torstai 26. maaliskuuta 2015

Takatalvi


Itse asiassa ei varmaan pitäisi puhua takatalvesta, koska kuulemma norjan kielessä ei ole sitä tarkoittavaa sanaa. Näin väittivät ainakin norjalaiset kollegani, kun yritin kysellä, että miksi kutsutaan sitä, kun talvi palaa kevään ehdittyä jo pitkälle. 

No, jonkinlainen takatalvi tässä nyt kuitenkin yllätti. Eilisaamuna maassa oli ohut kerros jotain valkoista, joka näytti siltä, että se katoaa tuota pikaa ja kevät jatkaa etenemistään. Tänä aamuna maassa olikin yllättäen reilu kerros lunta ja lisää tuli koko ajan. Ihmiset olivat kaivaneet talvivaatteet uudelleen esille ja kulkivat lumipyryssä niska kyyryssä. 

Periaatteessahan mistään varsinaisesta yllätyksestä ei pitänyt edes olla kyse, sillä tätähän sääennuste lupaili. Sääennuste taisi luvata myös, että iltapäivän puolella sataa jo vettä, mutta siinä kohtaa mentiin metsään.

Työhuoneeni ikkunasta ei näy ulos vaan talon sisäosaan, joten en päivän mittaan seurannut tilanteen kehittymistä. Vasta kun mies soitti hiukan ennen neljää ja ihmetteli, miten pääsee kotiin, kun julkinen liikenne seisoo, minäkin sain tilannepäivityksen. Julkisilla minunkin piti päästä kotiin, joten tarkistin netistä, missä mennään. Joukkoliikenteen sivuilla näkyi huomattavan paljon keltaista varoitusväriä. Lista bussilinjoista, joilla liikenne ei toiminut, oli pitkä. Myös huomattavan moni juna näytti seisovan. Metro ja raitiovaunutkin olivat pysähtyneet. 

Kotiin piti kuitenkin päästä ja ainoa häiriöttömästi toimiva liikenneväline näytti olevan lautta. En pääsääntöisesti käytä lauttaa, koska se ajaa harvakseltaan tähän suuntaan ja kotia lähinnä oleva laiturikin on hiukan turhan kaukana ja väärässä suunnassa sujuvia bussiyhteyksiä ajatellen. Mutta kun minkään muun ei välineen toiminnasta ei ollut takeita, niin suuntasin kohti lauttalaituria.  


Työpaikalta lähtiessäni totesin, että lunta tosiaan oli tullut vielä lisää päivän aikana, ja läheskään kaikkia katuja edes Oslon ydinkeskustassa ei ollut aurattu. Kuninkaanlinnan puistokin, jossa vielä pari päivää sitten tehtiin jo kevättöitä, oli paksun lumikerroksen alla. 

Lautta kuitenkin kulki normaalisti ja oli ilmeisen hyvä valinta siitä huolimatta, että laiturilta piti kävellä kotiin 25 minuuttia enimmäkseen auraamattomia pyöräteitä pitkin. Päivän liikunta-annos tuli siinä sivussa. 

Mies, jonka työmatka on pidempi kuin minun, antoi väliaikatiedotuksia matkansa etenemisestä. Aika hitaasti se kuului etenevän ja välillä tuli täysi stoppi, kun kaikki liikenne seisoi. Kun miehen työmatka julkisilla normaalisti kestää noin tunnin, tänään hän oli kahdessa tunnissa päässyt melkein puoliväliin. Kestihän matka minullakin lähinnä viimeisestä kävelyosuudesta johtuen kauemmin kuin normaalisti, muttei sentään mitenkään kohtuuttoman kauan.


Koko talvi on mennyt ilman mitään suurempia sään aiheuttamia ongelmia liikenteessä, mutta tänään julkinen liikenne jostakin syystä joutui kaaokseen. Aamulla pääsin töihin juuri ennen kuin kaaos alkoi, mutta työkavereiden töihintuloajoista ja manailuista päätellen aika monella oli ollut ongelmia matkalla. Tilannetta ihmeteltiin porukalla, sillä ei lumi yleensä näin täydellistä kaaosta aiheuta. Nyt ollaan sentään Norjassa, ei Amerikassa. Lumen kanssa on totuttu elämään. Tai ainakin pitäisi olla.

