perjantai 16. heinäkuuta 2010

Tanska on toista maata

Kauas missä katse kantaa yli peltojen

Tasainen tanskalainen maisema tuntui rauhoittavalta Norjan vuorten ja laaksojen jälkeen. Tasaisuus tuskin olisi ollut niin silmiinpistävää, jos Tanskaan olisi saavuttu Suomesta tai ajettu sinne Norjasta Ruotsin kautta.

Suomessa länsirannikon tasamaalla kasvanutta häiritsee Norjassa ajoittain näköalan rajallisuus. Katsoipa lähes mihin suuntaan tahansa, vastassa on mäenrinne. Kauas nähdäkseen pitää kavuta mäen päälle.

Tasaisella peltoaukealla näkee kauemmas.

Maatila kiertotien varrella

Maisemassa kiinnittää heti huomiota myös yksityiskohtiin. Tanskassa on Norjaa enemmän ruispeltoja. Myös ohraa viljellään silmämääräisesti arvioiden huomattavan paljon. Mahdollisesti sillä on jotain tekemistä tanskalaisen olutkulttuurin kanssa. Monella pellolla kasvoi myös norjalaisittain eksoottista maissia - ainakin siltä se näytti auton ikkunasta katsottuna.

Metsää on vähemmän kuin Norjassa ja puutaloja ei juurikaan näy. Sen sijaan talot on rakennettu tiilestä ja tyyli on muutenkin erilainen.

Tulee myös vaikutelma, että tanskalaiset panostavat sisustuksen yksityiskohtiin. On sitä kuuluisaa modernia designia, mutta myös vanhoilla esineillä aikaansaatuja herttaisia interiöörejä.

Koriste

Tanskan alkoholipolitiikka näyttää olevan huomattavan vapaamielinen. Ruokakaupassa myydään sekä viinejä että viinoja ja ikäraja on 16 vuotta. Tupakkaa ostaakseen pitääkin sitten olla 18 vuotta täyttänyt. Norjan alkoholipolitiikka on asteen tai pari tiukempi kuin Suomen.

Valtatiet ovat suorempia ja parempikuntoisia kuin Norjassa. Vastaavasti myös vauhti on kovempi. Ja promilleraja korkeampi.

Johtuneeko vauhdista vai edellämainittujen tekijöiden summasta, että Jyllannin läpi ajaessa navigaattorin liikennetiedotus kertoi aika monesta onnettomuudesta.

Siisteyttä!

Mökkialueella, jossa majailimme viikon, kierrätys ja ekoajattelu muutenkin oli korkeassa kurssissa. Roskakatoksissa oli astiat jätteen lajittelua varten ja jopa koirankakkapusseja tarjolla.

Alueen henkilökunta näytti liikkuvan enimmäkseen polkypyörillä. Siivoojien varusteet olivat kärryssä pyörän perässä.

Mökin vuokran lisäksi piti maksaa ekomaksu, jonka kertymistä saattoi seurata reaaliajassa. Maksua kerryttivät veden ja sähkön kulutus.

Mieheltä oli mennä limsa väärään kurkkuun, kun vessassakäynnin kustannukset selvisivät. Tällainen ekoajattelu taitaa olla aika kaukana norjalaisesta kulutusmentaliteetista.

Ekosähköä

Lisää maisemakuvia

4 kommenttia:

 1. Tassa minakin ihan nurkilla olen vuosikausia asunut, enka taida ikina tuonne Tanskaan selvita. Joten mukava oli ainakin kuvia katsella ;).

  VastaaPoista
 2. Minä olen vuoden sisällä ehtinyt sinne jo kahdesti. Mies tuntuu tykkäävän Tanskasta ;) Ja onhan se kiva päästä välillä käymään aika erilaisessa maassa, vaikka ihan naapuri onkin.

  VastaaPoista
 3. Ei oo tullu Tanskassa käytyä paitsi Kastrupissa, mutta sitähän ei lasketa.
  Vois aatella jotain pyöräilyjuttuja ja sitten vois testata ymmärtääkö siitä kielestä mittään.
  Kommunikoitteko tanskalaisten kanssa englanniks vai menikö se silleen että te norjaks ja paikalliset tanskaks.

  VastaaPoista
 4. Tanska on pyöräretkeilijän paratiisi Norjaan verrattuna. Mukavan tasaiset maastot ja hyvät pyörätiet.

  Mies puhui norjaa ja ymmärsi tanskaa, minä pitäydyin englannissa, kun en puhuttua tanskaa ymmärrä hyvällä tahdollakaan.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...