sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Helluntain helle

Hellettä on kestänyt jo muutaman päivän. Meillä maalausprojekti on edelleen käynnissä, mutta tänään käytiin sentään tuulettumassa Oslossa. Aker Bryggellä on tällaisina kauniina päivinä usein tungosta, kun ihmiset lähtevät sinne kävelemään ja päivää paistattelemaan.

Aker Brygge on entistä telakka-aluetta, jota on rakennettu uuteen uskoon 1980-luvulta lähtien. Rakennustyömaita löytyy edelleen, kun kävelee rantapromenadia riittävän kauas. Alueella on paljon ravintoloita terasseineen, kauppoja ja muuta viihdetoimintaa. Viikonloppuiltoinakin ihmisiä saattaa olla tungokseksi asti, eikä ainoastaan tällaisina lämpiminä päivinä.

Alueella on myös asuntoja, jotka lienevät sieltä kalliimmasta päästä. Enpä ole koskaan tarkistanut, millaiset hinnat tällä alueella on, mutta kun sijainti on Oslon keskustassa ja vuonon rannassa, niin eiköhän se jonkinlaista viitettä anna.

Ihmisiä oli runsaasti liikkeellä, mutta enemmänkin tungosta on nähty. Kaikki kynnelle kykenevät ovat todennäköisesti lähteneet mökille viettämään pitkää viikonloppua. Täällä nimittäin vietetään helluntaita pitkän kaavan mukaan, joten maanantai on vielä vapaapäivä.

Helluntain johdosta kaupat menivät eilen kiinni normaalia aikaisemmin. Näin tapahtuu muutamien muidenkin pyhäpäivien aattona toisin kuin Suomessa. Tällaiset asiat voivat tulla yllätyksenä maahanmuuttajalle, joka kuvittelee viettävänsä normaalia lauantaipäivää ja menevänsä ostoksille vähän myöhemmin. Minä olen jo oppinut ennakoimaan tällaisen tilanteen, mutten kuitenkaan ihan vielä ole hahmottanut, minkä pyhien johdosta kaupat suljetaan aikaisemmin ja minkä ei.

Kotimatkalla poikettiin vielä uittamaan viikonloppulasta. Vesi taisi olla vielä vähän viileää, mutta se ei lasta haitannut. Aikuiset sen sijaan katsoivat parhaaksi istahtaa varjoon, jossa lämpötila oli miellyttävä. Auringonpalvojia tällä rannalla oli runsaasti. Nämä ovat varmaan sitten niitä, joilla ei ole mökkiä tai venettä. Itsensä grillaaminen näyttää kyllä onnistuvan kotikulmillakin.


14 kommenttia:

 1. Ah, sielläkin on todellakin kesä! Toivottavasti säät pysyy hyvin, ja tulee taas pitkä ja lämmin kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ehti jo sää taas viiletä vähän, mutta toivottavasti ei koko kesäksi.

   Poista
 2. Ihanan kesaisia kuvia.
  Vuosi sitten olin kaverin kanssa Oslossa. Tuossa samassa paikassa Aker Bryggella oli hienoja Audeja rivissa.. seur aamuna kun mentiin niin jokaisen Audin etupeltiin oli vedetty jollain teravalla esineella pitka naarmu!!! Tuli mieleen tosta kuvasta ja kun siella liehuu viela Audin liputkin.
  Mika ranta toi on? Hyppytorni ja kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla oli nytkin autoja näytillä, Audeja ja muitakin vähän tyyriimpiä. Ihme touhua, jos pitää ihan vain kiusantekomielessä naarmuttaa autoja :/
   Ranta on Hvalstrand Askerissa. Taisinpa itse asiassa kirjoittaa siitä jotain viime kesänä.

   Poista
 3. Nämä Norjalaiset pyhäpäiväsäännöt todellakin...tulevat yllätyksenä vielä näinkin monen vuoden jälkeen :) Itse lähdin lauantaina viiniä ostamaan, koska mökille oli tulossa vieraita....vaan eipä sitä enää lauantaina myytykään, sillä kahta peräkkäistä pyhäpäivää edeltävänä päivänä ei Vinmonopoletista saa yhtään mitään - ovet kiinni. No, onneksi ehdin kauppaan siideriä ostamaan (ennen verhojen eteen vetämistä):D Helle oli kyllä ihanaa !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan turhanaikaista ihmisten holhoamista tällaiset rajoitukset. Minun pyhäni ei mene piloille, jos en pääse Vinmonopoletiin lauantaina, mutta ihmettelen vanhakantaista systeemiä. Ja mitä sillä oikeastaan saavutetaan?

   Poista
 4. Tervehdys! Minä en olekaan vielä käynyt täällä kommentoimassa :) Löysin blogisi, kun etsin blogeja, jotka kertovat elämästä Norjassa. Norja (tai ainakin pieni osa siitä) tuli minulle tutuksi, kun olin siellä opiskeluaikana töissä pari kesää kasvihuoneella tomaatteja poimimassa. Minä oleilin silloin länsirannikolla, Stavangerin lähellä. Kirjoituksesi ovat herättäneet hauskoja muistoja ajalta, jolloin itse oleskelin maassa. Luen blogiasi mielenkiinnolla jatkossakin!

  VastaaPoista
 5. Hei! :D Mekin oltiin sunnuntaina Oslossa pyörimässä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä sitten satuttu törmäämään ;D

   Poista
 6. Toivottavasti helteet jatkuvat vielä hetken (eli ainakin pari viikkoa....) että mekin päästäisiin nauttimaan niistä Norjassa! Ettei kesä olisi ihan ohitse kesäkuun alussa... :) Miten teidän maalausprojekti muuten meni, saitteko homman vietyä loppuun asti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellekeli meni jo ohi ainakin tältä erää. Mutta toivottavasti tästä kesästä tulee parempi kuin mitä viimeiset 2-3 kesää ovat olleet. Aivan erityisesti toivon hyvää keliä ensi viikon lopulle.
   Maalausprojekti on vielä vähän vaiheessa, mutta eiköhän se taas tästä etene lähipäivinä. Hankalimmat paikat on saatu jo valmiiksi. Aikaa menee myös siihen, että seinät pitää pestä ennen maalausta. Ja paikoitellen paikata vuodelta 1957 (?) peräisin oleviin vuorilautoihin ilmaantuneita koloja... :P

   Poista
 7. Heh, satuttiin mekin olemaan Aker Bryggellä sunnuntaina, oma blogipostaus on vaan vähän jäljessä :) En sentään bongannut itseäni sun kuvista. Ennen sitä tosin meinattiin mennä saaria ihmettelemään ja käytiin vilkaisemassa lauttoja Vippetangenin kärjessä, mutta siellä oli ihan käsittämättömän pitkät jonot joten jatkettiin kävelyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin oli niin hyvä ilma, että varmaan kaikki turistit ja kesämökittömät haikailivat vesille ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...