perjantai 11. kesäkuuta 2010

Kaupassa ei ole mitään ostettavaa

Valikoin netistä ruokaohjetta. Suomalaisilta sivustoilta edelleen, koska niiden lukeminen käy paljon nopeammin kuin norjalaisten. Jätin väliin sellaiset ohjeet, joihin olisi tarvittu Norjassa tuntemattomia suomalaiskansallisia raaka-aineita. Päädyin ohjeeseen, jonka aineksissa ei mielestäni ollut mitään erikoista.

Puutteellinen maustehylly

Kaupassa norjalainen todellisuus iski silmille. Sieltä ei löytynyt mitään. Perusraaka-aineet kyllä - koska ne olivat tavanomaistakin tavanomaisempia - mutta ei mausteita. Olisin tarvinnut tuoretta minttua, mutta kaupan yrttivalikoima oli surkea. Kuivattukin minttu olisi hätätilassa käynyt, mutta eipä löytynyt sitäkään. Lisäksi valikoimista puuttui tarvittava mausteseos. Saman valmistajan muita mausteita kyllä oli tarjolla, muttei tätä. Liian eksoottista norjalaiseen makuun??

Ensimmäisinä päivinä töissä juttelin Norjassa yli kymmenen vuotta asuneen suomalaisen kanssa. Kerroin, ettei tänne muuttaessa mitään kulttuurishokkia päässyt syntymään, mutta jotkut pikkuasiat ärsyttivät. Esimerkiksi se, ettei kaupasta löydy mitään ruokaa, hän totesi. Niinpä.

Leipävalikoima on yksipuolisen vaalea. Täkäläinen "ruisleipä" ei ole väristään päätellen ruista nähnytkään. Suomessa tavallisesta puurohiutalevalikoimasta saa vain haaveilla. Meidän lähikaupan vihannes- ja hedelmäosasto on lähinnä naurettava.

Norjalaiset ruokakaupat ovat suomalaisiin verrattuna onnettomia. Meidän lähikauppaa joku naapuri viime kesänä kehui paremmaksi, kuin saman ketjun kaupat yleensä. Lähikaupan valikoima on hyvin rajallinen ja siellä näkyy aika usein tyhjiä hyllyjä tai vanhoja päiväyksiä. Millaisiahan ne saman ketjun muut kaupat mahtavat olla?

Mainitulla ostosreissulla en suunnannut lähikauppaan, vaan hiukan kauemmas toiseen kauppaan, jolla on paljon parempi valikoima. Mutta eipä löytynyt tarvittavia aineita sieltäkään.

Kotiruokaa mikrossa lämmitettäväksi

Kaikenlaisia eineksiä kyllä löytyy ja "lisää vesi ja kuumenna" -keitoksia. Eivätkö norjalaiset laita ruokaa? Ilmeisesti eivät ainakaan suomalaisen mittapuun mukaan. Mieleeni on painunut hetki, kun tarjoilin perunamuusia miehelle. Oli kuulemma ensimmäinen kerta ikinä, kun mies (38 v) sai muusia, joka oli tehty perunoista. Äitinsäkin aina teki pussimuusia. Sama äimistys toistui, kun muusilautasen sai eteensä miehen lapsi (8 v).

Suomessa vielä asuessani kävin silloin tällöin siellä miehen kanssa ruokaostoksilla. Mies oli aina niin vaikuttunut kaupan valikoimista. Kerran käytiin Stockmann Herkussa, jossa mies alkoi käyttäytyä kuin lapsi karkkikaupassa. Eilisen pieleen menneen ostosreissun jälkeen purin miehelle harmiani. Hän muisti suomalaiset kaupat ja ymmärsi ongelman.

14 kommenttia:

 1. No kylla ihan asiaa kirjoitat. Mina nautiskelen ajatuksesta, etta paasen City-marketin kaytavia kohta laukkaamaan ja ihastelemaan esim juustohyllyja, jotka ovta kymmenien metrien pituisia. Viime kesana kuulin myos, etta Joensuun Prisma on maan suurin. Siella meneekin sitten tuntikaupalla aikaa ennenkuin paasen kassalle. Kaikkea, siis kaikkea on paljon ja erilaisia ja tulee aivan valinnanvaikeus, kun esim on kermahyllylla. Ah, rakastan tavallista ruokashoppailua Suomessa. Taalla se on yhta tuskaa.

  Suomessa asuvat ystavani eivat tajua, etta voin viettaa tuntikausia ihan vaan jossain marketissa...

  VastaaPoista
 2. Tuula: Erilaisten maitotuotteiden valikoimaa kaipaan myös. Juustoja ja esim. Valion maustettuja ruuanlaittokermoja yms. Ja sitä todellisuutta, että valikoimaa löytyy myös pienemmistä kaupoista.

  Täällä kaupassa käynnin jälkeen harmittaa joskus vielä seuraavanakin päivänä...

