keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Tutkimus naisekspatriaateista

Siperian Eeva oli laittanut blogiinsa näkyville tällaisen ilmoituksen ja ajattelin minäkin levittää tietoa eteenpäin. Riittävän aineiston hankkiminen voi olla haastavaa graduntekijälle, joten nyt kaikki ulkomailla asuvat suomalaisnaiset voivat auttaa tätä opiskelijaa tarjoutumalla haastateltavaksi. Ja sitä paitsi aihe on ainakin minun mielestäni mielenkiintoinen.

Tutkimus naisekspatriaateista
Ilmoitus jätetty: 25.1. klo 13:59


Hei!

Teen gradua Turun kauppakorkeakoululle johtamisen ja organisoinnin laitokselle. Työnimenä on tällä hetkellä "Suomalaiset naiset kansainvälisellä uralla".

Haluaisin kuulla naisten kokemuksia ulkomailla työskentelystä ja asumisesta. Tarkoitus olisi löytää haastateltaviksi ulkomailla työskenteleviä naisia mahdollisimman monesta eri ryhmästä (komennukselle lähetetyt, itse ulkomaille työnhakuun lähteneet, puolison perässä ulkomaille lähteneet ja siellä työllistyneet, ulkomailla esimerkiksi vaihto-opiskelleet ja sen seurauksena sinne jääneet tai esimerkiksi Suomen ulkomaanhallinnossa työskenteleviä ja tarkoituksella sitä varten kouluttautuneet, että voisivat hakeutua ulkomaille töihin).

Gradu pyrkii selvittämään, minkälaisia haasteita naiset kohtaavat

a. yrittäessään päästä ulkomaankomennukselle

Tutkimuksien mukaan ainoastaan murto-osa yrityksen lähettämistä ekspatriaateista on naisia siitä syystä, ettei naisten uskota olevan tarpeeksi päteviä kansainvälisiin johtotehtäviin. Myös naisten halukkuus on selkeästi vähempää. Allekirjoitatteko nämä väitteet? Millaisia kokemuksia liittyy itse kandidaatin valintavaiheeseen. Kuinka tulit valituksi komennukselle?

b. Mikäli kyseessä on itsenäisesti ulkomaille lähtenyt ekspatriaatti, olen kiinnostunut kuulemaan, onko työnhaku ollut haasteellista, ja onko koulutusta vastaavaa työtä ollut helppo löytää, miten työnteko eroaa työskentelystä Suomesta, mitkä seikat aiheuttavat haasteita, jne.

c. Uran ja perheen yhteensovittaminen

Onko kyseessä kahden uran perhe, onko lapsia, miten onnistuu työskentely ulkomailla lasten kanssa jne.

d. Kulttuurin aiheuttamat haasteet.

Asutko maskuliinisen kulttuurin maassa, aiheuttaakio sukupuoli tai ikä ongelmia työelämään sopeutumisessa esim. auktoriteettiongelmat, kuuliaisuus, yhteistyö kollegoiden kanssa jne. (Arabimaat, Aasian maat)

e. Kotiinpaluuseen liittyvät seikat, mikäli komennus on jo ohi.

Oliko helppoa sopeutua kotikulttuuriin, asema työelämässä ulkomailta paluun jälkeen...

Olen myös kiinnostunut kontakteista, mikäli tiedät henkilön, joka mahdollisesti voisi osallistua haastatteluun.

Aineisto olisi tarkoitus kerätä haastattelun avulla (Skype tai mikäli olet jo palannut Suomeen, myös kasvokkain haastattelu mahdollista). Tarvittaessa myös sähköpostitse.

Mikäli halua jakaa kokemuksiasi, ota yhteyttä mahdollisimman pian.


Yhteystiedot:
Hanna Norvanto-Ohtonen
hanna.norvanto-ohtonen@tse.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...