keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Maalari maalasi taloa

Maalari, siis allekirjoittanut, on ahkeroinut muutamana päivänä viikonloppulapsen huoneen parissa. Tämä huone oli pakko maalata, kun seinissä oli kaikenlaisia jälkiä. Jos työ olisi tehty ihan viimeisen päälle, olisi pitänyt laittaa myös uusi lasikuitutapetti seiniin, mutta tällä kertaa tyydyttiin hieman pienimuotoisempaan kohentamiseen. Ehkä sitten ensi kerralla tehdään perusteellisempaa remonttia.

Maalauksen aloituskuvasta näkyykin, että ensin on paikkailtu niitä jälkiä seinissä. Keskeltä seinää oli tapetista repeytynyt pari kaistaletta pois, ja niihin kohtiin laitoin paikan ennen maalausta ja kaikki naulan- ja ruuvinjäljet peitin maalilla. Aika hyvä tuli, vaikka itse sanonkin.

Muutaman maalinhajussa vietetyn tunnin jälkeen seinät näyttävät nyt näin hienoilta.

Jos joku ihmettelee seinällä olevia metallitelineitä, niin ne ovat hyllyn kannattimet. Mekin ihmettelimme seinälle jätettyjä hyllyjä siihen asti, kunnes yritin irrottaa niitä. Ei onnistunut. Ruuvien poiston jälkeenkin telineet olivat varsin tukevasti seinässä kiinni. Joku on edellisen maalauksen jälkeen ollut hieman malttamaton sisustaessaan, eikä ole jaksanut odottaa maalin kuivumista kunnolla.

No, meidän oli tarkoituskin laittaa hyllyt takaisin seinälle, joten mitään katastrofia tässä ei päässyt syntymään. Mutta tiedetäänpä sitten, että hyllyjen pois ottamisesta seuraa seinän uudelleen tapetointi ja maalaaminen.

Huoneesta löytyi myös muuta ihmeteltävää, ikivanha lämpöpatteri. Itse asiassa näitä museoesineitä oli kaksikin tässä asunnossa. Nähtävästi muut on vaihdettu uusiin sitä mukaa kun vanhat ovat sanoneet sopimuksen irti.

Tässä "uunissa" ei ole termostaattia, vaan halutun lämpötilan sijaan valitaan lämmitysteho. Designin perusteella arvioisin, että nämä voisivat olla peräisin vaikkapa 1960-luvulta. Siis niin vanhoja, että minä ilmoitin miehelle, että ne vaihdetaan uusiin. Mies ei vastustanut. Noin vanha sähkölaite on todennäköisesti paloturvallisuusriski.

Lisämielenkiintoa asiaan tuo se, että toinen pattereista oli huoneessa, joka edellisilläkin asukkailla oli lastenhuone. Lisäksi patteri oli saanut sähkönsä jatkojohdon kautta, joka näytti jos ei itse tehdyltä niin ainakin itse korjatulta. Minä en moista viritelmää lastenhuoneessa käyttäisi - mieluiten en missään huoneessa. Ihmettelen muutenkin, miten täällä moisia museoesineitä ylipäätään on, kun koko asunto on remoitoitu muutama vuosi sitten ja kaikki muu on ihan hyvässä kunnossa.

Toinen sähköjohtoviritelmä, joka pistää ainakin minun silmääni, ovat nämä katonrajassa olevat pistorasiat, joista vedetään sähköjohto kattolamppuihin. Sama systeemi oli myös edellisessä asunnossa, joka oli paljon tätä uudempi. Suomalaistyyppistä systeemiä, jossa keskellä kattoa on koukku ja pistorasia tai johdonpäät valaisinta varten - ja kaapelit kulkevat rakenteiden sisällä - en muista täällä nähneeni. Tosin ihan kaikenikäisiä ja -tasoisia asuntoja en ole sisäpuolelta käynyt katsomassa.

10 kommenttia:

 1. Minusta on kummallista, että tällaisessa talvimaassa lämmitysasiat ovat usein ihan pyllyllään. Noita ikivanhoja pattereita ja johtovirityksiä minäkin olen paljon nähnyt. Kerran käytiin katsomassa näytössä asuntoa, jossa ei ollut makuuhuoneissa ollenkaan pattereita tai muutakaan lämmitystä. Tietysti mitäpä niillä jos muutenkin nukkuu ikkunat auki. Monilla kyllä tuntuu olevan irrallinen liikuteltava sähköpatteri, kun lämpö ei muuten riitä. Joskus näyttää kuin taloa rakentaessa ei olisi tullut mieleen, että talvikin tulee taas... Meillä muuten on sentään pistoke katossa lampun kohdalla, mutta talo onkin vuodelta 2008.

