maanantai 19. heinäkuuta 2010

Pohjanmeren rannalta Taivasvuoren huipulle (vielä vähän lisää Tanskaa)

Tilaa juosta ja lentää.

Vejers strand on Jyllannin länsirannikolla, Pohjanmeren rannalla. Billundista sinne oli hieman runsaan tunnin ajomatka suoria teitä myöten ja tasankoa ihaillessa. Turistit löysivät paikan 1800-luvun lopussa ja rannan välittömässä läheisyydessä on tarjolla sekä majoituspalveluja että ravintoloita. Ja turisteja riittää edelleen, erityisesti saksalaisia.

Omakuva repun kanssa

Pitkä hiekkaranta oli aika tuulinen paikka, eikä kovin moni uskaltautunut veteen. Meidänkin seurueestamme vain nuorin oli jonkin aikaa pulikoimassa - ja isänsä sen verran, että sai jälkikasvunsa takaisin kuivalle maalle. Minun ei kyllä tehnyt mieli ottaa edes takkia pois, vaikka ilma ei varsinaisesti kylmä ollutkaan ja varpaat nauttivat rantavedestä.

Tuulta sen sijaan käyttivät hyväkseen surffaajat, joita oli näköpiirissä useita.

Hassua - ainakin minun mielestäni - tässä rannassa oli se, että sinne ajettiin autoilla ja sitten ihmiset nököttivät autojen välissä päivää paistattelemassa ja eväitä syömässä. No, olihan niistä autoista varmasti tuulensuojaksi, mutta en nyt varsinaisesti kutsuisi tilaa viihtyisäksi.

Kirahvi: Aidan takana ovat lehdet vihreämpiä.

Givskud Zoo, tuttavallisemmin Løveparken eli leijonapuisto oli sopivasti matkan varrella ja aika lähellä Billundia. Puistoon on kerätty kaikenlaisia eksoottisia eläimiä joista suurta osaa pääsee katselemaan lähietäisyydeltä. Safarikierroksella pääsee ajamaan autolla aitausten läpi ja eläinten näkeminen jopa kuumana kesäpäivänä on taattu.

Eläintarhan sijainti pikkukylän kupeessa on hieman hämäävä. Navigaattori neuvoi ajamaan erilaisia pikkuteitä myöten ja välillä epäilimme, mahtaako navigaattorikaan tietää, minne ollaan menossa.

Leijona: Minä en näistä ohikulkijoista välitä.

Leijonien aitaus oli vahvemmin vartioitu kuin muut. Tupla-aidan sisälle päästäkseen piti ajaa vartijoiden avaamien kahden portin läpi, kun muiden eläinten aitauksissa portit olivat auki ja vain ritiläsilta piti eläimet sisällä. Aitauksen sisällä kiersi koko ajan yksi vartija traktorintapaisella - lähinnä kai vahtimassa, että turistit osaavat käyttäytyä.

Kuninkaan muistoksi... joka antoi perustuslain.

Himmelbjerget (147 m) Aarhusin lähellä tunnetaan Tanskan korkeimpana mäkenä. Sitä se ei kuitenkaan ole, mutta niin tanskalaiset kuvittelivat vuoteen 1847 asti.

Korkein huippu on nähtävyys, jonne on rakennettu niin näkötorni kuin hotellikin. Ja tietysti erilaista turistikrääsää myyviä kojuja. Luonnonkauniilla alueella on myös retkeilyreittejä.

Himmelbjerget on selvästi ollut tanskalaisille kansallisesti tärkeä paikka. Sinne on pystytetty muistomerkkejä niin merkkimiehien kuin tärkeiden tapahtumienkin, kuten naisten äänioikeuden, muistoksi.

Ylhäältä näkee kauas.

Lisää kuvia:
Vejers strand
Løveparken
Himmelbjerget

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...