sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Sitten kun me saamme lottovoiton...

Lähialueella on omakotitaloja joka lähtöön. Täällä ei ilmeisesti kaava määrittele talojen tyyliä ja väriä, vaan kaikki on sallittua. Otin muutaman kuvan kävelylenkillä vastaan tulleista taloista, ja erittäin suurella varmuudella voin sanoa, että näiden talojen ostaminen edellyttäisi ainakin meiltä isohkon lottovoiton saamista.

Vollen, josta kuvat ovat, on kallista aluetta. Talot on rakennettu notkelmiin ja mäennyppylöiden päälle, ja aika monella taitaa olla näkymä vuonolle. Maastosta ja todennäköisesti myös tonttimaan kalleudesta johtuen pihat ovat pieniä ja talot ovat aivan vieri vieressä. Ainakin tälle seudulle on tyypillistä, että lähes joka talossa on terassi tai iso parveke, jossa voi paistatella päivää. Pihat eivät yleensä ole mitenkään erityisen hienosti laitettuja.

Valitettavasti aurinko katosi pilven taakse jotakuinkin sillä hetkellä, kun astuin ovesta ulos, mikä vähän haalistaa värejä. Ja vielä uteliaille tiedoksi, että me emme asu Vollenissa vaan vähän vähemmän kalliilla alueella, kävelymatkan päässä.

Tämä on aika tavallisen näköinen talo. Isohko mutta  perustylsä. Musta tai hyvin tumman ruskea väri on yleinen. Huomionarvoista tässä talossa on piha, joka on täkäläisittäin melko suuri.

Pari vähän modernimman näköistä taloa, jotka nämäkin ovat aika isoja. Alempi, valkoinen talo on ihan kivan näköinen, ja kun tuija-aita vähän kasvaa, se ei ole niin paljaan näköinen.

Ylempänä rinteessä oleva ei ole vielä hieman keskeneräinen, joten saapa nähdä, millaiselta se sitten valmiina näyttää. Pihaa talon ympärillä ei ole oikeastaan lainkaan, vaan talolle on ensin rakennettu tasainen alusta louhimalla kalliota yhdestä kohtaa ja täyttämällä tonttia toisesta reunasta.

Tämä talo erottuu joukosta sinisillä ikkunaluukuillaan, eikä rakennustyyli muutenkaan taida olla kovin norjalainen. Lähinnä tästä tulevat mieleen tanskalaiset talot. Talo on ilmeisesti valmistunut aika äskettäin, kun pihan ympärillä ei ole vielä edes aitaa.

Tämä talo taitaa sijainnista ja pihaistutusten koosta päätellen olla vähän vanhempi kuin alueen talot yleensä, ja siipi lienee jälkeenpäin rakennettu. Vihertävä väri ja rappaus eivät nekään ole kovin tyypillisiä norjalaisille taloille. Jostakin syystä tämä talo näyttää minusta lämpimältä. Sitä eivät nimittäin läheskään kaikki norjalaiset talot ole.

Linnoitus mäen päällä on niin isokokoinen, että onkohan siinä useampi asunto. En tarkoita, että se olisi paritalo tai vastaava, mutta talosta voisi löytyä vaikkapa oma asunto isovanhemmille. Sijainti mäen päällä tekee kyllä paikasta aika tuulisen.


Ultramoderneimmat ja arkkitehtonisesti mielenkiintoisimman näköiset talot ovat usein omassa rauhassaan mäen päällä, pusikon takana. Siellä eivät pääse uteliaat liian helposti tirkistelemään ikkunoista, jotka voivat olla norjalaisittain huomattavan suuret.

Lähempää rantaa löytyy vanhoja taloja, jotka ovat usein hyvin koristeellisia ja tällä alueella myös huolellisesti kunnostettuja. Tummassa talossa on hauskana yksityiskohtana katonharjalla olevat koristeet. Samanlaisia koristeita on mm. sauvakirkoissa, mutta tässä talossa koristeet ovat yksinkertaisempia.

Piparkakkutalo on piilossa pensasaidan ja puiden takana, mutta parvekkeen hienot koristelut ovat näkyvissä. Keltainen väri ole ole kovin tavallinen tällä alueella ja tuon ikäisissä taloissa.

Mitä piditte? Kannattaisiko lottovoitto sijoittaa johonkin näistä, mikäli sellainen sattuisi osumaan kohdalle?

