maanantai 15. syyskuuta 2014

Sinusta on tullut norjalaisempi kuin norjalaiset itse, kun...

Varoitus: Seuraava postaus sisältää stereotypioita, jotka saattavat aiheuttaa ärsytystä herkimmissä lukijoissa!

...muistat aina sopivan tilaisuuden tullen lausahtaa, että "ei ole huonoa säätä, on vain huonoja vaatteita". Kuin tämän vakuutena vaatekaappisi on pullollaan laadukkaita ulkoiluvaatteita, joita käytät muutenkin kuin ulkona reippaillessasi.

...muistat myös muistuttaa, että "norjalaiset syntyvät sukset jalassa". Sinun tapauksessasi se tarkoittaa laskettelusuksia.

...Facebook-päivityksesi vyöryttävät ystäviesi ihailtavaksi vain positiivisia asioita: valokuvia sinusta ja perheestäsi pitämässä hauskaa, kertomuksia siitä, kuinka loistavasti leipomuksesi onnistuivat ja kuinka täydellisiä lapsesi ja puolisosi ovat. Profiilikuviksesi valitset vain kuvia, joissa oikeasti esiinnyt eduksesi.

...lähdet töistä kotiin viimeistään neljältä, eikä mieleesikään juolahda ajatella työasioita ennen kuin seuraava työpäivä alkaa.

...kiirehdit sanomaan "se ei ole minun syyni", kun jossain lähiympäristössäsi havaitaan jonkun tehneen virheen. Sanot näin myös siinä tapauksessa, vaikka kyseinen asia olisi ollut sinun vastuullasi. Tämän jälkeen osallistut innolla syyllisen etsintään.

...kauhistelet välillä korkeita hintoja, mutta kaivat sitten pankkikorttisi esiin ja maksat kiltisti ja enempiä mutisematta sen, mitä pyydetään ja vaikka vähän enemmänkin, jos tarjolla on lisää ostettavaa.

...kerrot mielelläsi ystävillesi ja tuttavillesi sekä satunnaisille vastaantulijoille, paljonko talosi, autosi, kesämökkisi ja veneesi maksoivat.

...ostat talosi, autosi, kesämökkisi ja veneesi lainarahalla, etkä emmi ottaa suurtakaan lainaa, koska uskot vakaasti kykyysi hoitaa lainaasi seuraavat 30 vuotta. Taloudellinen tilanteesi ei käsityksesi mukaan voi mitenkään huonontua, koska sellainen ikävä asia kuin työttömyys ei tule ikinä koskettamaan sinua mitenkään.

...käyt autolla viiden minuutin kävelymatkan päässä olevassa ruokakaupassa, koska siten säästät aikaa etkä turhaan rasitu kävelemisestä. Näin säästyneen ajan käytät lenkkeilyyn tai muuhun liikuntaan.

...syksyn tullen kauhistelet sähkön hinnan nousua, mutta et ymmärrä, miksi sinun pitäisi sammuttaa valot huoneesta, jossa valoja ei sillä hetkellä tarvita, tai mikset voisi jättää kaikkia valoja päälle lähtiessäsi muutamaksi tunniksi pois kotoa. Onhan sinulla varaa maksaa sähkölasku, ja naapurit voivat vaikka luulla toisin, jos valot eivät pala.

...koet tärkeäksi ilmentää yksilöllisyyttäsi, mutta haluat kuulua porukkaan ja olla samanlainen kuin kaikki muutkin.

...ajattelet, että kaikenlaiset säännöt ovat viranomaisten holhousta, joka on aivan turhaa. Koska säännöt on tehty rikottaviksi, kävelet päin punaisia ja pysäköit autosi liikenneympyrään, jos se sillä hetkellä vaikuttaa sinusta sopivalta paikalta. Pidät kuitenkin tiukasti kiinni siitä, että autoa ajaessasi pysähdyt aina suojatien eteen ja päästät jalankulkijan ylittämään tien. Paheksut syvästi niitä autoilijoita, jotka eivät tee näin.

...tiedät, että kala on terveellistä, ja sitä pitäisi syödä 2-3 kertaa viikossa. Tiedät myös, että vihannekset ja hedelmät ovat terveellisia, ja niitä pitäisi syödä viisi annosta päivässä. Valitset kuitenkin mieluiten liharuuan ja jätät salaatit syömättä.

...ilahdut aidosti, kun jossain on tarjolla makkaraa. Et voisi myöskään kuvitella syntymäpäiväjuhlia ilman makkaraa. Makkara on muutenkin mielestäsi kelpo ateria milloin tahansa.

...syöt päivittäin lounaaksi leipää erilaisilla päällysteillä, ja pidät salaattilounasta syövää työkaveriasi terveysintoilijana. Lämmin lounas taas kuulostaa jo ajatuksena niin erikoiselta, ettet oikein osaa edes kuvitella syöväsi sellaista. - Päivällinen kaksi kertaa päivässä??

...rakastat makeaa, eikä mieleesikään juolahda, etteikö aivan pienillekin lapsille voisi säännöllisesti syöttää karkkia ja muita sokeriherkkuja.

...puhut ylpeänä omaa murrettasi. Mitä erikoisempi murre, sen parempi. Keskustelet myös mielelläsi ihmisten kanssa heidän murteistaan ja vertailet niitä keskenään.