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Löysin blogisi Tuulan blogin kautta!
  Täällä Ruotsissa tuskailen kanssa välillä osittain samojen asioiden kanssa, vaikka täällä onkin lähes kaikkea kuin Suomessa. Mutta juuri eilen ruokakaupassa unelmoin siitä että pian saan taas shoppailla Suomessa :-)

  VastaaPoista
 4. Hei Soile! Minä taas suunnittelen ruokaostosreissua Ruotsin puolelle, kunhan miehen loma alkaa. Siellä on paitsi halvemmat hinnat, myös paljon "suomalaisia" tuotteita, esim. oikeaa ruisleipää. Että mistä suunnasta sitä asiaa nyt tarkastelee... ;D

  VastaaPoista
 5. Kyllä Suomen kaupoissa on valikoimasta aina ihmeissään. Nyt vielä 1½ kk:n jälkeenkin nautin kun voin vaan katsella kauppojen hyllyjä. Tosin kyllähän Suomestakin on tainnut ruuanlaittokulttuuri heikentyä, jos sellaista on koskaan ollutkaan. Kaupoista löytyy hyllytolkulla ja paljon paljon Norjaa enemmän eineksiä. Mukavahan se on tosin että välillä kiireessä voi syödä vaikkapa teollista lohilaatikkoa eikä aina pakastepizzaa tai lihakakkuja.

  VastaaPoista
 6. Teresa: Onhan ne einekset joskus ihan paikallaan, mutten tykkää syödä niitä turhan usein. Tuossa lähikaupassa onnistun jostakin syystä bongaamaan erityisesti niitä einestenostajia, joiden ostoslistalle näyttää yleensä kuuluvan myös kärryllinen limsaa ja perunalastuja :p

  VastaaPoista
 7. Amen! Löydettyäni 1,5v Norjassa asumisen jälkeen ensimmäisen juustotiskin (Mathallenia ei lasketa) meinasi itku päästä onnesta :) ! Nyt kun löytäisi vielä luomurehuja jostain (muutakin kuin niitä pelkkiä porkkanoita)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen löytänyt parempia kauppoja. Isoissa tietyn ketjun kaupoissa on paremmat valikoimat - ja korkeammat hinnat. Luomu on vähän hankala juttu... Pitää viljellä itse ;)

   Poista
 8. Olen juuri muuttanut Norjaan ja ohjeillasi löysin rahkan. Mutta entä hyytelösokeri?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Dansukkerin hyytelösokeria pitäisi löytyä nimellä Gelesukker Multi (sama tuote Suomessa nimellä Hyytelösokeri Multi). Pienempien kauppojen sokerivalikoima on rajallinen, mutta paremmin varustetuista löytyy kaikenlaista. Esim. Meny ja Ultra ovat näitä ns. parempia.

   Poista
  2. KIITOS! Terveisiæ Bergenistæ :)

   Poista
  3. Kävin tänään Menyssa, ei ollut. Kiersin kaikki muutkin mahdolliset ruokakaupat kuten Kiwi, Rema 1000, Coop jne.. mutta ei löytynyt. Onnetonta. Kaikkea muuta mahdollista sokeria löytyy mutta ei hyytelösokeria. Kaupan työntekijätkin ihmettelivät mitä haen. Täällä Bergenissä ei ole lainkaan Ultra nimistä kauppaa. Todella rajallinen valikoima kun vertaa Suomen kauppoihin. Täytyy vaan opetella pärjäämään :)

   Poista
  4. Kauppojen valikoiman rajallisuus on ikävä asia erityisesti silloin, kun on suunnitellut tekevänsä jotain ihan tiettyä syötävää :/ Kummallista silti, ettei hyytelösokeria löytynyt, kun kuitenkin leipominen tuntuu olevan trendikäs harrastus. Ja jos ei tosiaan löytynyt edes kysyttäessä... Muuten olisin epäillyt, että tuote on sijoitettu suomalaisittain epäloogiseen paikkaan.
   Millähän sen voisi korvata? Tai sitten voit jatkaa etsimistä askartelukaupoista (bakevarer, kakepynt tms.) tai nettikaupoista. Paras keino taitaa kuitenkin olla, että käyt ostoksilla Suomessa käydessä.

   Poista
 9. Löysin lopulta Leroy nimisestä kaupasta paketin nimeltä 'Torten Guss Klar'. Jotain jauhemaista sokeria. Sillä sain tehtyä kiilteen mango-rahkakakun päälle. Ei vastannut hyytelösokeria mutta kiille oli ihan ok ja sain tehtyä kakun. Olisi kaupassa tietysti ollut liivatetta mutta heillä ei ollut nauta tai kasvisperäisiä liivateita. Siksi kaipasin hyytelösokeria. Seuraavan kerran kun matkustan Suomeen ostan ehdottomasti hyytelösokeria :). Kiitos avusta!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...