torstai 25. heinäkuuta 2013

Polemiikkia vaatteista

Kuva kjendis.no
Yksi viime aikojen kuumista puheenaiheista Norjassa on kruununprinsessa Mette-Maritin pukeutuminen. Ensin älähdettiin siitä, että prinsessa on useissa tilaisuuksissa esiintynyt muotiluomuksissa, jotka oletettavasti on hankittu norjalaisten verovaroilla. Mitä tuhlausta! Sitten kävi ilmi ja hovikin sen vahvisti, että osa Mette-Maritin puvuista on saatu lahjaksi muotitaloilta, eikä prinsessan tarvitse maksaa veroa saamistaan lahjoista. Voi kauhistus!

Aiheesta on kirjoitettu lukemattomia lehtijuttuja ja kannanottoja erilaisilla keskustelupalstoilla, ja mielipiteet sinkoilevat suuntaan jos toiseenkin. Joidenkin mielestä on vain yksinkertaisesti väärin, että kruununprinsessa käyttää ylikalliita vaatteita ja vieläpä saa niitä ilmaiseksi ja toimii sitten muotitalojen kävelevänä mainoksena. Kyllä vähemmänkin pitäisi riittää. Vastakkaisen kannan edustajat ihastelevat Mette-Maritin tyyliä ja muistuttavat, että kruununprinsessa edustaa Norjaa maailmalla liikkuessaan ja siinä hommassa pitää myös näyttää edustavalta.

Kummallakin näkemyksellä on varmasti perusteensa, ja kultaisen keskitien löytäminen lienee vaikeaa. Eräs arvio Mette-Maritiin kohdistuvan kritiikin syistä kuului, että hän käyttää liikaa ulkomaalaisten suunnittelijoiden vaatteita ja on unohtanut norjalaiset. Kuvissa yleisimmin esiintyvät puvut, jotka ovat saaneet kansalaisten verenpaineen nousemaan, ovatkin Puccia, Valentinoa ja muuta kansainvälisesti tunnettua ja glamoröösiä.

Toisaalta tässä saattaa ainakin osittain olla kyseessä myös hyvin perinorjalainen ajatus siitä, että kukaan ei saa olla toisia parempi, mikä tunnetaan myös nimellä Janten laki. Mette-Marit itse puolestaan on ihmetellyt sitä, että ihmisillä ei ole mitään olennaisempaa keskustelun ja kauhistelun aihetta kuin hänen pukeutumisensa.

Kuva tv2.no
Mette-Marit ei ole aina ollut tyylikuningatar. Kihlautuessaan kruununprinssi Haakonin kanssa hän näytti varsin vaatimattomalta ja värittömältä. Pukeutuminen oli mitäänsanomatonta eikä kasvoilla ollut yhtään meikkiä. Muistelen lukeneeni pariskunnan naimisiinmenon aikoihin jonkun tyyligurun kauhistelleen erityisesti Mette-Maritin tapaa olla meikkaamatta, koska salamavalojen välkkeessä täysin meikittömät kasvot näyttävät entistä värittömämmiltä.

Runsaassa kymmenessä vuodessa on kuitenkin tapahtunut huomattavaa kehitystä, kun harmaasta hiirulaisesta on tullut tyylin edelläkävijä, joka näyttää viihtyvän muotiluomuksissa. Eihän muutos tietenkään ole kokonaan Mette-Maritin omaa aikaansaannosta, sillä hänen avustajakuntaansa kuuluu niin stylisti ja muotimentori kuin kampaajaki ja meikkaajakin, viimeksimainittuja ilmeisesti jopa useampia.

Ei tässä viimeaikaisessa kohussa silti ole mitään erityisen uutta. Onhan kuningatar Sonjaakin moitittu tuhlaavaiseksi, ja joskus takavuosina lehtien lööppeihin pääsi muistaakseni hänen valtavan suuri vaatehuoneensa.

Mutta tyylistä ovat kuningasperheen naiset pitäneet kiinni jo runsaan sadan vuoden ajan. Esimerkkinä siinä on vaikkapa kuningatar Maudin ranskalainen iltapuku vuodelta 1909.

