maanantai 8. joulukuuta 2014

Poliisi valvoo

Tänään töistä lähtiessä kuljin Oslon Grand Hotelin ohitse. Siinä nurkilla seisoskeli muutama poliisi, missä ei sinänsä ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa, mutta tänään poliiseilla näytti olevan konepistoolit. En kuitenkaan ryhtynyt utelemaan, mistä oli kyse, enkä edes räpsäissyt kuvaa aseistetuista poliiseista. Vaisto sanoi, että siitä ei ehkä olisi tykätty.

Norjalaiset poliisit eivät yleensä kanna minkäänlaista ampuma-asetta, joten jotain poikkeuksellista oli ilmiselvästi tapahtumassa, kun oli oikein pitänyt noinkit isot pyssyt ottaa esille. Ehkä asialla oli jotain tekemistä sen kanssa, että Nobelin rauhanpalkinnon voittajat saapuivat tänään kaupunkiin - ja oletettavasti majoittuvat Grand Hotelissa. Ehkä silläkin oli vaikutusta, että eräässä toisessa keskustan hotellissa oli tänään panttivankitilanne.

Vilkas päivä Oslossa? Ilmeisesti, mutta rauhalliseksi pikkusuurkaupungiksi Oslossa näkee poliiseja mellakkavarusteissa tai muuten vaan isommissa porukoissa kadunkulmassa seisoskelemassa yllättävän usein.

Grand Hotelin edustalla poliiseja näkyy aina silloin tällöin. Oletettavasti hotellissa on silloin joku sellainen vierailija, jonka läsnäolo voi provosoida joitakuita. Minulla sen sijaan on lähes aina jäänyt täysin arvoitukseksi, kenen vierailua poliisit milloinkin turvaavat, joten mistään valtiovierailuista ei todellakaan ole aina kyse.

Stortingtin eli parlamentin edusta on suosittu mielenosoitusten pitopaikka, ja demonstraation aiheesta riippuen poliisit ovat paikalla tarkkailemassa tilannetta isommalla tai pienemmällä porukalla. Usein mukana on myös hevosia, joilla niilläkin on mellakkavarustus.

Sekä Stortinget että Grand Hotel sijaitsevat Oslon pääkadun ja paraatikadun, Karl Johans gaten varrella, ja saman kadun päässä on kuninkaanlinna. Aamulla töihin mennessä kuljen kuninkaanlinnan editse, ja joinakin aamuina kadun varteen viritetyistä aidoista ja paikalla päivystävistä poliiseista voi päätellä, että jotain seremoniallista on päivän mittaa tapahtumassa. Liekö sitten kuningas lähdössä käymään ulkoilemaan vai mitä. Ken tietää. Minä en tiedä. Joka tapauksessa Karl Johan tuntuu olevan tapahtumien keskipiste, jos poliisien määrää käytetään indikaattorina.

Oslolla lienee edelleen rauhallisen kaupungin maine, vaikka lintukoto-kuva saikin kovan kolauksen heinäkuun 2011 pommi-iskussa. Poliiseja näkyi kuitenkin katukuvassa aivan nykyiseen tapaan muistaakseni jo ennen sitä. Helsingissä asuessani harvemmin havaitsin näin näkyvää varautumista ongelmiin. Siihen, kummassa kaupungissa realistisia uhkia on enemmän, en osaa ottaa kantaa. Tavallisen kansalaisen näkökulmasta molemmissa kaupungeissa on alueita, joilla ei ole terveellistä liikkua yksin pimeällä.

Helsingistä mieleeni on jäänyt kuva tasavallan presidentistä kaikessa rauhassa syömässä mansikoita kadunkulmassa. Vieressä seisoi yksi turvamies, joka piteli mansikkapussia. Kuningas samanlaisessa asetelmassa koettaisiin Oslossa varmaan mahdottomaksi ajatukseksi. Monestakin syystä.

Kuninkaanlinna aamusumussa, tällä kertaa ilman poliiseja.12 kommenttia:

 1. Heippa! Käsittääkseni koko maassa poliiseilla on nyt pyssyt terroriuhan vuoksi. ystäväni on poliisi ja ei saa liikkua lainkaan virka-aikana aseettomana ja käsitin, että se on siis näin koko maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmiutta on kohotettu viime aikoina useamman kerran. Varmaan tilanne on sama koko maassa, mutta veikkaisin, että Nobel-juhlan takia Oslossa ollaan vielä enemmän varuillaan.

