lauantai 31. joulukuuta 2011

Ruokatuskaa

Norjalainen joulupöytä on aika lihapitoinen ja raskas. Olen siihen päässyt ottamaan tuntumaa muutamissa täällä vietetyissä pikkujouluissa, joissa olen ihmetellyt ihmisten intoa syödä lihajalosteita ja läskiä oikein urakalla. Suomalaisessa joulupöydässä - ainakin länsisuomalaisessa - on huomattavasti enemmän kalaa ja kasvisruokia.

Tänä vuonna vietimme joulua kahdestaan Norjassa, ja suomalaisen ja norjalaisen joulupöydän yhteensovittaminen ei sinänsä tuottanut mitään erityistä tuskaa. Norjasta niitä lihoja ja Suomesta kalaa, laatikoita ja rosollia. Kyllä Norjassakin varmasti jotkut syövät kalaa jouluna, mutta lasken tällä kertaa kalat suomalaisiksi, koska täällä ne tuntuvat olevan lähinnä sivuroolissa. 

Mies ajoi eräänä päivänä ennen joulua Ruotsin puolelle ostoksille. Sieltä tuli kotiintuomisina autolastillinen ruokaa, jolle piti löytää tilaa pakastimesta ja jääkaapista. Meillä on muuten nimenomaan tällaisten retkien saalista silmälläpitäen lisäpakastin, joka nytkin tuli hyvään tarpeeseen, kun muutamalle jauhelihakilolle piti löytää säilytyspaikka.

Jauheliha odottaa kuitenkin vielä joulun jälkeistä elämää, sillä joulupöytään mies oli löytänyt isohkon palasen sikaa. Ribben valmistuksesta voitte lukea edellisestä postauksesta, joten ei siitä sen enempää tällä kertaa. Jotain lihajalosteita piti silti hankkia vielä sen lisäksi.

Kaupassa käteen sattui joulumakkara, ja kysäisin lihatiskin takana seisoskelleelta nuoreltamieheltä, miten sitä pitäisi valmistaa syötäväksi. Ei mitenkään, siitä vain syömään, oli pojan vastaus. Kun huomautin, että makkara näyttää olevan raakaa ja se pitää varmasti jollakin tavalla kypsentää, lihatiskin takana meni sormi suuhun. Apuun hälytetty kokeneempi myyjä neuvoi keittelemään makkaraa vedessä jokusen minuutin.

Joulukalojen hankkiminen osoittautuikin sitten vaikeammaksi. Menin lähinaapuruston isoimpaan ruokakauppaan, josta ajattelin löytyvän vähintään lohta, ehkä jotain muutakin kalaa. Se reissu oli täysin turha. Näin jälkikäteen harmittaa, etten ottanut kuvaa kalatiskistä, sillä sen valikoima oli jossakin itkettävän ja naurettavan välillä. Tuoreena (ei pakastettuna) oli toki saatavilla lohta - eikä mitään muuta kalaa - mutta lohen parasta ennen päiväys oli seuraavana päivänä ja pyyntipäivä jossakin hamassa menneisyydessä. Hyperventiloituani hetken silkasta järkytyksestä totesin, että kalat pitää hankkia muualta.

Seuraavana päivänä suuntasin työpaikan lähellä olevaan kalakauppaan, jonka valikoimista löytyi kaikki tarvittava. Silliä tosin ei ollut myyntitiskillä, vaan se piti hakea kylmiöstä. Ilmeisesti silli ei ole täällä joulun sesonkituote. Lipeäkalankin ostin kalakaupasta, jossa sai valikoida sopivan palasen, ja kypsennysohje tuli kaupan päälle. Norjassa lipeäkalaa syödään pekonin kanssa ja päälle jotkut vielä valelevat sulaa ihraa.

Juuresten hankkiminen peruna- ja lanttulaatikoihin sekä rosolliin oli onneksi helpompaa kuin kalan löytäminen tästä kalastusmaasta. Täällä syödään lanttumuhennosta joulun liharuokien kanssa, mutta tällä kertaa päädyin jalostamaan lantusta suomalaisen laatikon. Rosolli ja imelletty perunalaatikkokin löysivät paikkansa pöydästä ja maistuivat hyvin myös miehelle, joka usein suhtautuu epäilevästi suomalaisiin, outoihin perinneruokiin.

