torstai 6. lokakuuta 2016

Lihapatojen äärellä


Muutama vuosi sitten työmatkalla Italiassa satuin illallispöydässä kahden bulgarialaisen viereen. Ateria alkoi parilla kevyellä ruokalajilla ja bulgarialaiset olivat silmin nähden harmissaan. Tuhahtelivat, että mitä tämä on olevinaan. Kun vihdoin päästiin pääruokaan, joka oli lihankappale, bulgarialaiset alkovat suorastaan murista syödessään. Vihdoinkin oikeaa ruokaa!

Norjalaisten kanssa tulee joskus hiukan samanlainen vaikutelma.

Äskettäisen opinto-ohjaajakonferenssin lounailla silmiin pisti ruuan lihapitoisuus. Olen itse sekasyöjä, mutta kun on nähnyt muunmaalaisiakin tarjoiluja, niin tällaisiin asioihin kiinnittää huomiota. Edelleen. Vaikka norjalaiset yleensä syövät lounaaksi leipää, tämänkaltaisissa tilaisuuksissa lounastarjoilu on hieman runsaampi. On oikein lämmintä ruokaa - kanankoipia, lihapullia, makkaroita tai muuta vastaavaa. 

Konferenssiin ilmoittautuessa piti kertoa, mikäli noudattaa jotakin erikoisruokavaliota, ja niinpä sitten lounasaikaan allergikot, kasvissyöjät ja muut ruokarajoitteiset saivat omat erikoisannoksensa tiskin alta. Suomessa buffetpöydässä olisi todennäköisesti ollut myös kasvisvaihtoehtoja - kaikkien syötäväksi. Norjassa oletusarvona on, että kaikki syövät lihaa. Jos pöydästä jokin lihaton ja kalaton vaihtoehto löytyykin, sitä ei todennäköisesti ole merkitty mitenkään. Kasvissyöjäthän saavat oman lautasensa, jos ovat sellaisen tilanneet. 

Olin vielä jokin aika sitten siinä käsityksessä, etten ole koskaan tavannut norjalaista kasvissyöjää. Sittemmin työkavereiden joukosta on löytynyt pari, jotka sanovat olevansa kasvissyöjiä. Toisen olen kyllä nähnyt syövän myös makkaraa, kun tarjottu kasvisruoka ei ole maistunut, joten ilmeisesti kasvissyönti on joustava käsite. 

Toinen asia, jota en lakkaa ihmettelemästä, on tällaisten lounaiden ja usein myös päivällisten juomatarjoilu. Siinä oletusarvona on, että kaikki juovat limsaa. Sen ainokaisen vesipullon saadakseen pitää olla nopea. 

2 kommenttia:

  1. Mun mies ei syö lihaa! :-D Tosin sekin syö kyllä kalaa. Tunnen myös yhden norjalaisen vegaanin, joka tuo omat ruoat kaikkialle mukaan. Muuten kasvissyöjiä on kyllä todella harvassa, samoin kasvisravintoloita. :-( Yhdessäkin työtilaisuudessa kaikille tarjottiin pølsejä ja kasvissyöjille vaihtoehtona oli se nakkisämpylän leipä ketsupilla. Nam.

    Joskus tää Norja tuntuu kyllä niin takapajuiselta paikalta ruokailun suhteen. Pakastepizzaa, pølseä, pullaa ja bamsemums-karkkeja, sitä on norjalainen gourmet-ruokailu. Kasvisruoan lisäksi on todella vaikea (=mahdoton) löytää esim. gluteenittomia tai laktoosittomia vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
  2. Yleensä otan mun omat ruoat mukaan kun matkustan. Kasvissyöjänä se on vaikeampi löytää kasvisravintoloita Kaikissa kaupungeissa. Siksi aina teen taustatyötä paljon kohteesta ennen kuin matkustan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...