Kuva nasjonalmuseet.no

16 kommenttia:

 1. En tiiä, mutta noi ylimmät mekot on aika kaameita kaikki olkoonkin sitten muotiluomuksia. Vanhan ihmisen vaatteita, sanoo tää joka ei muodista mitään tiedä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisena vasemmalta oleva mekko herätti täälläkin kauhistusta yöpukumaisuudellaan, vaikka sekin on jonkun hienon suunnittelijan luomus.

   Poista
 2. En ihan ymmärrä koko keskustelua, ainakaan siinä mittakaavassa, missä sitä nyt käydään. Jos kerran halutaan pitää kuningashuonetta, niin kuninkaallisten ensisijainen hommahan on nykypäivänä nimenomaan maan edustaminen... Ei kai Mette-Maritkaan noita mekkoja omiin, henkilökohtaisiin juhliinsa hanki, vaan nimenomaan edustustilaisuuksiin.

  Siitä voi tietenkin vähän keskustella, että löytyisikö päteviä norjalaisia suunnittelijoita, joiden pukuja voisi käyttää.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelu on tosiaan saanut hämmästyttävän suuret mittasuhteet. Voisiko kritiikkiin vaikuttaa jollakin tavalla se, että pukuja kantaa nimenomaan Mette-Marit? Eihän Märtha Louisen tai kuningattaren pukeutumista ole mielestäni arvosteltu. Ainakaan tässä mittakaavassa.

   Minun täytyy sanoa, etten osaa suoralta kädeltä nimetä yhtään norjalaista suunnittelijaa. Kai niitäkin on...

   Poista
 3. Kuningatar Sonja osaa ommella. En nyt satu äkkiseltään muistamaan, mitä Mette-Maarit on osannut/opiskellut ennen edustusrouvaksi ryhtymistään. Tarkoitan sitä, miten vielä tällä vuosituhannella nainen typistetään ja pelkistetään ulkonäköön. Mette-Maarit on älykäs nainen ja aivan oikeassa, kun hän ihmettelee eikö ihmisillä ole mitään "olennaisempaa" (tärkeämpää)"keskustelun ja kauhistelun aihetta kuin hänen pukeutumisensa". Julkisuudessa unohdetaan hänen älyllinen puolensa. Unohtuihan minultakin, kun siitä ei puhuta. En muuten lue ns. naistenlehtiä lainkaan, koska ne ovat typeriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Sonja on opiskellut pukuompelua ammattikoulussa sekä mm. muotipiirustusta sveitsiläisessä "nuorten naisten koulussa", mikä kuulostaa sen aikaiselta ns. paremman perheen tyttären koulutukselta. Vähän kyllä epäilen, ettei kuningatar taida ommella vaatteita. ;)
   Mette-Maritin koulutus on nykyaikaisempi: Nuoruudessa hiukan kemiaa ja atk:ta, prinsessa-aikana ainakin etiikkaa, kehitysyhteistyökysymyksiä ja johtamista.

   Mette-Marithan on aika ajoin esillä myös monen muun asian kuin pukeutumisensa johdosta. Toisaalta nekin asiat tuntuvat usein herättävän närkästystä. Kruununprinsessa ei saisi tehdä mitään, mutta toisaalta toimettomana olokin varmasti olisi negatiivista. En minäkään kuningasperhettä koskevia uutisia seuraa enkä varsinkaan naistenlehdistä, mutta esim. tämä viimeaikainen kohu on ollut niin näkyvä, että siihen on pakosta kiinnittänyt huomiota.

   Poista
 4. Vaatteista juriseminen on mielestäni silkkaa kateellisten panettelua ja se rahamäärä, minkä Mette vaatteisiinsa tärvää - olkoot sitten omia tai "kansan", on niin pieni summa kaiken muun ohella että se vie pohjan koko keskustelulta. Kärpäsestä on tehty härkänen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että kruununprinsessaa on helppo kritisoida, koska hänen taitaa asemansa takia olla vaikea kunnolla vastata kritiikkiin.

