perjantai 16. huhtikuuta 2010

Leipomuksia

Huomisten häiden morsian pyysi leipomaan kakun. Norjalaisista häistä minulla on kokemusta yksien juhlien verran ja silloin totesin, että kahvin kanssa oli tarjolla vain ja ainoastaan kakkuja. Pääroolissa itse hääkakku ja sivurooleissa useita muita kakkuja. Ei siis seitsemää sorttia pikkuleipiä ja muita herkkuja, kuten suomalaisissa kahvipöydissä. Ja ainakin huomisiin häihin kakut on tilattu vierailta. Mahdollisesti tapa on yleinen, mutta minulla ei tosiaan vielä ole laajempaa kokemusta asiasta.

Morsian esitti vielä ajatuksen, että voisin leipoa jonkin suomalaisen spesialiteetin. Sellaisen löytäminen ei ollutkaan helppoa, kun jotakuinkin kaikki, minkä ajattelin olevan perisuomalaista, näyttää löytyvän myös norjalaisesta kakkuperinteestä. Aikani asiaa ihmeteltyäni päädyin kääretorttuun - joka sekin tunnetaan myös Norjassa.

Unelmaisen kääretortun resepti on Valiolta ja sitä piti hiukan soveltaa, kun täällä ei ole saatavilla maustettua rahkaa. Oikeastaan täkäläinen rahka on muutenkin aika erilaista kuin suomalainen. Kun suomalaisessa maitorahkassa on rasvaa 0,3%, norjalaisessa rahkassa sitä on jopa 8%. Sitten on erikseen kevytrahka, jossa rasvaa on 1%.

"Kevyin maustamaton tuorejuusto"

Ostin joskus syksyllä rahkapurkin tietämättä, mitä se on. Sitä ei nimittäin myydä nimellä kvark, joka olisin tunnistanut, vaan purkin kyljessä lukee kesam ja vielä että kyseessä on tuorejuusto. Ostamani purkillinen oli original-tyyppiä eli sitä rasvaisempaa. En edes tunnistanut purkin sisältöä rahkaksi. Niin paljon se poikkeaa suomalaisesta. Rasvaisuus tekee selvän eron eikä norjalainen rahka ole kovin hapanta. Lähinnä se muistutti kermaviiliä. Aiemmasta kokemuksesta viisastuneena ostin nyt kevytrahkaa, joka oli jo rahkaksi tunnistettavaa. Sitruunan maku siihen saatiin sitruunamehusta.

Norjalaiset tuntuvat pitävän makeasta suomalaisia enemmän ja kääretortun tekee suomalaistyyppiseksi sen täyte, jossa sokeri ei ole pääosassa. Sokeria löytyy kyllä sitten päältä, sillä kuljetuksen helpottamiseksi vaihdoin reseptin mukaisen rahka-kermatäytteen sokerikuorrutukseksi.

Sitruunainen tekeytymässä

1 kommentti:

  1. Nam nam, unelmakaaretorttua. Tein tuosta Kesamista paasiaisena rahkapiirakkaa. Siita tuli ihan hyvaa. Aikaisemmin piti aina kayda Ruotsin puolelta ostamassa Kvargia, kun taalta ei saanut viela tuota Kesamia.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...