sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Vapunpäivä OslossaLähdimme Oslon keskustaan jäätelölle, ja vappumarssijat osuivat kohdalle. Suuri osa kulkueesta oli ilmeisesti jo ohittanut tämän paikan, joten en oikein saanut kokonaiskäsitystä marssijoiden määrästä. Punaisia lippuja ja kylttejä kuitenkin näkyi ja torvisoitto raikasi. Yleisöä kadun varrella oli jonkin verran muttei lähellekään niin paljon kuin kansallispäivän kulkuetta katsomassa.

Vappu ei ole Norjassa samanlainen kansanjuhla kuin Suomessa. Työväki marssiin, mutta siinäpä se sitten taitaa olla. Ei näy vappupalloja ja serpentiiniä eivätkä edes pullonkorkit poksahtele. Piknikseurueitakaan ei näy mailla halmeilla, eikä mieskuorolaulua kuulu aamutuimaan.

Kalenterissa lukee toukokuun ensimmäisen päivän kohdalla yksinkertaisesti offentlig høytidsdag eli yleinen juhlapäivä tai yleinen vapaapäivä. Ei mitään sen tarkempaa määritelmää, millaisesta päivästä on kyse.


Kun varsinainen työväki - ammattiyhdistysten marssiporukat - olivat menneet, perässä seurasivat vielä rauhanaktivistit ja ympäristönsuojelijat. Ilmeisesti norjalainen vappu on myös näiden aatteiden juhlapäivä. Varsinkin ympäristön puolesta marssivat näyttivät muuten olevan huomattavasti nuorempia kuin muut marssijat keskimäärin.


Oslon keskustassa on yleensä sunnuntaisin väkeä liikkeellä, jos sää on siedettävä. Tänään ei ollut kovin lämmintä, joten jäätelön syönti oli parasta suorittaa sisätiloissa. Muuten tarkeni kyllä kävellä kuninkaanlinnalle, joka näytti houkuttelevan muitakin sunnuntaikävelijöitä.


Vahdinvaihto kiinnosti turisteja. Pari nuorta naista oli jopa niin kiinnostuneita, että vartiosotilaan piti hätistellä heitä hieman kauemmas.


Kansallisteatterin ja viereisen juna- ja metroaseman välisellä aukiolla on aina ihmisiä kuluttamassa aikaa. On katusoittajia, kaupustelijoita, kerjäläisiä ja muuten vaan seisoskelijoita. Tänään näytti siltä, että joku oli lisännyt suhkulähteeseen jotain vaahtoavaa ainetta.


Unionikuningas Karl Johan eli suomalaisille tutummin Ruotsin kuningas Kaarle XIV Juhana eli Baptiste Bernadotte katselee Osloa kuninkaanlinnan edessä.

4 kommenttia:

 1. Kuohuvaa vappuna - ainakin suihkulähteessä :)
  Stavangerissa vappua ei edes huomaa, sillä tuo punalippujenkin marssi on nykyään lähes olematon. Motoristit aloittavat kautensa ja kokoontuvat jumalanpalvelukseen, mikä tuo vähän juhlatunnelmaa.

  Kivat kuvat olet ottanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oslon keskustan ulkopuolella vappua ei huomannut mitenkään. Se ei selvästikään olen ihmisille mikään erityinen päivä - korkeintaan ylimääräinen vapaapäivä, jos se osuu arkipäivälle.

   Poista
 2. Tuleeko äitienpäivä ensi sunnuntaina näkymään? Suomessa on liputuspäivä. Entistä useammat äidit saavat "juhlia" päivää työn merkeissä, kun vuodenvaihteessa vapautui kauppojen aukiolot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjassa vietetään äitienpäivää helmikuussa, joten toukokuun toinen sunnuntai ei ole täällä juhlapäivä. Täällä muuten kaupat pysyvät kiinni sunnuntaisin joitakin pieniä ruokakauppoja lukuunottamatta. Ainakin tällä seudulla sunnuntaitöissä näyttää olevan vain nuorisoa ja maahanmuuttajia.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...