maanantai 6. kesäkuuta 2011

Hamsterit jonossa

Käteistä hamstraamassa (kuva Dagbladetista)

Huomenna klo 8.00 pitäisi alkaa pankkilakko. Tänään - ja jotkut kaukaa viisaat varmaan jo viikonloppuna - ihmiset sitten ovat hamstranneet käteistä, sillä tämä lakko sulkee pankkiautomaatit. Myös verkkopankit lakkaavat toimimasta, eikä edes kaupassa voi ostoksiaan maksaa kortilla.

Aika tehokas tapa pysäyttää muutamia ihmisten aivan arkipäiväisiä toimintoja, vai mitä?

Täytyy tunnustaa, että ihan niin tarkasti en ole uutisia seurannut, että tietäisin, mistä lakossa perimmältään on kyse. Magnitudiluokasta voisi kuitenkin päätellä, että nyt pankkitoimihenkilöt oikein tosissaan haluavat jotakin.

Töiden jälkeen mekin miehen kanssa lähdimme varustautumaan tulevaan poikkeustilaan. Meidän taktiikkamme oli hajaantua eri suuntiin. Mies jonotti pankkiautomaatille ja minä kävin ruokakaupassa tekemässä hieman normimaanantaita suuremmat ruokaostokset. Nyt kun kortti vielä kelpasi maksuvälineeksi, järkeilimme, että kannattaa sen verran hamstrata, ettei kaikki käteinen hupene heti kättelyssä. Kun tämä päätös tehtiin, ei vielä ollut tiedossa, paljonko käteistä, jos yhtään, mies onnistuu saamaan ulos automaatista.

Uutisten mukaan tänään on pankkiautomaateista nostettu käteistä moninkertaisesti tavalliseen maanantaihin verrattuna, ja monet automaatit ovat tyhjiä, koska niitä ei ehditä täyttämään riittävän nopeasti. Pankit ovatkin kehottaneet ihmisiä nostamaan käteistä kaupan kassalta. Se nimittäin on täällä mahdollista.

Minäkin kävin jo päivällä työpaikan lähikaupassa kyselemässä, josko sieltä saisi rahaa, mutta vastaus oli kielteinen. Ilmeisesti moni muukin asiakas oli ollut samalla asialla ja kaupassa oli käteispula. Vasta kun aloin surkealla naamalla selittää, että minun pitää mennä bussilla kotiin, mutta lompakossa oleva käteinen ei riitä bussilippuun, kassapoika heltyi ja antoi satasen (noin 12 €). - Ja selitys oli sillä hetkellä aivan totuudenmukainen, sillä miehen ja minun töistälähtöaikataulujen ei pitänyt sopia ollenkaan yhteen.

Hetken päästä kauppojen kassoilla lienee runsaasti käteistä, kun vain sillä voi maksaa, mutta sitäpä ei sitten kenellekään jaeta niin kauan kuin pankkikortit eivät toimi.

En muista, että Suomessa olisi ollut näin totaalista rahaliikenteen seisausta, eikä täälläkään kuulemma ole ollut isoa pankkilakkoa yli kolmeenkymmeneen vuoteen. Poikkeustilanteeseen on pakko varautua, vaikken usko, että tällaisen lakon annetaan jatkua kovin pitkään. Ihmisiltä loppuu käteinen muutamassa päivässä, ja varmaan nytkin on iso joukko niitä onnettomia, jotka eivät ole onnistuneet hankkimaan käteistä ennen automaattien tyhjenemistä.

Lakko, joka pysäyttää rahaliikenteen näin totaalisesti ja vaikuttaa kaikkien arkeen, tuntuu jotenkin vastuuttomalta. Saa nähdä mitä tässä sitten tapahtuu lähipäivinä - saavatko lakkolaiset tahtonsa läpi vai lopettaako valtiovalta lakon laittomana. Sekin ilmeisesti on tässä tilanteessa mahdollista.

6 kommenttia:

 1. Hui, kiitos tiedosta! Lähdenpä samantien pankkiautomaatille...

  VastaaPoista
 2. Jos lakko alkaa, niin ei se kesta pitkaan. Toivoo yksi, jolla on hyvin vahan kateista...

  VastaaPoista
 3. Joo, mä kans epäilen, ettei kestä kauaa.. ei nimittäin yrityksetkään pyöri, kun pankkiliikenne ei toimi. Ja sitähän ei noi suuryritykset kauaa siedä.

  Tosi hyvä taktiikka teillä! Noinhan se kannattaa tehdä, toinen nostaa ja toinen ostaa, ni ainaki viikon selviää :)

  Mä en ees nostanu käteistä, kai sitä aina jollain selviää muutaman päivän :) Mutta ihan hyvä tajuta, että ehkä joskus pitäis kantaa jotain muutakin kuin korttia mukana.. mä ainakin elän ihan kortilla ;)

  Eikä muuten noista ehdoista missään uutisissa mitään oo mainittu.. kukaan ei oikein tiedä, et mitä noi toimihenkilöt haluaa lisää. Uutisis puhutaan vaan tosta käteisen tarpeesta. Mielenkiintoista tätä on seurata.

  Suomes oli pankkilakko joskus 90-luvulla, kesti varmaan viikon kaks.

  Tsemppiä kortittomaan arkeen! :)

  VastaaPoista
 4. Ohi on en varustautunut mitenkään kun kuuli edellisen lakon kestäneen 7h.

  Tuo edellisen bloggauksen koivu näytää kyllä hieman vaaralliselta.

  VastaaPoista
 5. Eihän se lakko sitten alkanutkaan. Parempi niin :)
  Mutta nyt ei tarvi käydä ruokakaupassa pariin päivään. Ihan hyvä sekin.

  VastaaPoista
 6. Jeps, hyvä ettei alkanut kun käteisen saaminen ei onnistunut läheisen pankkiautomaatin ollessa jo tyhjä :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...