maanantai 14. helmikuuta 2011

Talon tyhjennys alkaa kierrättämällä

Muuttopäivä lähenee uhkaavasti ja asunto alkaa olla ihan kiitettävän sekasortoisen näköinen. Laatikoita siellä täällä samoin kuin laatikkoaan vielä etsiviä tavaroita. Mutta paljon on jo pakattu. Olohuoneesta löytyi neljä laatikollista sekalaista lasitavaraa. Keittiössä on pinottuna 12 laatikkoa ja pari taitaa vielä täyttyä. Kirjoja 22 banaanilaatikkoa - ja keittokirjat ovat itse asiassa vielä pakkaamatta. Kukahan nämä kaikki kantaisi autoon ja autosta uuteen asuntoon?

Pienenä valonpilkahduksena - tai miksei oikeastaan suurempanakin tyytyväisyyden aiheena - on se, että jonkin verran tavaroita on jo kannettu ulos. Ja ne tavarat eivät tule uuteen asuntoon. Ison kasan vaatteita sisältäviä muovipusseja olen vienyt kierrätyslaatikkoon. Tosin siitä huolimatta vaatekaapin sisältö ei silmämääräisesti arvioiden näytä juurikaan vähentyneen. Kumma juttu!

Muutama riittävän pitkään palvellut tai uuteen asuntoon sopimaton huonekalu on myös laitettu kiertoon. Mies oli kärräämässä kaatopaikalle isoa kuormaa vanhaa mutta täysin käyttökelpoista tavaraa, mutta onneksi sain syötettyä toisenlaisen toimintamallin siskonsa avustuksella. Siis myydään hyväkuntoiset tavarat ja annetaan pois ne, joihin ei kehtaa hintalappua laittaa.

Torstai-iltana laitoimme muutaman ilmoituksen finn.no-sivuston "torille". Noin viisi minuuttia myöhemmin puhelin alkoi soida ja jo tunnin kuluttua sohvapöydän uudet omistajat tulivat noutamaan löytönsä. Perjantaina työpöytä löysi uuden kodin, lauantaina hella*, sunnuntaina sohva, ja vielä maanantaina keittiönpöytä tuoleineen pakattiin onnellisen omistajansa autoon.

Suhteellisen kivutonta toimintaa meidän kannaltamme, kun ei tarvitse nähdä enempää vaivaa tavaroista eroon pääsemiseksi. Sohvan kanssa meinasi kyllä mieheltä mennä hermot, kun kaksi ensimmäistä halukasta jätti tulematta. Kolmas kerta sitten toden sanoi.

Jossain vaiheessa viikonloppua mies totesi, että oikeastaan tämä kierrätys olikin ihan hyvä idea. Meille tarpeettomat tavarat katoavat noin vain ja lisäksi itselle tulee hyvä mieli, kun näkee miten tyytyväisiä uudet omistajat ovat.

Tavaroiden noutajista olemme tehneet huomion, ettei näillä ihmisillä selvästikään ole turhan paljon rahaa, jota käyttää uuden tavaran ostamiseen kaupasta. Ennakko-odotuksista huolimatta vain hellan noutaja oli maahanmuuttaja, muut sitten ihan tavallisia norjalaisia. Nuoripari, yksinhuoltajaäiti vauvansa kanssa, keski-ikäinen mies, josta oli vaikea tehdä mitään johtopäätöksiä ja kaksi nähtävästi äitinsä asialla ollutta nuorta miestä, joita Suomessa oltaessa olisin ehkä ulkoisin kriteerein luonnehtinut persujen kannattajiksi.

Tavallaan yhdistävänä tekijänä kaikilla on, että tuon oloisia ihmisiä ei tässä naapurustossa taida asua.

Tässä vaiheessa muuttoa on lisäksi todettu, että telkkarin katselu onnistuu lattiallakin istuen, ja lähikaupasta löytyy myös mikrossa lämmitettäviä eineksiä.

- - -
* Jos joku ihmettelee, miksi hellasta piti päästä eroon, niin Norjassa kaikki keittiökoneet kuuluvat irtaimeen omaisuuteen, joka muutettaessa kuljetaan asunnosta toiseen. Uudessa asunnossa nyt sitten kuitenkin on kiinteästi asennettu hella, joten ylimääräisestä piti luopua.

11 kommenttia:

 1. Hyva paasta eroon tavaroista tuolleen, ettei tarvitse kuskata kaatopaikalle. Tiesithan etta saat yhden palkallisen muuttopaivan!

  VastaaPoista
 2. Voi että, olen vähän kateellinen sulle. Kaikesta poisheitetytä roinasta siis!

