maanantai 25. elokuuta 2014

Kierrätys kunniaan

"Auta meitä tekemään maastamme vähemmän myrkyllinen"
Askerin kunta muisti meitä taas kierrätysvalistuksella. Kierrätysoppaita ja muita vastaavia painotuotteita jaetaan kotitalouksiin noin pari kertaa vuodessa. Tämänkertaisen vihkosen teemana on ympäristömyrkkyjen vähentäminen, ja kylkiäisenä tuli laatikko, johon voi kerätä käytettyjä paristoja, sekä vaatekierrätyspussi. 

Norjassa jätehuollon ja kierrätyksen järjestelyt vaihtelevat kunnasta toiseen, ja esimerkiksi nykyisen asuinkunnan, Askerin, ja entisen asuinkunnan, Bærumin, systeemeissä on jonkin verran eroa. Oslon jätehuollosta en osaa sanoa mitään tarkempaa, mutta muistelen kuulleeni, että siellä ei olla yhtä pitkällä kehityksessä kuin naapurikunnissa. 

Meidän rivitaloalueellamme on neljän sortin jäteastioita: biojäte, pakkausmuovi, paperi & kartonki ja sekajäte. Kun joka rivitalolla on omat jäteastiansa, erilaisia roskiksia tuntuu olevan joka nurkassa. Kunkin talon asukkaat ovat vastuussa omasta jätepisteestään, joten niiden ulkoasu riippuu täysin siitä, kuinka aktiivisia ja käsistään käteviä ihmisiä kyseisessä talossa asuu. Meidän talomme jäteastiat nököttävät betonialustalla, pienen aidan ympäröiminä. Naapuritalon asukkaat nikkaroivat pari vuotta sitten tuulta ja tuiskua kestävän katoksen. Toisen naapuritalon roskikset seisovat tien vieressä kaltevalla sora-alustalla. Asuntoyhtiö ei taida vastata muusta kuin jätehuoltosopimuksen tekemisestä, ja se, että joka talolla ylipäätään on kaikki roska-astiat, lienee täysin kunnan ansiota.

"Miten käytät paristoja, on oma asiasi. Minne heität paristot, koskettaa meitä kaikkia."
Talon nurkalta löytyvien jäteastioiden lisäksi lasi- ja metallikeräysastioita on sijoiteltu sinne tänne lähinnä kauppojen pihoihin, ja vaatteidenkeräyslaatikot ovat pääsääntöisesti UFF:n hallinnoimia. Ongelmajätteitäkin kerätään joidenkin huoltoasemien luona oleviin pisteisiin. Minuun on kuitenkin henkilökohtaisesti tehnyt suurimman vaikutuksen paikallisen kaatopaikan lajitteluasema. Roska-autojen sekajätelastit mennevät jonnekin muualle, mutta jos kuntalainen haluaa päästä eroon vaikkapa varastoaan siivotessaan löytämästään roskatavarasta, lastia ei todellakaan kipata summanmutikassa jätekasaan, vaan joka ikinen roska lajitellaan jätelaitoksen työntekijöiden valvovan silmän alla. Onhan näitä vastaavia laitoksia varmaan muuallakin, mutta niissä on harvemmin tullut käytyä.

Järjestelmää äkkiä katsoen voisi saada käsityksen, että norjalaiset ovat hyvinkin kierrätys- ja ympäristötietoisia, mutta enpä menisi asiaa vannomaan. Askerin kunnassa jätteiden lajittelu alkoi vasta kolmisen vuotta sitten ja asukkaiden valistus on ollut voimallista. Paperia kai kierrätettiin jo aikaisemminkin, mutta muu jäte taisi mennä pääsääntöisesti yhteen ja samaan roskikseen. Erilaista roskaa löytyy runsain määrin teiden varsilta, ja minä jaksan joka kevät ihmetellä takapihalle talven aikana jostakin kulkeutuvia ja sitten lumen sulaessa paljastuvia roskia. Ja vieläkin ärsyttää, kun muistelen edellisten asukkaiden terassin alle ja varaston taakse jättämiä vanhoja lautasantenneja, sälekaihtimia ja rikkinäisiä puutarhakalusteita, joiden pois siivoaminen oli meidän ensimmäinen pihanhoidollinen toimenpiteemme. Eivät kaikki tietenkään roskaa, mutta muutamakin sikailija saa kyllä paljon sotkua aikaan.

Ihmisten asenteet saattavat istua aika tiukassa, mutta onneksi lajittelun ja kierrätyksen opettelu näyttää sujuvan melko hyvin ainakin lähinaapurustossa. Asialle on eduksi myös se, että norjalaiset paitsi haluavat näyttää olevansa valistuneita ja vähintään yhtä hyviä - mielellään jopa parempia - kuin naapurit, myös taitavat olla hyvin tottuneita kollektiiviseen asenteiden muokkaukseen.

6 kommenttia:

  1. Mun mielestä norjalaiset on ympäristöasioissa kaukana suomalaisten jäljessä. Meidän asuinalueella Oslossa kierrätys alkoi muistaakseni 2 vuotta sitten! Helsingissä muistan hyvin kierrättäneeni jo 90-luvulla.

