perjantai 16. joulukuuta 2011

Perinorjalaisuuksia

- Roald, meillä on liikaa voita. En jaksa raahata sitä takaisin kotiin - Heitä pois. Kotona riittää voita seuraavaksi sadaksi vuodeksi. (Kuvan lähde politiken.dk)
Viikolla vietettiin Etelänavan saavuttamisen satavuotisjuhlaa. Tapaus oli norjalaisittain merkittävä, koska ensimmäisenä navalle ehti kuuluisa norjalainen naparetkeilijä Roald Amundsen retkikuntineen. Nykyään navan saavuttaminen on helpompaa, ja sinne oli saapunut juhlaväkeä lähes tungokseksi asti Norjan pääministeriä myöden.

Toinen viimeaikojen pääuutinen ja yleisen päivittelyn aihe on Norjaa vaivaava voipula. Norjaan ei normaalisti tuoda voita ulkomailta korkeiden suojatullien vuoksi ja kotimainen vointuotanto ei ole nyt ollut kulutuksen tasalla. Kuluttajille on lupailtu tilanteen normalisoitumista, mutta vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Joulun leivontasesonki on pahasti häiriintynyt voipulasta, ja katukaupassa voipaketin hinta on noussut moninkertaiseksi. Hulluin uutinen pimeän voin hinnasta kertoi, että joku oli maksanut kilosta 5000 kruunua eli yli 600 €. Tässä on tainnut jollakin leivontaintoisella järki karata päästä.

Minulla sen sijaan on jääkaapissa iskemätön puolen kilon voipaketti. Mitäköhän siitä saisi, jos lähtisi ihan tosissaan trokaamaan?

Tanskalaiset (politiken.dk) sen sijaan ovat keksineet yhteyden etelänavan valloituksen ja Norjan voipulan välillä.

6 kommenttia:

  1. Sinun tilanteeseen sovellettu voipalapeli
    1.Pilko paketit 10 gramman palasiin.
    2.Pakkaa siististi voipaperiin.
    3.Myy 50 kr per palanen.
    4.Tienaa 5000 kr.
    5.Osta rahoilla meno-paluu Irlantiin.
    6.Tuo sallittu määrä voita.
    7.Palaa kohtaan 1.

    Oikeasti eräs opiskelija oli "saanut" koulun kanttiinista 20 annospalaa voita.
    Laittoi piloillaan myynti-ilmoituksen. Hinta 60kr/12g
    Kaikki meni heti kaupaksi.
    Jotenkin koomista tuo löytöretkeilijöiden hiekkalaatikkoleikki silloin aikoinaan. Varsinkin Amundsenin touhut sankaruuden varjossa. Sen kun piti mennä Pohjoisnavalle. Sai kaikenmaailman apurahat tieteellistä tutkimusta varten. Amundsen eksyi ja juuttui jäihin. Sieltä se pelastettiin. Suuntasi seuraavan retken Etelänavalle Nansenille luvattuun. Valloitti navan Nansenin ja muiden asemasta.
    Nansen kiukutteli Amundsenille loppuikäsä. Tuumasi Tromssan Ølhallenissa kaljaa ollessaan: "Väärin valloitettu napa"
    Pitää etsiä mita ne tanskalaiset tuumaa.

    VastaaPoista
  2. Tanskalla ei muuten ole mitään syytä enää keljuilla norjalaisille. Sielläkin on voi lopussa.
    Siitäs saivat kun tuollaisia rienaavia pilapiirroksia tekevät.

    VastaaPoista
  3. Viikonlopun reissuni aikana mies oli ottanut siitä minun voipaketistani kuvan ja laittanut naamakirjaan. Kas kummaa, mutta ei ollut ilmaantunut kiinnostuneita - onneksi. Minulla on nimittäin suunnitelmia sen voin varalle.

    VastaaPoista
  4. Vai tuollainen tarina Amudsenista:)
    Juu tama voipula on kylla kova juttu. Itse en ole viela voita tarvinnut joten en ymmarra tata kohkausta. Onkohan Naatamøn varastotkin ihan tyhjat? Menen huomenna katsomaan kun jouluruokia haetaan:)

    VastaaPoista
  5. Mikähän Suomen voipulan syy mahtaa olla! Meillä ei kaiketin ole vastaavia suojatulleja kuin Norjassa. Ja meillä on voimariinit (Oivariini) yms. jotka ovat ihan yhtä hyviä leivonnassa ja ruoanlaitossa kuin voikin. Rasvaprosentti kaikissa sama 80. Mielenkiintoinen juttu norjalaisista napavalloittajista.:) terv. Porina

    VastaaPoista
  6. Kalamuija, kyllähän ilman voita minunkin mielestäni pärjää ihan hyvin. Margariini ajaa saman asian.

    Porina, jostain luin, että sekä Suomessa että Norjassa voin kulutus on lisääntynyt ja tuotanto vähentynyt viime kuukausina. Norjan lisäongelma on joka suunnassa vastaan tuleva tulliraja ja lisäksi ne suojatullit joidenkin tuotteiden osalta, jotka hankaloittavat tuontia. Ainakin tässä suhteessa Suomi hyötyy EU:sta ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...