sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Raivaustyö käynnissä


Näin vehreältä näyttää takapiha tällä hetkellä, kun kuvakulma on sopiva ja kuvasta on rajattu pahimmat alueet pois. Puustoa riittää vaikka muille jakaa. Kolme isoa puuta on kuitenkin näin pienessä pihassa vähän liikaa, ja olenkin pohtinut miten tätä metsää voisi vähän harventaa. 

Kuvan oikeassa reunassa näkyvä koivu peittää oksillaan puoli pihaa. Se on selkeästi meidän pihassamme, joten naapurin näkemystä sen kaatamisesta tuskin tarvitsisi kysyä. Mutta millaisia rajoituksia täällä muuten on isojen puiden kaatamiselle? Vai onko oman pihan kasvustoon liittyvä määräysvalta täysin asukkaalla itselleen? Pitäisi varmaan selvittää. Toinen kysymysmerkki sitten on, että mitä tapahtuu pengerrykselle, jonka kyljessä koivu kasvaa, jos puu kaadetaan. Nyt nimittäin näyttää vähän siltä, että koivu on pääasiallinen syy rakennelman kasassapysymiselle. 

Kaksi muuta puuta ovat saarni (kuvassa vasemmalla) ja jalava (keskellä oleva monirunkoinen puu). Jalava alkoi varsinaisesti näyttää isolta vasta kun siihen tulivat lehdet. Minä suunnittelen sen kaatamista tai ainakin reipasta karsimista, kun taas miehen mielestä puu on oikein kiva, kun se mm. peittää takapihan ryteikön näkyvistä. Niin tai näin, taidan jonkin sopivan hetken tullen vähän karsia jalavaa.


Saarni saa minun puolestani seistä paikallaan. Se on pihan kulmassa eikä erityisemmin varjosta ainakaan meidän pihaa. Naapurin pihasta en sitten tiedä. Sen tuottama riesa näyttäisi rajoittuvan pikkusaarneihin, joita kasvaa siellä täällä pitkin pihaa.

Saarnista tekee mielenkiintoisen se, että se on hyvin tyypillinen puu tälle alueelle. Tämä paikkakunta, Asker, on saanut nimensä saarnista, norjaksi ask. Askerissa on aikaisemmin "viljelty" saarnia, joiden nuoria ja suoria oksia on käytetty käsitöissä. Tästä muistona Askerin kunnan vaakunassa on nykyään kolme leikattua saarnipuuta. Suoria versoja kasvatettiin typistämällä puun oksat niin, että puu kasvatti uusia oksia, jotka sitten korjattiin ennen kuin ne ehtivät haarautua. Leikattuja saarnia on täällä paljon teiden varsilla ja pihoja reunustamassa. Tämä meidän saarnipuumme on päässyt vähän villiintymään, kun sitä ei ole leikattu hetkeen.


Takapiha on siis saanut olla melko lailla luonnontilassa aikaisempien asukkaiden aikana, ja siellä kasvaa kaikenlaista. Ahomansikkaa on tontilla runsaasti eikä se näytä olevan kovin nirso kasvupaikan suhteen. Muuten sitten valikoimaan kuuluu erilaisia luonnonkasveja, joita lähestään kaikkia en edes tunnista.
 

Tietääkö kukaan tämän kasvin nimeä? Kyseessä ilmeisesti on puutarhakasvi, koska olen sitä ennenkin pihoissa nähnyt. En ole koskaan kuullut kasvin nimeä, mutta sitä tuntuu olevan erityisesti vanhoissa pihoissa ja aika usein se näyttää kasvavan kompostin kyljessä. Tämäkään ei tunnu olevan kovin vaativainen kasvupaikan suhteen, koska yksi isohko esiintymä on keskellä pihaa, jossa maaperä on erittäin kivipitoista täyttömaata. Jotenkin näistä väärässä paikassa olevista pitäisi päästä eroon, koska epäilen, että nämä kyllä puskevat tiensä nurmikonkin läpi, jos maahan jää riittävästi juurakkoa. Osan ehdin jo kaivaa ylös, ennen kuin sade keskeytti työn, mutta riittääkö kaivaminen vai pitäisikö ottaa Roundup avuksi?

Raivaustyö on siis käynnissä, mutta tuntuu siltä, että kasvusto kasvaa nopeammin kuin sitä ehtii kitkeä pois. Eniten ihmetyttää se, että kivikossakin, jota pihan pohja suureksi osaksi on, kasvaa näinkin paljon kaikenlaista. Alkaa epäilyttää, että tämä kesä menee tätä pohjustustyötä tehdessä ja uuden istuttamiseen ja kylvämiseen päästään vasta ensi vuonna.

EDIT 30.5.
Äitini tunnisti ylläolevan kasvin. Kyseessä on jättitatar (Fallopia sachalinensis), ja pikainen googlaus paljasti, että se luokitellaan riesaksi sekä suomalaisilla että norjalaisilla puutarhasivustoilla. Näyttää olevan erittäin elinvoimainen ja leviää vaikka varrenpätkistä. Että semmoinen lisähaaste pihaprojektiin!

2 kommenttia:

  1. voi, ei rounduppia ja muita myrkkyjä. =(

    VastaaPoista
  2. Anonyymi, toivon että juurineen ylös kaivaminen auttaa, mutta kivisessä maastossa on vaikea kaivaa :(

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...