keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Pihaprojekti etenee


Takapihalle viettävä rinne on pengerretty ja kuvassa näkyvä penger on yksi harvoista jotakuinkin vaakasuorista pinnoista tässä pihassa. Näin ankealta se näytti keväällä kun melkein kaikki lumi oli sulanut. Vielä ankeammalta se alkoi näyttää tarkemman tutkiskelun jälkeen, koska tätä "laatikkoa" oli mitä ilmeisimmin käytetty roskiksen korvikkeena. Minkäänlaisia kasvuston merkkejä siinä ei näkynyt sammalta lukuunottamatta.

Täytyy vain ihmetellä, että tällaisen kaatopaikan on joku halunnut pihaansa perustaa. Penkereen rakentamisessa on kuitenkin nähty jonkin verran vaivaa, mutta sitten homma on jäänyt puolitiehen - ainakin minun näkökulmastani.


Kevään edettyä vielä hieman pengertä alettiin raivata, koska siinä kuitenkin näytti olevan potentiaalia, eikä siihen kerättyjä risuja, rikkinäisiä kukkaruukkuja, muovinpalasia, rautatankoja yms. oikein viitsinyt jättää silmien alle näkymää pilaamaan. Roskien poiston jälkeen maata piti hieman kääntää ja muokata, jotta jonkinlaisten kasvien istutus onnistuisi. Siinä vaiheessa kävikin ilmi, että pengerryksen täytteenä oli käytetty lähinnä kiviä - edelleen erilaisten roskien ohella - ja multaa oli vain hieman enemmän kuin silmänlumeeksi.

Siinä vierähti tunti jos toinenkin, kun kiviä siirrettiin pois tulevasta kukkapenkistä tai vastaavasta. Pari kivistä oli niin suuria, että niitä piti oikein tosissaan punnertaa ylös maasta ja sitten keikauttaa penkereen laidan yli rinnettä alas. Työn tuloksena oli pienen kiviaidan verran murikoita. Kivien jättämä tila täytettiin sitten mullalla.

Multakerroksesta tuli lopulta riittävän paksu, jotta uskaltauduin kokeilemaan, josko tässä voisi kasvaa pari marjapensasta. Taimet ovat vielä niin pieniä, että niiden seuraksi ja tyhjää tilaa täyttämään istutin kaksi monivuotista kukkapuskaa. Ehkä niitä saisi olla useampikin tässä vaiheessa, mutta jos pensaat innostuvat kasvamaan, perennat siirtyvät jossain vaiheessa muualle.


Itse takapiha on vielä lähes luonnontilassa, vaikka hieman raivaustyötä sielläkin on tehty. Metsämansikka näyttää viihtyvän vaikka kivien seassa ja paikoitellen alkavat jo marjat punottaa. Tällaiset luonnonkasvit olisi ihan kiva pitää, mutta muunlaista, väärässä paikassa olevaa kasvustoa täytyy edelleen karsia kovalla kädellä. Esimerkiksi jättitatarkasvuston maasta kaivamista pitää edelleen jatkaa, sillä kaikkien kasvien kaivaminen kertaalleen ylös juurineen ei näköjään riittänyt. Taas puskee maasta uusia versoja.


Pihan perälle on kehkeytynyt varsinainen pusikko. Keväällä ennen lehtien tuloa tämä ei näyttänyt ollenkaan näin viidakkomaiselta. Ylisuuri ruusupensas, jonka ensi näkemältä arvelin olevan pystyyn kuollut, on hengissä ja kukkii parhaillaan. Se saa jäädä paikoilleen, mutta jonkin verran sitä voisi karsia, kunhan keksin miten pääsen karsimisetäisyydelle ilman että jättikokoiset piikit repivät minut riekaleiksi. Harkitsin myös tämän ruusun versojen siirtämistä pegerrykseen, koska se vaikuttaa olevan sitkeähenkinen. Tarkemmin harkittuani totesin, ettei ehkä kuitenkaan ole hyvä ajatus istuttaa sinne mahdollisesti hyvinkin isoksi kasvavaa piikkipensasta. Pysyköön siellä missä on nyt.

Jättitatarta löytyy myös tämän pusikon edestä ja taidanpa tässä lähipäivinä ryhtyä kaivamaan sitä maasta myös täältä. Jospa vaikka sitten joskus kun kaikki ylimääräiset kasvit on poistettu ja ruusua vähän saksittu, näkymä on nykyistä puutarhamaisempi.


Tunnistustehtävä 1: Tällaisia pensaita löytyy myös pihasta. Kukissa on voimakas, makea tuoksu. Minulla ei ole aavistustakaan, mikä pensas on kyseessä, mutta aika sitkeähenkiseltä se vaikuttaa ja näyttää ihan omin avuin myös leviävän. Yksi pensaista on aika iso ja nyt kaikkine lehtineen ja kukkineen se tuntuu vievän vähän liikaa tilaa pienestä pihasta. Pitänee siis leikata tätäkin. Tunnistaako kukaan pensasta kuvan perusteella?

EDIT: Pensas on jasmike, jota joskus kutsutaan myös valejasmiiniksi. Kiitos Trinalle tunnistusavusta!


Tunnistustehtävä 2: Tämä lienee ihan luonnonkasvi. Kasvi on aika korkea, noin metrin korkuinen, kasvaa todennäköisesti edelleen korkeutta ja kukkii parhaillaan. Kukat ovat aika pieniä. Jotenkin minusta tuntuu, että tästäkin voi olla vaikea päästä eroon, jos en saa kaivettua koko juurakkoa ylös kivien seasta. Kasvin nimi, anyone?

EDIT: Kasvi on rohtoraunioyrtti. Tieto löytyi äidin kasviosta :)

Miten minusta onkin alkanut tuntua siltä, että sitä mukaa kuin takapihalta raivaa, kaivaa ja repii kasvustoa pois, uutta kasvaa tilalle vähintään saman verran. Miten ihmeessä noin kivisessä maassa ylipäänsä kasvaa mitään?!

Nuuskis!

2 kommenttia:

  1. Tuo valkokukkainen pensas näyttäisi olevan jasmike. Kukkii nyt Suomessakin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Trina! Sehän se tosiaan taitaa olla :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...