   Poista
 5. Kauniilta Mette-Marit näyttää ja onneksi osaa jättää tälläset jutut omaan arvoonsa...:)
  Tuon alimmaisen puvun voisi pukea tänäänkin päällensä ja oli tosi kaunis ja muodikas....
  Terv. uusi lukijasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole seurannut viimeaikaisia muotivirtauksia, mutta oletan, että nämä kohuakin herättäneet puvut ovat varmasti muodikkaita. ;)
   Tervetuloa lukijaksi :)

   Poista
 6. Hih, muistan kun noi 2 vasta meni kihlohin, niin johan oli ´se og hör´lehdessä kuvia Mette-Maritista kun se nauroi niin että kitarisat näkyi!! Hyvin se on nyt oppinut ´kuninkaalliseksi´ ja kaikki ne selitykset TV:ssä niistä huumesekoiluista ja juoksuista pitkin Oslon katuja..ei ole varmasti ollut helppoa koko Norjan kansan silmien alla. Mutta toisaalta ihanaa täällä pohjoismaissa kuinka taviksesta voi tulla kuninkaallinen ja Luojan kiitos että Suomi on tasavalta!! Toisaalta kun tuossa tilanteessa on niin Mette Maritin hartiat on kyllä rumasti lysyssä, luulisi olevan varaa personal traineriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että nämä tuhkimotarinat ovat nykyään ihan mahdollisia. :)
   Kiinnitin muuten kuvia katsellessa huomiota ihan samaan eli Mette-Maritin ryhtiin. Kyllä hänellä varmasti on personal trainer. Olisin yllättynyt, jos ei olisi.

   Poista
 7. Ehkä tässä on pohjimmiltaan kyse siitä, että monarkia on niin vanhentunut ja ajasta jälkeen jäänyt instituutio, että monia sen yksityiskohtia on vaikea sovittaa länsimaiseen nyky-yhteiskuntaan. Sitten tulee tällaisia hassuja minikohuja. Samansuuntaistahan se tuntuu olevan muillakin eurooppalaisilla kuninkaallisilla.

  Minusta Mette-Maaritin pitäisi pukeutua edustaessaan norjalaisten suunnittelijoiden luomuksiin. Pakkohan heitä on olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt samaa, että kuninkaalliset oikeuksineen, velvollisuuksineen ja oikeuksien puutteineen eivät oikein istu nykymaailmaan.

   On niitä norjalaisia suunnittelijoita ihan varmasti, mutta onko kukaan oikeasti tunnettu? Tosin muistelen kyllä lukeneeni, että prinsessa Märtha Louise käyttäisi norjalaisten suunnittelemia pukuja.

   Poista
 8. Sorry, mutta mä en ymmärrä mikä "kansalaisvelvollisuus" naisella on meikata. Eihän miehetkään meikkaa vaikka olisivat kuinka kalpeita. Onko luonnollinen kauneus ihan out? Jotenkin alentavaa myös, että naisesta tehdään joku objekti, jonka kuteita ja ilmeitä voi arvostella mielin määrin. Mette Marit on sitäpaitsi kaunis vaikka pelkkä lakana päällä.

  Kirppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai meikkaaminen mikään kansalaisvelvollisuus ole. Mutta Mette-Marit on asemassa, jossa koko elämä on julkista, ja häneen kohdistuu joka suunnasta tulevia odotuksia ja paineita niin ulkonäön ja käyttäytymisenkin kuin monen muunkin asian suhteen. Oman linjan pitäminen saattaa olla pitkän päälle liian raskasta. On helpompi sopeutua.

   Monet norjalaiset naiset muuten suosivat ns. luonnollista lookia, mikä ei kuitenkaan tarkoita meikkaamattomuutta. Joku norjalainen joskus minulle kuvasi ihannetta niin, että naiset viettävät pitkän tovin aamulla peilin edessä meikkaamassa niin, että näyttäisivät siltä kuin eivät olisi meikanneet.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...