keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Joulu tulla jollottaa

Joulun tuloa ei voi olla huomaamatta edes työpaikalla. Kuusen kynttilät ovat loistaneet jo pari viikkoa ja juhlinta sen kuin kiihtyy erilaisten kokoontumisten muodossa.

Pikkujoulua eli norjalaisittain julebordia (suora suomennos: joulupöytä) juhlittiin jo viime perjantaina isolla porukalla, useamman osaston yhteisvoimin. Yllättäen juhlinta sisälsi nyt suuren työpaikan puitteissa hieman vähemmän kravatinkiristysosioita kuin entisen, pienen työpaikan vastaavissa tilaisuuksissa. Puheita toki oli, niitä ei norjalaisten juhliessa voi välttää, mutta niiden määrä oli pidetty minimissä ja sävy hyvin kepeänä. Ohjelmaakin oli järjestetty, ja jopa esimiesporras esiintyi komediallisessa kuvaelmassa. 

Kun tuli aika illallistaa, totesin ilokseni välttyväni perinteiseltä norjalaiselta jouluruualta. Ei pidä ymmärtää väärin, kyllä minä sitäkin syön, jos tarjotaan, mutta perinteinen jouluruoka on täällä niin raskasta ja rasvaista, että jos saa valita, valitsen jotain muuta.

Jouluruokaa tai jotain sen tapaista oli sitten kuitenkin tarjolla tiistain joululounaalla. Koska norjalainen peruslounas koostuu leivästä ja sen päällyksistä, joululounaan valmiiksi koottu lautanenkin oli jouluinen versio peruslounaasta. Ja kun lounaasta kerran oli kyse, kaikki lautasella oleva oli kylmää.


Siltä varalta, että ette tunnista norjalaisia perinneruokia, ylläolevalta lautaselta löytyy alhaalta vastapäivään kiertäen siankylkeä (ribbe), joulumakkaraa, joulumaustettu jauhelihapökäle (medisterkake), kylmäsavulohta, katkaravunpyrstöjä ja paahtopaistia. Keskellä punakaalilisuketta perinteisimmille lihajalosteille.

Joululounas oli yhdistetty osastopalaveriin, mutta varsinainen kokous taisi kyllä jäädä sivuseikaksi, kun nälkäiset työntekijät pääsivät ilmaisen ruuan kimppuun. Eikä niitä kokousasioita tällä kertaa ollut kuin pari ilmoitusasiaa. Kokous lounasaikaan ei ainakaan tällä työpaikalla muutenkaan ole mikään harvinaisuus. Jos kokousaika on puolilta päivin, ihmiset ilmestyvät paikalle eväineen, ja siihen saatetaan jopa kehottaa.

Joulun juhlinta jatkuu tällä viikolla vielä joulukahveilla, joka kuulemma on aina oikein mukava tilaisuus. Sitä odotellessa siis. Ja kaiken tämän lämmittelyn jälkeen voidaankin vähitellen siirtyä varsinaiseen joulunviettoon. 

4 kommenttia:

 1. Minkä tyyppisessä työssä olet nyt? Onko se koulutustasi vastaavaa? Viihdytkö?
  Olen lukenut nuo kaikki isnun työ- postaukset kyllä, mutta en ihan suoraan osaa nyt sijoittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työskentelen julkisella sektorilla hallinnon tehtävissä. Näihin hommiin ei vaadita minkään tietyn erikoisalan koulutusta, vaan olennaisempaa on tutkinnon taso. Maisteri tai kandi, tehtävän vaativuudesta ja urapolun vaiheesta riippuen. Tein samankaltaista työtä Suomessa, joten katson olevani "oman alan" töissä, vaikka koulutuksellani voisi olla myös aivan toisenlaisessa työssä.

   Poista
 2. Osaatko sanoa, että jos minulla on maisterikoulutus, opettajan työtä 10 vuotta, myös sairaanhoitajan tutkinto ja työkokemusta ( myös Norjasta), niin mitä / millaista työtä voisin hakea? Muuta kuin hoitoalan työtä? Wn oikein tiedä millä nimikkeellä voisin etsiä. Kiinnostaa ihan ns. toimistotyö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä lähtisin liikkeelle sellaisilta sivustoilta kuin finn.no ja nav.no. Ennemmin kuin etsiä tiettyjä ammattinimikkeitä (jollaista ilmoituksessa ei välttämättä ole lainkaan), kannattaa valita rajaavia kriteerejä ja sitten käydä läpi ilmoituksia. Työn sisällön lisäksi katso myös, millaisia toivomuksia työnantajalla on, esim. soveltuva aiempi työkokemus tai tietyn alan tuntemus ovat yleensä eduksi. Aivan perustoimistotyötä voi olla vaikea löytää. Sellaista etsivä tuttavani sanoo, että hakijoita per paikka voi olla todella paljon. Eli tiivistäen: myy omaa osaamistasi, älä tyydy hakemaan mitä sattuu.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...