***
Näkymiä toiselta alueelta, Lommedalenista, olen esitellyt postauksessa Rinneratkaisu.

11 kommenttia:

 1. Minen ihan heti sijoittaisi norjalaiseen taloon :) Moni kakku päältä kaunis. Hulppeita taloja kyllä, mutta niin monessa talossa on asuttu ja vielä useammassa vierailtu, että omistaminen olisi kauhistus :D Noooh, on varmasti hyviäkin. Itse sijoittaisin keskikokoiseen taloon, en siis välttämättä sitä hybeliä taloon haluaisi. Nuista taloista eniten silmää miellytti kuvien pienimmät valkoiset talot ja itseasiassa myös se rapattu ruskea talo :) Kummisetäni aina tuskailee tätä menoa täällä (asunut jo 35 vuotta maassa)...oli mm. asentanut parketit jollekin tutulle ja oli lähtiessään vannottanut perheen isälle, että vaimo pitää opettaa pesemään lattiat ilman kauhiaa määrää vettä. Noooh, seuraavalla kerralla, kun kummisetä oli pikavisiitillä niin rouva oli juuri kaatanut lattialle ÄMPÄRILLISEN vettä parketille alkaakseen luutuamaan :D Ei mennyt kauaa, kun kaveri oli valittanut, että parketti on pilalla, kun se kupruilee. Kummisetä tuumaili, että älä nyt minua syytä, syytä vaimoasi. Että jotkut asiat on täällä vaan niin jäljessä kehityksestä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta olisi varmaan rakentaa itse ja palkata suomalainen rakennusmestari päällysmieheksi ;)
   Meilläkin on keskusteltu siitä, paljonko vettä lattian pesemiseen tarvitaan. Mies ei onneksi sentään kaada ämpärillistä lattialle, mutta aika paljon enemmän sitä vettä kuluu kuin minun pestessäni. Tämä on varmaan jokin muinainen perinne, josta ei ymmärretä luopua... :P

   Poista
 2. Ainakin tarkistaisin kylppärin lattian kaltevuuden, ikkunat ja valokatkaisijat (ylipäänsä sähköhommat).
  Ja miettisin...
  Hulppeat terassit on useaan ilmansuuntaan joka talossa ihan täällä pohjoisessakin, vaikka joskus miettii, että miksiköhän... Mutta grillauskausihan alkaa jo maaliskuulla! Miksi siis ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan ihme, miten erilainen standardi Suomessa ja Norjassa on. Mutta mitä teet, jos samat viat löytyvät kaikista taloista?!
   Terassi kyllä puolustaa paikkaansa rinnetonteilla, joilla grillille ja puutarhakalusteille ei yksinkertaisesti löydy paikkaa maankamaralta.

   Poista
 3. Hei mulla on ihan sama postausaihe antanut odottaa itseään :) Talokuvia otin jo marraskuussa, mutta kävelyreitille ei silloin osunut tuollaista sauvakirkkomaista vanhaa taloa, joka mielestäni olennaisesti kuuluu mukaan, kun esitellään norjalaisia asumuksia, joten postauskin jäi tekemättä. Koitanpa metsästää sen puuttuvan talon ja esittelen sitten Bekkestua-Jar -taloja :)

  Niin ja Vollen on idyllinen paikka. Moneen otteeseen olemme käyneet siellä kahvilla sunnuntaiajelullamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teepä tosiaan se postaus, niin päästään vertailemaan taloja. En ole tuolla alueella pahemmin liikkunutkaan. Eilinen kävelyreitti osui aika kalliille ja uudelle alueelle, jossa ei juuri ole "tavallisia" taloja.

   Poista
 4. Kiva nähdä erillaisia taloja, ovat kyllä valtavia.

  Mun blogista löytyy sulle haaste :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän usein lähteä kävelemään itselleni uusille alueille ihan talojenkin takia. Aika äkkiä huomaa alueiden erot talojen koossa ja tyylissä.
   Täytyypä miettiä tuota haastetta ;)

   Poista
 5. Heli, blogissani on sinulle hyvän mielen haaste ;)

  VastaaPoista
 6. Huh, aikamoisia taloja siellä teidän ympäristössä!! Mekin odotamme lottovoittoa, ostoslistalla olisi tosin ensin isompi auto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutta autoa meilläkin havitellaan, mutta se pitää varmaan hankkia vaikkei lottovoittoa tulisikaan.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...