tiistai 27. huhtikuuta 2010

Aaargh!!!

Muutin Norjaan kesken viimevuotta ja joudun tekemään veroilmoituksen sekä Suomeen että Norjaan. En ole ollut töissä Norjassa, joten siltä osin asia on simppeli - ei ilmoitettavia palkkatuloja Norjan verotukseen. Sen sijaan olen vuorotteluvapaalla suomalaisesta työpaikastani ja nautin (!) vuorottelukorvausta, siis rahallista tuloa Suomesta.

Kyselin molempien maiden veroviranomaisilta neuvoja veroilmoituksessa ilmoitettavista tuloista. Suomen osalta asia oli selvä, koska olen tosiaankin saanut viime vuonna tuloa vain Suomesta.

Norjalaisesta verovirastosta sain niin epämääräisiä ja ristiriitaisia vastauksia, etten ole ihan varma, mitä minun loppujen lopuksi pitäisi ilmoittaa. Vai ilmoitanko mitään? Paikallisen verotoimiston harmaatukkainen setä sanoi huonolla englannilla, että ihan kaikki tulot viime vuodelta pitää ilmoittaa. Sama se, missä olen asunut tuloa saadessani. "Me voimme verottaa ihan mitä vaan!" Viime vuoden tulot pitää luonnollisesti eritellä maksajan antamalla dokumentilla, jossa ne on ilmoitettu Norjan kruunuissa. Aha...

Arvelin, että setä ei joko ymmärtänyt englantia tai kansainvälistä henkilöverotusta. Todennäköisesti ongelma oli molemmissa asioissa.

Kaivoin netistä esiin palvelunumeron, jossa luvattiin asiantuntemusta ulkomaalaisten verotukseen. Edelleen kankeaa englantia... Mutta paljon selitystä, vähän liikaakin. Lopputulema oli, että Suomessa asuessa ja työskennellessä saatu palkkatulo ei kiinnosta Norjaa. Hyvä! Vuorottelukorvauksen suhteen en sitten olekaan enää niin varma. Ymmärsikö virkailija, kun selitin millaisesta tulosta on kysymys? Sosiaaliturvaperusteisesta - mutta onko vuorottelukorvaus varsinaista sosiaaliturvaa? En ole itsekään ihan varma.

No, varmuuden vuoksi päätin sitten hankkia dokumentin vuorottelukorvauksesta sen maksaneelta työttömyyskassalta. Soitin sinne huhtikuun alussa ja selitin, mitä tarvitsen ja mihin mennessä. Englanniksi tai ruotsiksi. Nainen puhelimessa sanoi, että onhan näitä papereita kirjoiteltu ennenkin, ja lupasi välittää tiedot asian hoitavalle henkilölle.

Postia ei kuulunut ja veroilmoituksen jättöpäivä lähestyi. Lähetin sähköpostia kassalle ja muistutin asiasta. Olisin soittanut, mutta toimisto oli ilmeisesti kiinni.

Tänä aamuna sain sähköpostina seuraavanlaisen "todistuksen":

Hej!


Härmed intygas att kassan betalat alterneringsersättning för tiden [dd.mm.]2009 - [dd.mm.]2009 sammanlagt för [xx] dagar. Summan av alterneringsersättning är sammanlagt [xxxx,xx] euro i brutto.


Det är alltså fråga om alterneringsersättning, inte löneinkomst.

Alla yhteystiedot suomeksi.

Aaargh!!! Kuka kuvittelee, että ylläoleva on virallinen dokumentti. Ajatteliko viestin kirjoittaja, että lähetän hänen sähköpostinsa edelleen Norjan verokarhulle ja verokarhu sanoo, että asia on helt greit? Kaiken lisäksi maksetun korvauksen määrä on väärin ja korvauksen saajan nimeä ei mainita missään. Ja muutama muu pikkuasia lisäksi...

Miten tämä voi olla näin vaikeaa?!

Lähetin reklamaation sähköpostilla ja väänsin rautalangasta, millaisen paperin tarvitsen. Sain vastauksen, että lähettävät pikapostina pyytämäni todistuksen. Nyt odottelen kauhunsekaisella jännityksellä, mitä postilaatikkoon tipahtaa ja milloin.

Vai teenkö oman tulkintani, että vuorottelukorvausta ei tarvitse ilmoittaa, ja toivon, että tulkintani on oikea eikä kukaan ryhdy jälkikäteen kyselemään mitään.

7 kommenttia:

 1. Tuntuu tutulta.
  Norjan viranomaisten kanssa joutuu aika lujille. Varsinkin NAV:in toiminta on kankeaa. Siis kun se ei välillä toimi ollenkaan:Viranomaiset siirtelevät asioita toisilleen ja kun virheitä tapahtuu, ja myös laiminlyöntejä, kukaan ei ota vastuuta.

  Kankea byrokratia jää kuitenkin sen varjoon, että muuten tässä maassa on leppoisampi asua ja työelämässä sua arvostetaan ihan eri tavalla ja kunnioittavammin kuin nyt vaikkapa synnyinmaassani.

  Ilmoita kiltisti kaikki tulosi ja muut etusi verotuksessa, myös Suomessa saadut ja palauta se selvangivelse.Kaikki liitteet ja muut voit rauhassa lähettää myöhemmin ja ilmoituistas täydentää.

  Sitt hyvä vinkki. Mitä tahansa virastoissa asioitkin ja dokumentteja palautat, ota aina kuittaus. Kuka vastaanotti ja koska. Asiat hoituu paremmin ja mokan sattuessa esim paperin hävitessä, voit todistaa.

