytta. Siis ihan oikeasti.

  Ja miehen kanssa vaan kovasti puhumaan norjaa!

  VastaaPoista
 5. Sitä minäkin suosittelen. Norjaa vaan miehen kanssa.Ja miks et vois hakea kouluihin kans avustajaks. Luulis noin isossa paikassa kuin Oslo ja ympäristö töitä vaikkapa suomenkielisten kouluavustajana
  löytyvän.Kunta on velvollinen järjestämään mahdollisuuden äidinkielen opiskeluun ala-asteella. Se mahdollisuus on yläasteellakin. Silloin jäis nynorsk pois.
  Äidinkielen opettaminen muutamalle oppilaalle on tosi mukavaa työtä:)

  VastaaPoista
 6. Päiväkoteihin todellakin otetaan kaikenlaista väkeä ja ihan surkeilla norjan taidoilla, joten kielitaito ei ainakaan sulla ole esteenä. Meidän tyttö aloittaa syksyllä päiväkodissa, joten ainakin yhdessä päiväkodissa alueella on suomenkielinen lapsi :) Minulla alkaakin siis aktiivinen norjan opiskelu yhdessä tytön kanssa, aivan alkeista lähdetään. Ehkäpä vähitellen tapahtuisi edistystä kielitaidossa täälläkin suunnassa.

  VastaaPoista
 7. Mervi Krsand24.7.2010 12.50

  Tsemppiä!!! olin töissä just tollasessa asiakaspalvelujutussa, piti olla suomeksi... puhuin muutaman hassun kerran, mutta ruotsia ja norjaa sitäkin enemmän. siinä oppi.

  Plus täällä tuntuu olevan suhteet paljon tärkeämmät kuin koulutus tai työkokoemus.. ainakin pienillä paikoilla. Minusta tuntui ihan samalta, että en osaa norjaa tarpeeksi, että voisin hakea tai saada "oikeita töitä". Siksi siirryinkin opiskelemaan, opiskellut nyt norjaksi kandin. eikä todella tarkota, että osaan norjaa mitenkään äidinkielenveroisesti tai sujuvasta. kielioppi päin honkia, kun en oo panostanu tohon kielenopiskeluun, oppinu päivittäisessä käytössä. Jatkan maisteriohjelmassa, mutta enkuksi, kiinnostavampi ohjelma enkuksi.

  eli en usko, että kieli on ongelma, hae töitä vaan. osaathan ruotsia, täällä on paljon ruotsalaisia töissä kuin töissä.. se on työnantajan arvioitavissa, että onko kielitaitosi tarpeeksi hyvä.. ja koko ajanhan se kehittyy :) plus monen kansainvälisen yrityksen kommunikointikieli on kuitenki englanti.

  oikein paljon tsemppiä, suomalaisella sisulla eteenpäin, jos ei millään muulla!!!

  VastaaPoista
 8. Tuo Avletton mainitsema kouluavustajan homma tai morsmålslærer juttu unohtui minulta. Se on mukavaa hommaa, olen itse sita tehnyt! Kay katsomassa NAV:in sivuilta tarvitaanko teillapain!

  VastaaPoista
 9. Kiitos kaikille vinkeistä! Käytännön pulmat kannattaa näköjään laittaa esille blogiin, niin johan alkaa tapahtua ;)

  Tuo koulu-päiväkoti-akseli pitää ottaa ihan vakavaan harkintaan. Itse asiassa minulla on jopa opettajan pätevyys, jota en tosin ole (vielä) hyväksyttänyt Norjassa. Vuosien takaiset kokemukset koulumaailmasta työympäristönä - en viihtynyt - ovat ehkäpä osaltaan vaikuttaneet siihen, etten ole täälläkään oikein osannut harkita sinne hakautumista. Toisaalta jos työ olisi jotain muuta kuin "normi" opettajantyötä, niin ehkäpä sitten...

  Ja niistä "oikeista töistä"... Olen niitäkin hakenut ilman menestystä, myös useita sellaisia paikkoja, joihin osaamiseni perusteella olisin ainakin Suomessa tullut melko varmasti kutsutuksi haastatteluun. En oikein keksi muuta syytä kuin puutteellisen norjan kielen taidon.

  VastaaPoista
 10. Eli sulla on pedagogin koulutus! Sitten eikun hakemaan lastentarhanopettajan hommaa tai opettajien paikkoja koulusta.

  VastaaPoista
 11. Kannattaa myös harkita tutkinnon hyväksyttämistä Norjassa, vaikka todistusten käännättäminen maksaa jonkun verran. www.nokut.no

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...