lauantai 3. joulukuuta 2011

Peppi Pitkätossu & Jack Bauer

Aftenpostenin sivuilta osui tällä viikolla silmään juttu norjalaisista, jotka ovat vaihtaneet nimeään. Nimilakia uudistettiin 2003 ja sen jälkeen nimen vaihtaminen erikoisemmaksi on ollut helpompaa. Viime vuonna yli 7000 oslolaista vaihtoi nimeään.

Etunimenvaihtoa kannattaa silti miettiä tarkasti, koska uuden vaihdoksen saa tehdä vasta kymmenen vuoden kuluttua, jos alkaa kaduttaa. Aika erikoisia nimiä jotkut ovat tästäkin huolimatta päätyneet ottamaan itselleen, vai mitä sanotte seuraavista?

Malin Sjarlotte Krusmynta Rullgardina Tukun Sanderud Persdatter (ent. Malin Charlotte Tukun Sanderud) kertoo olevansa hulluna Peppi Pitkätossuun, jolta kolmas ja neljäs nimi on lainattu. Malinin sulhanen ei ole ihastunut nimilitaniaan eikä muista sitä ulkoa, mutta toivottavasti oppii häihin mennessä, jottei tule virheitä alttarilla.

Selveste Preben von Schlanbusch (ent. Preben Schlanbusch) halusi hienomman kuuloisen nimen, mikä onnistui lisäämällä sukunimeen eteen von. Selveste taas tarkoittaa suomeksi itse, siis tämä herra on Preben Itse. Sitä hän ei kuitenkaan lisännyt nimeen itsekorostukseksi vaan ärsyttääkseen äitiään. Mies toivoo myös, että vaimo ottaisi nimekseen Stakkars Cecilie eli Cecilie Parka. Vaimo ei ole innostunut ajatuksesta.

Jack Bauer (ent. Kim Manachai Krogsæter) päätti vaihtaa nimeään pitkän 24-sarjan katselurupeaman jälkeen. Uusi nimi herättää uteliaisuutta mm. työhaastatteluissa, mutta Jackista se ei ole mitenkään epämukavaa. Ainoa haittapuoli on, että puhelimella pizzaa tilatessa häntä ei yleensä oteta vakavasti.

Norjan pisimmän nimen haltija on nimeltään Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacka Highlander Elessar-Jankov. Erikoisia, itse valittuja sukunimiä taas ovat Hværsaagod-Takkskalduha (Olehyvä-Kiitos) ja Usjyldi (Viaton, joka muuten on vangin ottama nimi). Ja kyllä, nämä kaikki ovat ihan oikeita ihmisiä.

Muistelen, että Suomen nimilait ovat aika paljon tiukempia, eivätkä tällaiset nimiviritelmät taitaisi mennä läpi. Miksi sitten Norjassa on päädytty antamaan lähes vapaat käden nimen suhteen? Tai siltä ainakin näyttää näiden esimerkkien perusteella.

Voisiko syynä olla norjan suuri maahanmuuttajaväestö? Kun ihmisten nimet ovat peräisin ties kuinka monesta maasta ja kulttuurista, norjan viranomaisilla olisi mahdoton tehtävä valvoa kaikkien nimien asiallisuutta. Mutta ei tämäkään silti selitä, miksi ihmiset saavat ottaa älyttömiä norjankielisiä etu- ja sukunimiä.

Nimitutkijan mielestä lakia toimeenpannaan aivan liian lepsusti. Ratkaisuna ongelmaan tutkija ehdottaa, että nimenvaihdolle laitetaan maksu hillitsemään keskellä yötä näitä loistoideoita saavia ihmisiä. Tuhat kruunua voisi saada ihmiset harkitsemaan asiaa uudelleen.

Minä kuitenkin arvelen, että jos joku villiintyy keskellä yötä niin, että päättää vaihtaa itselleen uuden ja uljaamman nimen, yksi tuhatlappunen, 125 €, ei siinä paljon vauhtia hidasta.

5 kommenttia:

 1. Huhhuh, olipa nimiä. 24 fanina tykkäs tietysti tuosta Jack Bauerista :-)

  Mutta, vähän liian helpolta vaikuttaa toi nimen muuttaminen. Pitäisi kyllä olla harkinta-aikaa ym.

  Uudessa-Seelannissa sai ennen antaa vauvoille melkein minkä nimen tahansa, ja sieltä löytyy muistaakseni mm nimi tyyliin "Bussipysäkki nro 54"...

  VastaaPoista
 2. Siis tykkään, en tykkäs...

  VastaaPoista
 3. Suomen nimilain mukaan henkilöllä voi olla kolme etunimeä. Pojalle ei saa antaa naisen nimeä ja tytölle miehen nimeä. Maistraatti ratkaisee, jos nimi mahdollisesti on kyseenalainen tai sopimaton. Yleisimmät 2011 annetut nimet olivat pojilla Juhani ja tytöillä Maria, ei pelkästään ensimmäisenä etunimenä vaan kolmen etunimen joukossa olevina.
  Hyvää itsenäisyyspäivää!
  t. Porina

  VastaaPoista
 4. Porina, noinhan se menee Suomessa :) Kyllä jokin järki voisi täälläkin olla ja jonkinlainen seula käytössä. Lasten nimistä tuo juttu ei sanonut mitään, mutta mahdollisesti ei eivät ole ihan näin älyttömiä.

  VastaaPoista
 5. Nimi on enne.Niin kai se menee.
  Ainakin se näkyy korreloivan kielen muuttumista.
  Islannnissa jos olis tehty nimien suositummuuslistoja 1000 vuotta sitten ja verrattais tämän päivän top 10:een. niin ei taitaisi olla suurta eroa. Eikä sieltä sellaisia naurettavuuksia kuin Norjassa löytyisi. Sehän kuulostais aika kornilta jos jonkun etunimi olisi MacGyver tai Donaldduck. Tytär sitten voisi olla koko nimeltään Ragnheidur MacGyversdottir ja toisessa tapauksessa Lilja Dögg Donaldducksdottir.
  Ei muuten menis läpi nimilautakunnassa. Viimeistään oikeakielisyysvirasto puuttuisi tuollaiseen.
  Kummallista kun muuten niin patrioottistotinen Norja antaa tuolla tavalla kielensä ja nimiensä mennä rappiolle.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...