   Poista
 2. Hei täältäkin. Todellakin, terroriuhka toi poliiseille aseet ja varmasti tällä viikolla ihan järeät sellaiset siellä Oslossa. Toivottavasti kaikki menee hyvin. Olipa teillä muuten sumuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään taas katselin ohikulkiessani poliisien aseita, mutta mieleen tuli, että mitä he lopulta pystyvät tekemään, jos joku päättää tehdä isomman iskun. Malala lienee edelleen jonkin tahon tappolistalla. Yksittäiset häiriköt saadaan varmasti kyllä kuriin osittain pelotevaikutuksellakin.
   Sumu on joinakin päivinä ollut tosiaan aika tiheä. Kostea ja kalsea keli.

   Poista
 3. Meillä taas poliiseista ei ole vaivaa eikä tarvittaessa apua. Ovat sen verran noita miehityksiä supistaneet, ettei päivystäviä lainvartijoita nyt joka päivälle niinkin pieneen taajamaan kuin Myre (3000 asukasta) riitä. Keskimäärin tunnin kuluessa ne hälytyksestä kuitenkin paikalle saapuvat. Jos ei kyseessä ole joku pienempi juttu niinkuin varkaus minkä käsittely polkaistaan käyntiin sitten seuraavana arkipäivänä virka-aikaan. Ylinopeuksia valvotaan kyllä kiitettävästi ja näyttäviä huumetakavarikkoja tehdään. Jopa neljän poliisin voimin suoritetaan, käydään takavarikoimassa epäilyttäviä kasveja ja nautintavälineistöä ja seuraavan päivän maakuntalehdestä luettavissa oleva määrä huumetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla poliisit keskitetty isommille paikkakunnille. Olen muuten täällä Oslossa havainnut, että edes vieressä seisova poliisi(auto) ei missään määrin ehkäise punaisia päin kävelemistä. Ehkä poliisi keskittyy vain "oikeisiin" rikoksiin.

   Poista
 4. Karl Johan on todellakin vilkas katu ja tapahtumien keskipiste. Siellähän on mm. legendaarinen Scotsman pubi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Josta tuli mieleeni, että tiedätkö, mitä eroa on Karl Johanilla ja pohjoisnorjalaisella? - Karl Johan kulkee Scotsmanin ohi.

   Poista
 5. Täällä taas pistoolit ja konekiväärit on niin arkipäivää (varsinkin tukikohdassa, mutta ihan sairaalalla ja muillakin asuinalueilla) että olisi pelottavaa jos niitä ei yks kans näkisikään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ne ovat periaatteessa harvinainen näky, mutta käytännössä olen nähnyt niitä Oslossa useammin kuin Helsingissä. Vuoden 2011 pommi-iskun jälkeen keskustassa oli aseistettuja sotilaita vartioimassa esim. Stortingetiä. Se oli näky, jota ei uskoisi kohtaavansa Pohjoismaissa.

   Poista
 6. Ja kuinka sitten kävikään kaikista järeistä aseista huolimatta. Mielenosoittaja kävelee sisälle Nobeltaloon ilman kutsua ja pääsee kosketusetäisyydelle palkittavista ja kuningasperheestä. Tuosta vain. ONNEKSI oli vain rauhanomainen mielenosoittaja, mutta tosi, tosi noloa Norjan poliisille! Käsittämätön moka!

  Jotenkin tuli mieleen, että täällä ollaan olevinaan niin kauhean valppaina ja aseet tanassa, mutta pohjimmiltaan kuitenkin edelleen niin kovin naiiveja. Ei täällä kuitenkaan mitään tapahdu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä... Eivät ne turvatoimet sitten kuitenkaan aivan onnistuneet. Norjalaisilla taitaa olla kaikesta huolimatta edelleen sellainen ajatus, ettei kukaan oikeasti mitään tee. Kunhan uhkailevat ja sitten "me näytetään niille, ettei tänne kannata tulla".

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...