keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Pikku retki Oslon epämääräiselle puolelle

Mies heittäytyi viikonloppuna hankalaksi, kun halusin ulos syömään. Itse ulkona syömistä vastaan miehellä ei varsinaisesti ollut mitään, mutta ravintolavalintani oli epäilyttävä. Halusin nimittäin syömään jonnekin, jossa emme ole ennen olleet, ja ravintolaoppaan avulla tekemäni valinta kohdistui miehen mielestä aivan väärällä alueella sijaitsevaan paikkaan.


Ravintola, johon olin päättänyt mennä ja viedä miehenikin, sijaitsee aivan Oslon keskustassa mutta keskustan itäpuolella - eli väärällä puolella. Mies ilmoitti, ettei halua mennä Grønlandiin, koska siellä on epämääräistä porukkaa. Vain ulkomaalaisia ja rikollisia. Vaarallista.

Pidin kuitenkin pääni, ja koska olin jo ennen ravintolavalintaa onnistuneesti myynyt miehelle ajatuksen ulkona syömisestä, mieskin sitten lopulta taipui. Nuristen, mutta taipui kuitenkin.Kieltämättä kyseinen osa keskustasta ei varsinkaan pimeällä ole välttämättä kovin houkuttelevan näköinen. Katuvalot tuntuvat himmeämmiltä kuin muualla ja yleisilme on pääkatua nuhjuisempi. Ihmisiä oli liikkeellä paljon, sillä alueella on sekä asuntoja että paljon pieniä ravintoloita. Valtaosa ravintoloista taitaa olla etnisiä.


Epäilys iski miehen mieleen uudelleen, kun löysimme etsimämme vietnamilaisen ravintolan. Kadulta katsottuna se ei näyttänyt houkuttelevalta, pikemminkin päin vastoin. Ravintolaoppaassa oli kyllä todettu, että tämä paikka ei kerää pisteitä miljööllään, mutta ruoka sen sijaan on erinomaista. 


Paikka vaikutti olevan erittäin suosittu. Ravintolasali oli jotakuinkin täynnä, ja kymmenen minuuttia saapumisemme jälkeen ovella näyttikin olevan jo jonoa. Minuun teki välittömästi vaikutuksen ruokalistan pituus, jolla oli mittaa hieman enemmän kuin niin sanotun paremman ravintolan keskivertolistalla. Myös itse ruoka oli oikein hyvää, ja ainakin minun annoksestani olisi riittänyt syötävää pienelle perheelle. Mieskin myönsi, että paikkaan kannatti kaikista epäluuloista huolimatta tulla. 


Oslon keskustan itäisillä osilla on hiukan epämääräinen maine, ainakin joidenkin mielestä. Grønland-niminen kaupunginosa erityisesti tunnetaan maahanmuuttajien alueena, mikä epäilyttää monia kantanorjalaisia. Minun piti oikein tarkistaa kartasta, mistä Grønland oikeastaan alkaa, ja kävi ilmi, ettei se ravintola sitten ihan tarkkaan ottaen ollutkaan Grønlandissa. Lähellä sitä kuitenkin. 

Oslo on siitä jännä kaupunki, että vaikka pääkatu Karl Johan lähiympäristöineen on puunattu edustuskuntoon, sieltä ei tarvitse mennä paria korttelia kauemmas kun jo löytyy aivan erinäköinen kaupunki. Rakennukset ovat matalampia, seinissä on graffiteja ja yleisilme on kuin oltaisiin jossain paljon syrjemmällä kuin pääkaupungin ydinkeskustassa. 

Itäisessä keskustassa harvemmin tulee käytyä, koska ainakaan minulla ei yleensä ole mitään varsinaista asiaa sinne. Ja koska mieskin normaalisti kieltäytyy lähtemästä siihen suuntaan. Jos veikkaan, että tämän alueen ravintoloissa käy ihan eri asiakaskunta kuin sen puunatun keskusta-alueen ravintoissa, en varmaan ole kovin väärässä. 