  Asioita kannattaa kans jouduttaa soittelemalla ja hoputtamalla.

  Ja jos mahollista niin meet Norjan kurssille, tai aluks ota joku mukaan joka hallitsee kielen ja uskaltaa itsevarmana vaatia asiohin vauhtia.
  Se tepsii.

  On tässä kymmenen vuotta taisteltu. Ja kyllä ne nyt alkaa siellä virastoissa meidät tuntemaan ja asiat sujuvat.

  Meillä on aina rutinoitunut virastoassistentti mukana kun uusia suomalaisia lähtee virastokäynnille muuttoilmoitusten ja näitten hommaamiseen.

  Tsemppiä sulle sinne Etelään.

  VastaaPoista
 2. Samaa kuin Avletto, laheta vaan paperi menemaan. Liitteita voi pistaa, kun ne tulee tai jos niita pyydetaan.

  Minunkin pitaisi tarkastaa, onko numerot oikein ilmoituksessa... Jää aina viime tippaan niinku...

  VastaaPoista
 3. Olen itsekin jo ehtinyt huomaamaan, että norjaa puhuen saa parempaa palvelua viranomaisten kanssa. Kävin jokunen kuukausi sitten NAVissa hankkimassa tietoa erinäisistä asioista. En saanut. Lähinnä asenne oli että "ehkäpä sinun pitäisi mennä takaisin Suomeen". Seuraavana päivänä uusi käynti norjalaisen mieheni kanssa. Mies puhui norjaa ja saimme vastauksia, jopa neuvoja mistä voi kysyä lisätietoja.

  Puhun norjaa jonkin verran, mutta kielitaitoni ei vielä riitä viranomaisten kanssa asiointiin, jos pitää oikein kunnolla ryhtyä keskustelemaan. Norjaa puhuen minua todennäköisesti vietäisiin kuin pässiä narussa...

  Nyt tällä hetkellä mietityttää eniten, mitä siinä Suomesta tulossa olevassa paperissa seisoo ;)

  VastaaPoista
 4. Hei. Maksatkohan veroa Suomeen vuorottelukorvauksestasi? Siinä tapauksessa voit ilmoittaa tulon ja veron norjan lomakkeessa, siihen on oma liite joka pitää täyttää. Sitpähän et oo tehnyt mitään väärin etkä mitään häviä. Näillä mailla kun on sellainen sopimus että tulot pitää ilmoittaa (tosin en tiedä just tosta korvauksesta), mutta että toiseen maahan maksetut verot voi vaatia vähennyksiin. Eli siis +-0.

  Jos et maksa veroa korvauksesta niin en laittaisi sitä tulona mihinkään normaaliin 'inntekter' kohtaan norjalaiseen veroilmoitukseen. Tee pieni seloste tästä siihen johon voi jättää Tilleggsopplysninger ja selosta koko juttu. Ja käytä sitä ruotsalaista nimitystä äläkä yritä kääntää sitä mikskään sosiaalitueks norjaks. Liitteeks laitat sen todistuksen. Tämä siks että esim. Dine Penger täällä Norjassa neuvoo just tekeen tuon. Ne sanoo ettei täällä lueta veroilmoituksia ja jos laitat sen tavalliseksi tuloksi ni menee vero täällä päässä ihan hetkessä. Mut jos kirjoitat sen under Tilleggsopplysninger ni ne arvioi sen ja niitten pitää sijoittaa se oikeeseen paikkaan. Jota sitten voit valittaa jos et oo samaa mieltä. Etkä oo mitään pimittänyt.

  Katso myös jot täältä löytyisi jotain
  http://www.nordisketax.net/?l=suo

  Ja kyllä se todistus kelpaa norjassa. SUomessa ei moinen kelpaisikaan varmaan. Mut Norjassa on kaikki tuollainen ihan lapsenkengissä.

  VastaaPoista
 5. Käytännön neuvoja :) Kiitos niistä teille!
  Yritin kovistella miestäni kertomaan, miten veroilmoitus pitäisi täyttää, ja vastauksena oli jonkinlainen murahdus, ettei hän vaan tiedä... Pitää kuulemma omakin ilmoitus setviä huomenna. Mitenkähän tämäkin työssäkäyvä "herra-38" on selvinnyt aikaisempina vuosina? Mysteeri... ;)

  VastaaPoista
 6. Yritin jo eilen jättää kommentin, mutta se ilmeisesti katosi jonnekin bittiavaruuteen.

  Anonyymi kirjoittikin jo samaa asiaa. Eli Suomella ja Norjalla on verotussopimus, joka estää tuplaverotuksen. Norjassa ei minun kokemukseni mukaan olla kovin kiinnostuneita Suomen tuloista, mutta on ne kuitenkin ilmoitettava.

  Joskus kun en ole saanut selvää kaikista niistä lomakkeista ja säännöistä, niin olen vain ruksinut "ja" kysymykseen onko ulkomaantuloja, ja kirjoittanut lopun kommenttikenttään että olen tienannut niin ja niin paljon Suomessa (euroissa) ja maksanut veroa niin ja niin paljon. Eivät ole tulleet lisätietoja kyselemään.

  VastaaPoista
 7. Peikko: En ole poistellut kommentteja, joten Bloggerissa oli varmaan jokin tekninen häiriö.

  Noiden kokemusten valossa näyttää siltä, että Norjassa eletään ihan pellossa ainakin Suomeen verrattuna!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...