Tällä hetkellä julkisen liikenteen sivuilla lupaillaan, että liikenne toimii lähes normaalisti huomisaamuun mennessä. Uskaltaisikohan tuohon luottaa, kun siinä on se lähes? Töihin kuitenkin pitäisi mennä huomennakin, oli lumi- ja liikennetilanne sitten mikä tahansa.

6 kommenttia:

 1. Telkkarissa haastateltiin lentokentän henkilökuntaa ja ihmeteltiin, että miten nyt näin kun tästä oli etukäteen tiedotettukin. Mies totesi lakonisesti, että ei niitä lumia valitetavasti voi etukäteen aurata :). Ihan hyvä pointti. Radiosta ymmärsin myös, että eniten ongelmia aiheuttivat ne autot, joissa oli kesärenkaat alla. Aika monella ilmeisesti. Vaikka itsellä olisi minkälainen auto, niin jos liikenne seisoo jonkun poikittain olevan rekan takia, niin sittenhän se seisoo.

  Tänään tuli kyllä poikkeuksellisen paljon lunta ja nopeassa tahdissa, ja kun se oli vielä sopivan märkää ja painavaa, niin ei se mielestäni ole mikään ihme, että liikenne menee sekaisin. Itsekin vetäisin talven ensimmäiset kunnon lipat tuossa pihalla, vaikka oli nastakengät alla. Koirat pussailivat lohduttavasti naamaani. Olivat juuri syöneet lehmänkakkaa… Onneksi en lyönyt päätäni, mutta niskani kyllä reväytin :(.

  Nauratti kaikki ne kuvat töihin hiihtävistä Oslolaisista - vain Norjassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kyllä ihmetellä, kuka oikeasti lähtee aamulla liikkeelle kesärenkailla, kun maassa on reippaasti lunta, lisää tulee koko ajan ja tiet ovat auraamatta! Kuulemma busseillakin oli vaikeuksia lumisohjon takia talvirenkaissakin ja se oli osasyynä liikenteen pysähtymiseen. Lunta on edelleen aika paljon, mutta aurinko sulattaa kinoksia silmissä, ja tiet ovat jo kunnossa.

   Jostain syystä minä en nähnyt yhtään hiihtäjää, vaikka kieltämättä olosuhteet olivat suotuisat sellaiselle liikkumistavalle. :D

   Poista
 2. Uusi ja varmasti vielä pahempi kaaos alkoi tänään, kun pääsiäislomalaiset starttasivat ja hurauttivat jonoihin maanteille. Täällä sentään paistaa ja vihertää, lunta ei nähty oikeastaan koko talvena (tai taisi sitä olla kahtena päivänä). Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattele, jos lumisade olisikin osunut perjantaiksi! :P

   Poista
 3. Mulla kesti normaalisti 45 min mittainen työmatka 2,5h. Lähinnä siksi, että jäin tyhmyyksissäni pysäkille odottamaan, josko sieltä kuitenkin olisi tullut joku kulkuneuvo. Metrolla huristaessani näin muuten tiellä useammankin ison rekan, jotka oli ajaneet ojaan ja katkaisseet siten muidenkin tien. Ehkä ne olivat tulleet jostain kauempaa eivätkä päässeet vaihtamaan renkaita.

  Hullu myräkkä oli kyllä! Voi kunpa pääsiäisenä olisi hyvä säät! Toisin kuin KAIKKI muut norjalaiset, me emme lähde mökille tai etelään vaan jäämme Osloon. (Aina kun paljastan tämän norjalaisille heidän silmiinsä syttyy säälivä katse. Eihän pääsiäisenä VOI tehdä toisin kuin kaikki muut. ;-) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan tuon säälin ja ihmettelyn sekaisen reaktion. Saat sympatiani. ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...