sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Akershusin linnoitus



Oslon näkyvin historiallinen nähtävyys on Akershusin linnoitus, joka sijaitsee kaupungin keskustassa, vuonon rannalla. Sen rakentaminen aloitettiin 1200-luvun lopussa, kun Norja vielä oli oma kuningaskuntansa, ruton runtelema ja köyhä. Vajaan vuosisadan kuluttua Norja siirtyi Kalmarin unionin myötä Tanskan alaisuuteen. Akershusia voisi monessa mielessä verrata Turun linnaan.

Linnoituksen ympärillä on korkea, maavallilla vahvistettu muuri ja sen ytimessä on varsinainen Akershusin linna. Linnankirkko on edelleen valtiollisesti merkittävä paikka, sillä se on kuninkaan kirkko, jonka yhteydessä olevaan mausoleumiin on haudattu kaksi viimeksi kuollutta Norjan kuningasta, Haakon VII ja Olav V, puolisoineen.


Linnoituksessa ei voi olla törmäämättä siellä parveileviin turisteihin, ja myös morsiusparit taitavat olla aika tavallinen näky. Vaikka linnankirkolla on kuninkaallinen status, myös tavalliset ihmiset voivat viettää siellä häitään. Lisäksi linnoitus on suosittu paikka hääkuvien ottamiselle.

Akershusin linnoitus ei ole pelkästään turistinähtävyys, sillä siellä sijaitsee Norjan puolustusvoimien laitoksia, ja puolustusvoimat myös vastaa linnoituksen hallinnoinnista. Linnoituksen sisällä on itse asiassa paljon rakennuksia eri aikakausilta (alakuva). Varsinainen linna sekä pari linnoituksessa olevaa museota sekä opastuskeskus ovat luonnollisesti avoinna kaikille, mutta aika monen muun rakennuksen oveen on turha kolkuttaa. Puolustusvoimien läsnäolo näkyy myös siinä, että parissa paikassa linnoituksen alueella on jatkuva sotilasvartio, ja vahdinvaihtoakin on mahdollista päästä seuraamaan päivittäin.


Oslossa ei ole varsinaista vanhaakaupunkia samaan tapaan kuin vaikkapa Tukholmassa. Linnoituksen kupeessa on parin korttelin verran vanhempia rakennuksia, Kvadraturenin alue, mutta nekin ovat huomattavasti uudempaa kantaa kuin linnoitus. Kaupungin keskusta nimittäin siirrettiin linnoituksen viereen 1600-luvulla, kun aikaisempi keskusta, nykyinen Gamlebyenin alue, oli tuhoutunut tulipalossa.


Lisää kuvia Akershusin linnoituksesta löytyy Instagrammista.

Tämä postaus osallistuu IGTravelThursday -tempaukseen, jossa jaetaan omia matkailuaiheisia kuvia tunnisteella #IGTravelThursday ja niiden myötä myös matkailuvinkkejä. Tempauksen järjestäjinä Suomessa ovat Destination UnknownKaukokaipuu ja Running with Wild Horses.

6 kommenttia:

  1. Ihailin näitä kuvia jo Instagramin puolelta, upealta näyttää! Itse olen käynyt linnoituksessa vain juostessani Oslon puolimaratonin, lähtö ja maali oli siellä, olisikin kiva käydä joskus ihan ajan kanssa kunnolla tutustumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en oikeastaan ole päässyt tutustumaan linnoitukseen ajan kanssa, vaikka ole siellä pyörähtänyt muutamaankin otteeseen. Esimerkiksi kaikki museot ovat vielä käymättä. Mutta onhan se puistomaisena alueena mukava myös ihan päivän paistatteluun.

      Poista
  2. Minä olen joskus siellä käynyt, mutta se oli varmaan alkuaikoina, kun asuin Oslossa. Pitäisi käydä uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin asialistallani on edelleen kunnollinen tutustuminen paikkaan. Parasta olisi, jos pääsisi opastetulle kierrokselle. Jos sellaisia tuolla järjestetään.

      Poista
  3. Jylhän näköinen mesta ja nämä historialliset rakennukset ovat kiehtovia varsinkin sen takia että ne ovat nähneet ja kokeneet monta muutosta ihmisten elämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan siinä muutama sata vuotta Norjan historiaa kulkenut noiden muurien ohi.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...