  Muuttaminen on työlästä mutta tosi terveellistä! :D Ja hyvä että Tuula varmuuden vuoksi muistutti tuosta muuttopäivästä, minä en siitä viimeksi muuttaessa tiennyt. :-S

  Tsemppiä teille muuttotouhuun edelleen, ja eläköön mikroruoka... ;)

  VastaaPoista
 3. Onneksi sait miehesi ylipuhuttua ettei tavarat menneet kaatikselle!

  Toi keittiökoneiden roudaus asunnosta toiseen tuntuu aika ärsyttävältä. Jo pyykinpesukone on kaikkein ärsyttävin kapine muutossa. Muistan kuulleeni että Saksassa sama systeemi.

  Mutta, tsemppiä muuttoon täältäkin!

  VastaaPoista
 4. Joskus viivähdin Saksassa ja siellä lähti todellakin kaikki keittiö vempaimet mukana, eli kun muutti piti olla omat tilalle. Yksi asia siellä toimi hienosti, kerran vuodessa ihmiset saivat kantaa kaiken ylimääräisen talon eteen, on sillä päivällä oikea nimikin ... en vain muistan kuin sen etnisen version.(tällä saarellakin on sama systeemi!)
  Aamulla sitten autot alkoivat kerätä tavaraa, mutta lähes kaikki oli kelvannut ja saanut uuden onnellisen omistajan se oli kierrätystä. Täällä Norjassa luulen paikallisen pelastusarmeijan myös hakevan kaiken käyttökelpoisen pienintä kippoa myöten.

  VastaaPoista
 5. Työkaveri onneksi kertoi palkallisesta muuttopäivästä, joten se asia on kunnossa :)

  Onkos se juuri Saksassa vai jossain muualla, missä keittiökoneiden lisäksi myös keittiön kaapistot kulkevat ihmisten mukana asunnosta toiseen? Onneksi täällä riittää koneiden siirtäminen, vaikka kyllä sekin minun mielestäni on vähän hullua touhua!

  VastaaPoista
 6. Tsemppia muuttoon:)
  Teimme saman homman kun muutimme Suomesta. Huutonettiin ilmoitukset ja tavara haettiin kotoa:) ja rahat kateen.
  Mutta eikø ilmoittaminen tuolla finn.no:ssa maksa? Huutonettihan on ilmainen.
  On terveellista luopua tavarasta valilla. Mina huomaan kun on iso talo niin tavaraa kertyy.. ahdistaa kun joku paiva tuo on edessa. Etta kaikki pitaa kantaa taalta ulos.

  VastaaPoista
 7. Kalamuija, myynti-ilmoitukset ovat maksullisia, sen sijaan annetaan pois -ilmoitukset ovat ilmaisia.

  VastaaPoista
 8. Oli talo iso tai pieni niin tavaraa kertyy just sopivan suuria määriä täyttämaän kaiken tavaratyhjiön.
  Siinä on sama periaate kuin armeijassa missä opetettiin että sotilaallinen tyhjiö on mahdoton . Aina se täyttyy.
  Hyvä kun valistus meni perille. Täälläpäin olis paljon tehtävää ettei vanhaa ja usein käyttökelpoista uppoavaa tavaraa uudelleen sijoitettaisi tuonne Lyngöyan syvänteen maksuttomaan kierrätyuskeskukseen. kierrätyskeskukseen

  VastaaPoista
 9. Mossissa on kaatopaikan yhteydessä kierrätyskeskus, jonne saa viedä tavaraa. Kun muutettiin käytiin siellä vaeltelemassa ja katselemassa mm. hilpeän värisiä kylppärikalusteita ja muita retroja - kamalassa kunnossa suurin osa :) Mutta sieltä löytyi esim. halvalla valkoisia väliovia, muoveissa.

  Ja vähänkö mä himoitsin sitä Remingtonin monta kiloa painanutta kirjoituskonetta... Mutta kun ei meillä sisusteta (oma valinta), niin se jäi sinne. Mutta ah se oli niin mahtavasti steampunk.

  VastaaPoista
 10. Avletto, tyhjiö on tosiaan epäluonnollinen tilanne, joka kaikkien luonnonlakien mukaan pyrkii täyttymään ;)

  Nunt, jotain sentään jouduttiin kuskaamaan kaatiksellekin. Paikka on avfallsanlegg, jonne saa viedä kaikkea - kaatistavaraa, lajiteltavaa jätettä, kierrätettävää tavaraa. Paljon ihmisiä peräkärryjen kanssa ja paljon työntekijöitä vahtimassa, että tavarat menevät oikeaan paikkaan. Kun olin heittämässä rikkinäistä pölynimuria elektroniikkajätelaatikkoon, yksi vahti vielä erikseen varmisti, että eihän se vaan ole toimiva.

  VastaaPoista
 11. Sulle on jotain mun blogissa :-)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...