Uudenvuodenpäivän menyy sisältää viime vuonna aloitetun perinteen mukaisesti pinnekjøttiä, minkä jälkeen joulun perinneruuat onkin läpikäyty tämän sesongin osalta. Myös jääkaappi alkaa uudenvuoden tienoilla näyttää jo hieman vähemmän täyteenahdetulta.

Parhaillaan uunissa muhii kalkkuna, miehen Ruotsin reissun heräteostos. Siitä riittää meille iloa vielä moneksi päiväksi.

9 kommenttia:

 1. Ironista tosiaankin, että Norjasta on vaikea ostaa tuoretta lohta. Hyvää vuotta 2012 sinulle!

  VastaaPoista
 2. Mustakin oli todella outoa kun olin toissa kesänä siellä Midsundin saarella töissä, ja kalastus oli varmaan saarelaisten pääelinkeino, eikä siellä ollut kaupassa tuoretta kalaa!

  VastaaPoista
 3. Söin kolme kinkkua yksin (2vk) ja hirmu määrän erilaisia lisäkkeitä. Nyt pyörin kohti hoikempaa ensivuotta... on lähellä koputukset kuuluvat jo!

  Toivotan teille onnellista uutta vuotta 2012!

  VastaaPoista
 4. Minähän en vegenä syo noita ribbejä jne. Eli aina on täytynyt sitä kalaa saada jouluksikin. Vaan kyllä se aina on pakastettua ollut.

  Tänä vuonna sain tosin turskaa, jonka oli yksi tuttu itse pyytänyt ja laittanut heti perkaamisen ja pyytämisen jälkeen pakkaseen. Ja se oli todella hyvää.

  Lisäksi teen perinteiset suomalaiset lanttu- ja porkkanalaatikot.

  Ja kala-auto kävi tässä meillä muuten vähän ennen joulua ja sain ison kasan kalaa pakastimeen. Hyvää lohtakin.

  Oikein hyvää alkanutta vuotta! Toivottavasti tästä vuodesta tulee hyvä.

  VastaaPoista
 5. Nolottaa tuo kala-asia. Jos maailman toiseksi parasta kalaa tuottava kalastusvaltio (Kalastuksen ekologisuudella mitattuna paras, siis ympäristöjärjestöjen mukaan) ei pysty tarjoamaan kalaa asukkailleen, niin jossain tökkii ja pahasti.
  Sen on pakko olla logistiikassa tai lainsäädännössä.
  Luulen, että Norja on panostanut kalanvientiin ja tarjoaa kotimarkkinoille, varsinkin tuoremarkkinoille rippeet.
  Pitäisi asua kalastajakylässä tai läheisyydessä ja tuntea joku kalastaja, että saisi varmasti tuoretta kalaa silloin kun haluaisi. Tosin sekin on laitonta. Me emme saisi luovuttaa kaloja kuin
  virallisille, rekisteröidyille ostajille. Edes ilmaiseksi.

  VastaaPoista
 6. Hyvää uutta vuotta teille sinne!!! Ja hatunnosto norjan perinneruokien kokkailusta :) Tuo kalatiskien kunto marketeissa on kyllä kalastusmaassa mysteeri, onneksi Suomenpuolella on päässyt nauttimaan kalaisesta joulupöydästä :)

  VastaaPoista
 7. Meillä oli siis ihan samanlaiset tuskat kalojen kanssa. Pienestä kalakaupasta minäkin sitten vihdoin kalani löysin, viimeisiä vieden.

  Onnea uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
 8. Kiva huomata, etten ole ainoana tuskaillut kalojen löytymisen kanssa - vika ei siis ole minussa ;)

  Hyvää ja kalaisampaa uutta vuotta kaikille teillekin!

  VastaaPoista
 9. Kiitos Heli. Toivotuksesi auttoi. Heti eka päivästä lähtien olemme saaneet hienoja saaliita. Vuosi alkoi paremmin kuin edellinen, tänäänkin tuli kunnonn seitisaalis :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...