  Onnea uuteen kotiin! Tosi kivalle alueelle näyttää ja kuulostaa, vaikka entinen on tietysti hienoa myöskin :)

  VastaaPoista
 2. Olen kanssa nähnyt tutuilla paljon tuollaisia patterivirityksiä, eipä paljon innosta nukkua kun sängyn peitot on kiinni keskiajalta olevassa vempeleessä. Suomessa tuntuu jotenkin taso olevan paljon korkeampi? Vai eikö norjalaiset vain tiedä paremmasta?

  VastaaPoista
 3. Teresa, meilläkin on liikuteltava sähköpatteri ;) Mutta tosiaan on kumma, ettei tällaisessa muuten hyvin kehittyneessä kylmän ilmaston maassa osata tehdä taloista lämpimiä!

  Emmi, luulen että norjalaiset eivät vain tiedä paremmasta, kun näin on asiat aina olleet...

  VastaaPoista
 4. Tuttuja telineitä, mulla myös tuollaiset IKEAn hyllyt :-)

  VastaaPoista
 5. Aah, lempi-ärsytysaiheeni norjalaisessa yhteiskunnassa: rakentamisen ja lämmittämisen (olematon) taso.

  Meillä ei makkarissa ollut mitään lämmitystä. Kun kovimpien pakkasten aikaan lämmintä oli 14 astetta ja koira kieltäytyi menemästä omaan häkkiinsä nukkumaan, niin ilmoitin, että meille ostetaan sitten EDES se lämpöpatteri.

  Sähkölämmitys koko talossa. Marras-joulukuun sähkölasku vähän reilu 7000 kruunua. Naapurilla oli ollut yli 10000 kruunua.

  Meillä ei ole noita johtovirityksiä katossa lähinnä siksi, että edelliset asukkaat ovat laitattaneet downlightit. Edellisessä ja sitä edellisessä sen sijaan oli juurikin nuo pistokkeet.

  Meillä on vessassa sellainen lämpöpatteri, että mä sanoin heti kun muutettiin, että haluan, että tuo vaihdetaan (vanha ja mustunut). Ei kuulemma vaihdeta ennen kuin rempataan vessa. Sydän syrjälläni odotan, että se kosahtaa...

  VastaaPoista
 6. Yhdyn surkeuden ihmettelyyn, tuo kattorasioiden puute ja törkeät pintavedot pilaavat huoneen ainakin näissä vanhemmissa taloissa. Minulla on harkinnassa pitkällä käyrällä rungolla varustettu jalkalamppu jonka kupu on lähes katonrajassa ja yltää huoneen keskelle. Lämmityskuluja tasaan kynttilöillä, 10 lämpökynttilää tuottaa lämpöä noin 1 kW 4-6h ja 100kpl maksaa 20nok suosittelen.

  VastaaPoista
 7. Heh, ja täältä yhdytään myös norjalaisten lämmitysjärjestelmien & asuntojen eristyksen ihmettelyyn.... :) Onneksi meillä uudessa kodissa näyttäisi kaikki olevan kohdallaan, vielä ei olla huomattu mitään kummallisuuksia. Eli eiköhän tässäkin maassa olla vähitellen opittu... :) Onnea uuteen kotiin & hienosti olet jaksanut tuunata paikkoja uuteen uskoon!

  VastaaPoista
 8. Soile, Ikeahan niissä tosiaan lukee ;)

  Nunt, nämä täkäläiset sähkö(lämmitys)laskut ovat jotain aivan älytöntä. Meillä tämän talven ennätys (vanhasta asunnosta) parilta kuukaudelta oli 5000 kr - näinkin "vähän" ilmeisesti sen ansiosta, että lämmitettiin myös kamiinalla.

  Ari, täytyypä ryhtyä polttelemaan kynttilöitä ;)

  Satu, toivottavasti uusissa taloissa tosiaan on parempi lämmitys ja eristys! Vielä olisi muutama seinä maalattavana, mutta niitä tehdään pikku hiljaa tässä kevään kuluessa...

  VastaaPoista
 9. Hyvin oot maalaillu. Tulee hyvä fiilis asustella jos on ollu mahollisuus itte remontoida.
  sanoo kaikkea muuta kuin Handy kalastaja.
  Hyvää remonttikevään jatkoa. Kaikki vanhat sähkösyöjäpaterit hiiteen. Jos saisitte sinne varaavan vuolukivitakan, siron version, niin se hankkis hintansa parissa talvessa.
  Juniorilla on mökissä sellainen.

  VastaaPoista
 10. Yhdyn edellisiin:) Meillakin taalla huoneita joissa ei patteria lainkaan (ja 8kk:n talvi) ja kattolamppuja mahdoton laittaa kun niille ei vaan ole paikkaa.
  Kiva lopputulos:) Kylla viikonloppulapsen kelpaa:)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...