torstai 3. kesäkuuta 2010

(Voi)kukkaniitty

Voi, kukkia

Takapiha alkaa taas muistuttaa enemmän kukkaniittyä kuin nurmikkoa. Siellä taitaa olla se nurmi jäänyt vähemmistöön kaikkien muiden kasvien vallatessa alaa. Viime vuonna heinäkuussa tähän muuttaessa vallitseva olotila oli jo heinäpelto, kun kukaan ei ollut laittanut kasvustoa aisoihin koko kesänä. Sitä sitten ryhdyttiin aluksi viikatteella leikkaamaan.

Voikukka on tällä hetkellä näkyvin laji, mutta yritin katsella vähän tarkemmin, mitä muuta takapihan flooraan kuuluu. Nokkonen rehottaa paikoitellen edelleen, vaikka olen sitä jo paljon saanut Roundupin avulla karsittua. Myös poimulehteä on runsaasti ja se alkaa juuri kukkia. Muita tunnistettuja kasveja ovat hiirenvirna ja toinen hernekasvi, mahdollisesti aitovirna. Maahumalaa kasvaa paikoitellen runsaasti. Myös maitohorsma ja koiranputki valtaavat alaa. Jonkin sortin saniaistakin löytyy ja heiniä on muutamaa lajia. Yksi kasvusto näyttää kovasti piparjuurelta.

Sitten on neljä nimettömäksi jäänyttä lajia, joita yritin tunnistaa Värikasvion avulla. Tunnistus jäi puolitiehen, koska näissä kasveissa ei vielä näkynyt kukkia ja tunnistuskaavassa ei siltä osin päässyt alkua pidemmälle. Yksi kasveista on kuitenkin ihan tutun näköinen, ei siis mikään paikallinen erikoisuus. Ei vaan ole tullut koskaan etsittyä sille nimeä. Kyseinen isolehtinen kasvi muistuttaa hiukan raparperia ja sitä kasvaa ainakin eteläisessä Suomessa teiden ja polkujen varsilla. Kuulostaako tutulta?

Värikasviota selaillessani rupesin miettimään, miten hyvin se pätee norjalaiseen kasvustoon. Kirja näyttää olevan toimitettu ruotsalaisen alkuteoksen pohjalta. Kuinkas paljon Suomen ja Norjan kasvistossa oikeastaan on eroja?

Nimetön

Ja sitten on vielä tämä keltakukkainen kasvi, jolla on korkeutta ehkä 30-40 cm. Sitä näkyy täällä paljon teiden varsilla ja meidän pihassa se näyttää viihtyvän aika kuivissa paikoissa. Tunnistaako kukaan?

3 kommenttia:

 1. Näyttäisi kuvan kasvi peltokanankaalilta, kukkii nyt Suomessa.

  VastaaPoista
 2. Hihhii, minä juuri muutama päivä sitten laitoin omaan blogiini kuvan meidän "nurmikosta" joka on siis nykyään täysin voikukkien peitossa. Paitsi nyt taas ei niiiin pahasti kun hurrutin leikkurilla menemään.. ;)

  VastaaPoista
 3. Trina: Peltokanankaali kuulostaa nimenä etäisesti tutulta - ehkäpä kouluajoilta - mutta enpä osannut sitä yhdistää tähän. Kiitos :)

  Marika: Jonkun pitäisi täälläkin pian hurruttaa leikkurilla, tai pian joutuu taas turvautumaan sirppiin ensin. Yritän patistella miestä lainaamaan leikkuria naapurilta ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...