perjantai 9. huhtikuuta 2010

Puolalainen putkimies

Jokunen vuosi sitten Puolan liittyessä Euroopan unioniin ainakin Ranskassa pelättiin puolalaisten putkimiesten invaasiota. Tulevat ja vievät työpaikat! En tiedä, miten Ranskassa kävi, mutta Norjaan ainakin puolalaiset ovat löytäneet tiensä. Norja ei ole EU:n jäsen, mutta kuuluu sekä Euroopan talousalueeseen että Schengen-alueeseen, mikä takaa muun muassa puolalaisille helpon maahanpääsyn.

Maahanmuutto on tällä hetkellä pitkälti työperäistä ja suurimmat maahanmuuttajaryhmät tulevat eurooppalaisista maista. Tuoreimman eli vuoden 2008 tilaston mukaan puolalaiset ovat ylivoimaisesti suurin ryhmä. Tilastossa ovat vain virallisesti maahan muuttaneet, ei keikkatyöläisiä. Ja joukkoon mahtuu varmasti sekä niitä putkimiehiä että muidenkin ammattien edustajia.

En ole vielä tavannut yhtään puolalaista henkilökohtaisesti, mutta puolalaisten läsnäolon kyllä havaitsee. Puolan rekisterissä olevia autoja näkyy paljon ja taannoin Holmenkollenilla puolalaisia oli omiaan kannustamassa lippujen määrästä ja äänenvoimakkuudesta päätellen satoja.

Puolalaiset näyttävät olevan myös yritteliäitä. Viime syksynä meidänkin postilaatikkoon ilmestyi puolalaisten yleismiesten mainos. Tarjolla oli työsuoritteita remontista ikkunanpesuun ja ruohonleikkuuseen - tai mitä sitten asiakkaalla olisikaan tarjolla - nopeasti, edullisesti, luotettavasti ja norjaa puhuen.

Pari päivää sitten luin lehdestä uudesta puolalaisiin liittyvästä ilmiöstä. Vielä pari vuotta sitten ylivoimainen enemmistö heistä oli miehiä, jotka porukassa kiertelivät töiden perässä ja lähettivät rahaa kotiin Puolaan. Nyt naisten ja lasten määrä on kasvanut merkittävästi, ja puolalaiset ovat alkaneet ostaa asuntoja. Keikkatyöläiset ovat siis asettuneet pysyvämmin asumaan Norjaan.

Lapset käyvät norjalaista koulua ja oppivat siellä kielen. Aikuisille kielen opiskelu voi olla vaikeampaa. EU-kansalaisina puolalaiset eivät ole oikeutettuja ilmaisiin kielikursseihin, joille esimerkiksi euroopan ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat pääsevät kotouttamisohjelmien kautta. Maksulliset kielikurssit taas ovat kalliita - itseänikin hirvitti taannoisen norjankurssin hinta, joka teki työssäkäymättömän budjettiin melkoisen loven. Kurssien hinta on moninkertainen Suomessa maahanmuuttajille tarkoitettuihin kielikursseihin verrattuna. Puolalaisillekin on tarjolla ei-kaupallisen tahon järjestämiä ilmaiskursseja, joita ei kuitenkaan mainosteta missään, koska ne täyttyvät muutenkin.

Suhtautuminen maahanmuuttajiin tuntuu täällä olevan vaihtelevaa. Liian erilaisesta kulttuurista tulevien nähdään aiheuttavan yhteiskunnallisia ongelmia ja maahanmuuttokriittisiä ääniä kuuluu paljon. Eräiden Itä-Euroopan maiden EU-jäsenyyden myötä tännekin tulleet romanikerjäläiset ovat yhtä paheksuttuja kuin Suomessakin. Sen sijaan puolalaisilla taitaa yleisesti ottaen mennä kohtuu hyvin.

Diagrammikuva Statistisk sentralbyrån sivuilta.

6 kommenttia:

 1. Jopa taalla meilla, maaseudulla ja jumalan selan takana, on polakkeja. Meidankin postilaatikkotelineessa on kahden veljeksen rakennusfirman mainos. Paivakodissa oli yksi poika, joka vanhempineen asui taalla. Muuttivat kylla sitten Stavangeriin, kun heilla oli siella sukulaisia.

  VastaaPoista
 2. Toisella kielikurssilla, jolla kävin, puolet osallistujista oli puolalaisia. Ja tytön päiväkodissa toinen hoitajista oli puolalainen juristi. Aika iso prosentti siis meidän sen aikaisista kontakteista :) Mukavaa porukkaa ovat minun kokemusten perusteella.

  VastaaPoista
 3. Kotipaikkakunnalleni (6000 asukasta) täällä Suomessa muutti suuri joukko puolalaisia ydinvoimalatyöntekijöitä parakkiasujiksi. Tällä hetkellä käsittääkseni melkein kaikki on miehiä, mutta saa nähdä tulevatko perheet perästä. Kirjastoon oli jo perustettu puolalaisten kirjahylly, oma pappi heille oli palkattu ja käsittääkseni ulkomaalaispoliisikin oli nyt saanut viran lähikaupungista (rattijuopumuksia, tappaluita). Pääsääntöisesti kuitenkin ymmärtääkseni sujuu hyvin rinnakkaiselo.

  VastaaPoista
 4. Norjalaiset tosiaan tuntuvat suhtautuvan puolalaisiin ihan positiivisesti. Eräs selitys, norjalaisen suusta kuultu, on että puolalaiset ovat katolisia, siis jumalaapelkääviä, kunnollisia ihmisiä, jotka ovat siten luotettavampia kuin muut itäeurooppalaiset. Muita arveluja?

  VastaaPoista
 5. Voipi pitää paikkansakin :) Olin ihan äimänä kun eräs puolalainen nuori nainen sanoi, ettei voi lähteä tanssiravintolaan kanssamme kun jokin sukulainen oli kuollut kuukauden sisällä. Suruaikana ei saanut tanssia, vaikkei sukulainen mikään ihan läheinen ollutkaan. Varmasti on ihmisissä, perheissä ja suvuissa eroa, mutta tosi "kunnollisia" ovat ne puolalaiset olleet, joiden kanssa olen ollut tekemisissä.

  VastaaPoista
 6. Voin sanoa tuntevani pari puolalaista työni kautta - kollegoja. Sen ystävällisempiä ja avuliaampia saa hakemalla hakea, eikä löydy muista kansallisuuksista. Joskus tuntuu, että satakuntalaisen mittapuun mukaan vähän liian kanssa.
  Ovat joutuneet kokemaan kovia ns. kylmän sodan aikana. Kekseliäisyys muutaman ylimääräisen slotyn saamiseen on ollut huipussaan. Ehkä yritteliäisyys ja ahkeruus juontaa niiltä ajoilta. Ja koska nyt ovat vapaita liikkumaan, lähtevät leivän hakuun jopa rikkaana pidettyyn Norjaan.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...