    Täällä myös jätetään autoja huoletta tyhjäkäynnille pitkäksikin aikaa. Valot palaa aina kaikkialla ja tavarat pakataan muoviin moneen kertaan (ehkä pikkujuttu, mutta itselleni on pistänyt silmään, ettei esim. litran jäätelöpakkauksia myydä pahvissa, kuten Suomessa, vaan aina muovirasioissa).

    Myös eläinasiat on aika rempallaan, esim. norjalaisissa sirkuksissa on vielä norsuja, jotka kiellettiin Suomessa jo 80-luvulla...

    En ole tajunnut logiikkaa, kun norjalaiset on kuitenkin niin metsäkansaa ja rakastavat luonnossa samoilua, mutta eivät sitten välitä ympäristöasioista pätkääkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turussakin oli opiskelija-asuntoalueilla esim. kompostit biojätettä varten jo 90-luvun alussa.

      Tuo valojen palamaan jättäminen on tapa, josta olen yrittänyt kouluttaa miestä pois jo muutaman vuoden ajan. Olen huomannut, että mihinkään eko- tai säästönäkökohtiin on aivan turha vedota tässä asiassa. Sellainen ei herätä ollenkaan vastakaikua.

      Meneeköhän se norjalaisten luonnonkäyttölogiikka niin, että luontoa nimenomaan käytetään? Hyvässä ja pahassa. :/

      Poista
  2. Retuperällä yhä, ainakin täällä Stavangerissa. Roskia heitellään pitkin poikin ja muovia ovat tienreunat täynnä. Kierrätyksen kanssa on vähän niin ja näin - olen nähnyt naapureiden heittävän esim. viinipulloja tavalliseen roskikseen ja muoviahan ei juuri kukaan viitsi viedä oikeaan roskikseen. Totta puhuu Reeta esim. jäätelöpakkauksista. Kaipaisin myös kunnon kirppareita tänne Stavangeriin, mutta se ei tunnu väkeä kiinnostavan. Lenkkipolulla näimme eilen metsään heitetyn marsun häkin puruineen ja ruokakulhoineen. Mietin tietysti marsujen kohtaloa ja vihastutti taas kerran moinen teko. Maalla on taas omat ongelmansa, sillä mökkinaapurimme polttaa kaiken tilaltaan tulevan moskan metsässä, mökkimme vieressä. Palaneen alueen halkaisija on noin 10 m ja lähimmät puutkin ovat kesän polttokertojen aikana kärventyneet. Kahdesti olen ollut yhteydessä palokuntaan, koska tässä roihussa poltetaan vaikka mitä. Isäntä on närkästynyt ja totesi minulle, että "maalla on aina tehty näin". Olen sanaton!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä meidän rivitaloalueella jätteiden lajittelu näyttäisi sujuvan melko hyvin, vaikka olen kyllä huomannut, että joidenkin jäteastioiden kylkeen on merkitty kissankokoisilla kirjaimilla, mitä niihin kuuluu tai ei kuulu laittaa. Ehkä tässä naapurustossa vaikuttaa ympäristön paine, kun yhtä jäteastiasettiä käyttää vain 4-5 asuntoa. Siinä selviää aika nopeasti, kuka sikailee, jos niikseen tulee... ;)

      Kirppareiden puute pistää tosiaan silmään, kun Suomessa niitä on nykyään joka kulmassa. Ja ainakin täälläpäin kirpparit näyttävät olevan lähinnä liikeyrityksiä, ei kollektiivista toimintaa, ja hintataso voi olla aika korkea, kun tehdään bisnestä.

      Poista
  3. Moskovassa on aina vaikea palata siihen "kaikki sekaisin" systeemiin Suomessa olon jälkeen. Olen yhden kerran nähnyt kaupungin laidalla jotain lajitteluun liittyviä lavoja mutta muuten kaikki sullotaan samaan sekaisin; patterit, pullot, tölkit, kaikki sikin sokin. En tiedä mistä siellä pitäisi aloittaa, että asenteet saisi muuttumaan.
    Tosin tällä hetkellä on varmaan monta muutakin epäkohtaa jotka vaatisivat ratkaisun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa paluulta kaukaiseen menneisyyteen... Onkohan ympäristöajettelu ja kierrätyksen suosio jotenkin yhteydessä elintason kehitykseen? Tarkoitan siis, että se, missä vaiheessa kehitystä asia esitellään ihmisille, vaikuttaa siihen, kokevatko he asian koskettavan itseään. Jos esim. on päästy vaiheeseen, jossa yleinen ajattelutapa on, että heitetään tavaraa pois ja ostetaan uutta tilalle "kun meillä kerran on varaa", huomio keskittyy kuluttamiseen, ei kierrättämiseen ja ympäristön kannalta järkeviin valintoihin. Samalla pidetään ehkä kiinni vanhanaikaisesta "jätehuollosta", dumppaamisesta yms., joka ei toimi enää mitenkään, koska sitä jätettä tulee niin paljon enemmän kuin ennen ja se on myös erilaista kuin ennen. Venäjästä en tiedä, mutta Norjassa tulee usein olo, että näin monet ihmiset ajattelevat.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...