Jos tältä alueelta menee vielä hiukan ydinkeskustasta poispäin, tulee Grünerløkkaan, entiselle työväenluokan asuinalueella, joka nykyään onkin trendikästä aluetta ravintoloineen, baareineen ja putiikkeineen. Ehkä sitä voisi verrata Kallioon Helsingissä. Ravintolailta Grünerløkkassa kuulostaa paljon hienommalta kuin ravintolailta Grønlandissa. 10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista; en harvoilla Oslon vierailuillani ole pistänyt merkille että siellä olisi noin vahvasti leimautuneita kaupunginosia. Tuo "Karl Johan-alue kunnossa"-pointti on myös hyvä - monilla turistilla varmasti on ultramoderni ja siisti kuva Oslosta, joten pitäähän sitä varjella ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet turistit eivät varmaan edes lähde niiltä siistemmiltä alueilta syrjemmäs, ja kaikkien päänähtävyyksienkin ympäristö pidetään keskimääräistä paremmassa kunnossa. Varsinaista ultramodernia Osloa itse asiassa vasta rakennetaan vuonon rantaan, oopperatalon ympärille.

   Mutta se, miten paljon Oslon keskustassa, kivenheiton päässä pääkadulta, on hiukan rapistuneita rakennuksia ja kuoppaista asfalttia, ei lakkaa ihmetyttämästä minua. Ja toisaalta myös ihan keskellä kaupunkia, rautatieaseman edessä on alue, jonne ei tee mieli jäädä notkumaan narkkarien ja muun ihan oikeasti epämääräisen näköisen porukan keskelle.

   Poista
 2. Mä oikeestaan tykkään Grønlandin kansainvälisestä tunnelmasta enkä koe sitä mitenkään vaarallisena. :-) Rautatieaseman ympäristöstä taas en tykkää yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tunne olevani mitenkään välittömässä vaarassa, jos Grønlantiin eksyn. Ihan vain ihmisiä sielläkin näyttää olevan. Rautatieasema on sitten jo eri asia.

   Poista
 3. Me viihdytään kyllä noilla "epämääräisillä" kulmilla ihan hyvin :) En ole tuntenut oloani turvattomaksi, vaikka kyllähän tuossa huumekauppaa toki vieläkin käydään. Mutta kukaan ei ole vielä tämän 3 vuoden aikana häirinnyt minua. Aika usein haetaan noutoruokaa tuosta samasta ravintolasta. Torggata on kyllä viimeaikoina saanut melkoisen "kasvojenkohotuksen" (Olav Thon on ollut asialla), suosittelen vierailemaan uudestaan päiväsaikaan ja mielellään tietysti aurinkoisella säällä. T: Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen alkanut epäillä, että mieheni epäluulot aluetta kohtaan saattavat olla peräisin hänen opiskeluajoiltaan 90-luvulta, jolloin tilanne saattoi olla huonompi kuin nykyään. Olen kävellyt Grønlandissa myös päiväsaikaan (ilman miestä), ja eihän se silloin niin pahalta näytä. Muualta tulleella ei taida myöskään olla samanlaisia ennakkotietoja ja -luuloja kuin norjalaisilla. ;)

   Poista
 4. Miten mä luulen, että jos tulisin Osloon, niin ihan vahingossa eksyisin "väärälle puolelle"! Pidetään mielessä, ei Grønlandin! Nimi on ainakin helppo muistaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne on helppo eksyä, kun alue on ihan keskustassa. :)

   Poista
 5. Nyt on kylla pakko kommentoida. Taman blogipostauksen perusteella Oslon-tuntemuksesi on varsin heikkoa, ja suosittelisinkin etta lopetat Oslo-asiantuntijana esiintymisen. Asuinalue, jossa olitte illallisella on nimittain yksi Oslon trendikkaimmista alueista, ja etenkin Torggatan ymparisto on muuttunut dramaattisesti parin viime vuoden aikana. On aika kurjaa, etta levitat vaaraa ja suoraan sanottuna pikkusieluista nakemystasi eri asuinalueista, varsinkin kun se on erittain outdated ja saa sinut nayttamaan kovin tietamattomalta. Asut varmaankin Askerissa, joten ehka sielta suunnalta katsottaessa Oslo = Oslo S, kun et paremmastakaan tieda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletkohan lukenut postausta otsikkoa pidemmälle? En nimittäin mielestäni latele tässä mitään faktoja tai väitä olevani Oslon eri alueiden asiantuntija, vaan kirjoitan mielikuvista, joita monilla ihmisillä on. Muutenkin kommenttisi on melko lailla asiaton, mutta anonyyminä on tietenkin helppoa huudella mitä mieleen tulee.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...