keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Pari vuotta pommista

Høyblokken, yksi pahimmin vaurioituneista rakennuksista 
Oslon pommi-iskusta on kulunut runsas kaksi vuotta, ja hallituskortteli on edelleen pressujen peitossa. Jotkut rakennuksista vaurioituivat niin pahasti, että asiantuntijaryhmä esitti tänä kesänä niiden purkamista.

Høyblokken ja Y-rakennus ennen pommia
Esimerkiksi 1950-luvulla rakennettu betonitorni, Høyblokken, on ruma kuin mikä ja pommin jälkien raivauksessa lisätyötä on aiheuttanut myös asbesti, mutta rakennuksen purkaminen jakaa mielipiteitä. Myös sen säilyttämisellä on kannattajia, joilla on erilaisia perusteita näkemykselleen. Puhutaan arkkitehtuurista ja kaupunkikuvan säilyttämisestä tai rakennuksen symbolisesta arvosta pommi-iskuun liittyen. Lisää päänvaivaa aiheuttavat myös sekä tässä että viereisessä Y-rakennuksessa olevat Pablo Picasson taideteokset, jotka tuhoutuvat, mikäli rakennukset puretaan.

Picassoa Y-rakennuksen seinässä
Minun täytyy tunnustaa, etten ollut tullut ajatelleeksikaan, että kyseessä voisi olla jonkun niinkin kuuluisan taiteilijan kuin Picasson työ ylläolevaa kuvaa katsellessani. Picasso ei luonnollisestikaan itse ole keikkunut seinällä kuvaa tekemässä, vaan sen on hänen luonnoksensa mukaan toteuttanut joku muu. 

Pommin pahiten vaurioittamat rakennukset ovat olleet tyhjillään jo aika pitkään, eikä niiden kohtalosta ole taidettu edelleenkään tehdä lopullista päätöstä. Muualla vauriot, jotka toki olivat pienempiä, on korjattu ajat sitten, ja kaupunkikuvassa vain hallituskortteli muistuttaa siitä, mitä tapahtui.

Stortingetin kulmalla
Pommi-iskun jälkeen alettiin tarkastella ja kauhistella julkisten rakennusten olematonta turvallisuutta. Pommiautohan sai olla pysäköitynä aivan yhden hallintorakennuksen vieressä ennen räjähdystä ilman, että kukaan kiinnitti siihen erityistä huomiota. Myös muiden Oslon keskustassa olevien julkisten rakennusten havaittiin olevan yhtä suojattomia. Norjassa kun oli totuttu siihen, ettei täällä tapahdu mitään ikävää. 

Tänä vuonna vihdoin Stortinget eli parlamentti on saanut ympärilleen puomeja ja suuria, painavia kukka-astioita, jotka estävät ajoneuvojen pääsyn aivan rakennuksen viereen. Viive tuntuu aika pitkältä, mutta ehkä se liittyy parlamenttirakennuksen remonttiin, joka on ollut käynnissä jo jonkin aikaa. Moniin muihin pääkaupunkeihin verrattuna Oslon hallintorakennukset vaikuttavat edelleen melko kevyesti suojatuilta, vaikka suojauksen tasoa varmasti on nostettu paljon kahden vuoden takaisesta. 

Parin vuoden takaiset ikävät asiat eivät ole jatkuvasti mielessä, kun jäljet on korjattu, ja syyskuisena arki-iltana tunnelma Oslossa on leppoisa.



12 kommenttia:

  1. Nopeasti aika kuluu, kun siitäkin tapahtumasta on jo kohta kaksi vuotta...kovasti se järkytti täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asia ei ole täälläkään enää jatkuvasti esillä, kun iskun tekijäkin on jo tuomittu eli sekin on jo poissa päiväjärjestyksestä.

      Poista
  2. Olin lomalla juuri tuolloin ja seurasin kaikki mahdolliset nettiuutislähetykset tapahtumista. Asuin Norjassa 1999-2004, Oslosta tuli heti minun suosikkikaupunkini ja kaipaan takaisin. Tunnelma uutisia seuratessa oli mykistynyt ja typertynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asiaa on tavalla tai toisella käsitelty lukemattomissa uutisissa parin vuoden aikana. Ja myös myyty lehtiä, eli mukaan mahtuu sensaationhakuisuuttakin.

      Poista
  3. Kaunista teillä siellä ainakin on ja täytyy tunnustaa, että on vaikea uskoa tuollaisessa paikassa tapahtuvan mitään pahaa mutta kuten sanoit - enää ei pidä tuudittautua (missään) vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä... Lintukoto, joka sai siipeensä.

      Poista
  4. Joo, uskomatonta että siitäkin on jo pari vuotta. Hyvä jos tapahtuma edes kiinnittää huomiota turvallisuuteen, jotta jotain hyvääkin tragedian keskeltä nousee.

    Noista rakennusten korjauksista tuli mieleen ranskalainen Oradour sur Glanen kylä, jossa toisen maailmansodan aikaan natsit järjestivät aivan käsittämättömän teurastuksen. Kaikki asukkaat käytännössä murhattiin ja kylä poltettiin. Sodan jälkeen de Gaulle kielsi korjaamasta vaurioita. Sen sijaan kylä jätettiin silleen, muistomerkiksi sodan kauheuksista. Olen suunnitellut vierailua tuolla monesti, mutta voipi olla turhan ahdistava paikka. Kylä nousi vaan juuri mieleen, kun vastikään siellä järjestettiin muistotilaisuus, johon osallistui ensimmäistä kertaa myös Saksan presidentti.
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Oradour-sur-Glane

    Tosin kun Oslossa on kyse julkisista keskustarakennuksista vilkkaassa pääkaupungissa, niin ei kai niitä ihan noin vain muistomerkiksikään voi jättää. Kunhan tuli mieleen. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät nuo torsot tosiaan tuollaisenaan jää keskelle kaupunkia. Kyllä ne joko korjataan tai puretaan. Saisivat vaan sen päätöksen tehtyä, suuntaan tai toiseen.

      Jonkinlainen muistomerkki Osloon varmasti tulee itse räjähdyspaikalle. Ihmettelisin, jos ei tulisi.

      Poista
  5. Katselen tuonne hallintokortteliin jokaisella ruokatunnilla, ikkunat sopivasti siihen suuntaan. Siitä päivästä jäi mieleen paperisilppusade, josta yritettiin työkaverin kanssa paikallistaa, että missä räjähti - taivaalta satoi pieniä paloja printattuja sähköposteja, joista todettiin, ettei ollutkaan meidän talossa, vaikka siltä tuntui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä tosiaan olit aika lähellä räjähdyspaikkaa silloin. Se oli varmasti kokemus, joka ei unohdu.

      Poista
  6. Siellä se Jens Stoltenberg seisoi kadulla juttelemassa ihmisille viime maanantaina. Ei siinä ainakaan mitään henkivartiokaartia ympärillä ollut, joten olisi ollut hyvin helppo kohde jollekin vinksahtaneelle...

    Toisaalta on mielestäni hienoa, että pidetään edelleen kiinni täsät pohjoismaalaisesta lintukodosta. Juuri siitähän myös Stoltenberg puhui heti sen pommi-iskun jälkeen. Ei anneta terroristeille periksi eikä suostuta elämään jatkuvassa pelossa, koska terrorismin voima on just siinä: yritetään hallita pelolla.

    VastaaPoista
  7. En muuten tiennytkään, että nuo hallitusrakennusten kuvat olivat Picasson teoksia!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...