...omistat kansallispuvun, ja käytät sitä ainakin kansallispäivänä. Myöskään häät ja rippijuhlat eivät aiheuta pukeutumisongelmaa, sillä pukeudut tietenkin kansallispukuun.

...sinulla on pitkät hiukset, jos olet nainen, tai sinulla on parta, jos olet mies. Et ymmärrä, miksi sinun pitäisi käyttää silmälaseja, kun piilolinssitkin on keksitty. Ja näönkorjausleikkaus.

...Norja on mielestäsi maailman paras maa, ja ulkomailla voi törmätä kaikenlaiseen epäilyttävään ja jopa vaaralliseen. Tämä ei kuitenkaan estä sinua lomailemasta Kreikassa tai Kanarian saarilla.

20 kommenttia:

 1. Hahhaa....aika paha ;) Pakko myöntää, että olen ilmeisesti varsin norjalaistunut, sillä tunnistan itseni tuosta aika hyvin! No, 16 vuotta täällä on pitkä aika, joten ihan suomalaisena ei täällä voi pysyä. Olen kuitenkin pihi, niin sokerin kuin rahankin suhteen ja kävelen kaikki lyhyemmät matkat, joten vielä on toivoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä 16 vuotta Norjassa varmasti tekee tehtävänsä. :D

   Poista
 2. No mites kun me kaksi suomalaista ollaan kylän ainoat pitkähiuksiset naiset…

  Moni juttu aika osuvaa, mutta en kyllä ihan kaikkea allekirjoita :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikkeus vahvistaa säännön. ;) Mutta muuten sanon niin kuin monen muunkin asian suhteen: omat havaintoni eivät kata koko maata ja kaikenlaisia paikallisyhteisöjä.

   Poista
 3. Ei ihan uponnut.<3:D tai sitten en vain ole norjalaistunut tarpeeksi.

  VastaaPoista
 4. Hihii.......... Hauska! :D Näitä samoja juttuja on tietysti muistakin maista.
  Se, joka ei osaa nauraa näille jutuille, on auttamattomasti huumorintajuton tai
  samaistaa itsensä niihin - valitettavasti. ;) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä juttuja varmasti löytyy maasta kuin maasta, kun katselee asioita muualta tulleen silmin. Olen joskus aiemmin postannut "olet ollut Norjassa liian kauan, kun..." -listan, joka oli sieltä täältä koottu, mutta nämä tämänkertaiset stereotypiat ovat omia huomioitani ja ehkä vähän arkisempia asioita.

   Poista
 5. Yllättävän moni kohta osui jo, ja loput tunnistin lähipiiristä.. Tää oli hyvä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko aika piipahtaa Norjan ulkopuolella, jos alkaa jo itsensä tunnistaa? :D

   Poista
 6. Heh, sopii kyllä valtaosaan tuntemistani norjalaisista. Itse en ole vielä tarpeeksi norjalaistunut, että myöntäisin sopivani näihin kuvauksiin. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että joku muukin on huomannut samoa asioita. Etten ole vain kuvitellut kaikkea... ;)

   Poista
 7. En ole näköjään lähelläkään norjettumista , esim en ole käynyt parturissa 8 vuoteen. Ponihäntä on siisti ja helppo, mutta sänkeni kyllä ajan. Parturointi on kallista, olen kuullut myös mitä se naisille maksaa, raidat ja silleen muuta kiharaa maksaa yhtä paljon kuin kahden viikon sähköt. Joten eläköön pitkät hiukset ja valoisat talot. Kaupalla katsoivat tänään hitaasti kun talsin sinne sandaaleissa ja shortseissa (+8)... ei ymmarra;)

  VastaaPoista
 8. Minulla on parta, olen käynyt näönkorjausleikauksessa ja sitä mieltä että kala on terveellistä. Tosin norjalaisista poiketen myös syön kalaa , sen 4-5 kertaa viikossa, enkä tykkää makkaroista, paitsi suomalaisista grillimakkaroista ja gotlerista. Listasta puuttui. Olet norjalainen jos harmittelet lentokenttien turvamääräyksiä jotka tekevät omien eväiden syönnin välilaskujen aikana hankalaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, pitäähän norskilla olla oma matpakke mukana. Tosin olen kyllä pannut merkille Gardermoenilla, että siellä kotimaanterminaalin puolella on saatavilla tuttua ja turvallista makkaraa ynnä muuta norjalaiskansallista apetta, jos tosiaan ne omat eväät on joutunut jättämään matkasta.

   Poista
 9. :) Täällä tunnistaa norjalaiset takuuvarmasti juuri vaatetuksesta. En ole kenelläkään muilla perheillä nähnyt niin monia, kalliita, joka säähän sopivia vaatteita ja kenkiä! Varusteet viimeisen päälle ulkoiluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkoiluvaatteiden kohdalla vaikuttaa usein siltä, että vain kallein on riittävän hyvää.
   Olen muuten joskus miettinyt, että Norjassa venäläinen nainen ei erotu katukuvasta ollenkaan samalla tavalla kun Suomessa. Norjalainen tyyli nimittäin suosii vaaleanpunaista, paljetteja ja muita röyhelöitä. ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...