maanantai 18. maaliskuuta 2013

Ruotsissa ostoksilla

Valtakunnanraja
Norjassa kaikki on kallista. Siksipä norjalaiset suuntaavat ostoksille rajan taakse, jos siihen on mahdollisuus. Meiltä on Ruotsin rajalle noin puolentoista tunnin ajomatka, joten kovin säännöllisesti ostosreissuja ei tehdä. Mutta joskus kuitenkin. Kun ostaa riittävästi kaikkea sitä, mikä on Ruotsissa halvempaa kuin Norjassa tai mitä Norjasta ei saa, autoilu silloin tällöin kannattaa. Edellytyksenä tietenkin on myös, että kotona on riittävän iso pakastin, johon ostoksia voi säilöä.

Nordby Shoppingcenter
Nordby Shoppingcenter on rakennettu Strömstadin kaupungin ulkopuolelle, pellolle keskelle ei mitään. Vähän outontuntuinen paikka ostoskeskukselle, mutta sitäpä ei olekaan suunnattu paikallisille asukkaille vaan norjalaisille. Itse asiassa epäilen, etteivät paikalliset edes käy siellä ostoksilla, sillä se on niin täysin norjalaisten kansoittama, ettei sinne enää muita mahdu joukkoon.

Ostoskeskus on aika iso ja kauppoja löytyy kaikenlaisiin tarpeisiin. Parin kilometrin päästä löytyy toinen kauppakeskittymä, joka sekin on suunnattu norjalaisille asiakkaille. Niitä lienee jokaisen rajanylityspaikan läheisyydessä.

Karkkikauppa
Norjalaiset tuntuvat ostavan aivan mitä tahansa Ruotsin puolelta, kun kerran halvalla saa. Ja kun kerran halvalla saa, niin ostetaan sitten varastot täyteen. Irtokarkkia kauhotaan muovipusseihin kilokaupalla, limsaa lastataan autoihin litroittain, lihaa sitäkin niin paljon kuin pakastimeen mahtuu. Minun ostoslistalleni kuuluu ehdottomasti ruisleipä. Ruotsista nimittäin saa Fazerin ruisleipää, joka Norjassa on täysin tuntematonta.

Norjalaisten hamstrausinto on suorastaan pökerryttävää, vaikka monet varmasti käyvät usein Ruotsissa ostoksilla. Mahtavatkohan heti rajan toisella puolella asuvat ostaa mitään Norjasta? Pitkämatkalaiset saattavat viettää koko päivän shoppaillen ja palata kotiin auto ostoksista notkuen.

Meidän erittäin vaatimattomat ostoksemme
Norjan ja Ruotsin raja on myös EU-raja eli tulliraja. Ostoksia ei saa tuoda tullitta kuinka paljon tahansa, ja Norjan tulli todellakin näyttää vahtivan paluuliikennettä. Lähes joka kerta, kun olemme käyneet Ruotsin puolella ostoksilla, paluumatkalla kaikki liikenne on ohjattu kulkemaan Norjan puolella tulliaseman kautta. Autot ajavat hitaasti tullin läpi ja tullimiehet katselevat silmä kovana, mikä auto kannattaisi pysäyttää ja tarkastaa. Ruotsin halvat hinnat varmasti houkuttelevat ihmisiä salakuljettamaan hiukan enemmän vaikkapa alkoholia kuin mitä tullitta saa tuoda.

Tulli lähestyy

19 kommenttia:

  1. Jopa täältä meiltä asti ihmiset käy ostoksilla Ruotsissa, mutta Charlottenbergissä Kongsvigerin kautta.

    Hyvä tietää, että rajaltakin saa ruisleipää. Tosin en kuulu niihin, jotka käy tuolla ostoksilla. Mutta jospa saisin jonkun joskus tuomaan leipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruisleipää ei välttämättä ole tarjolla hyllytolkulla, eli sen saatavuudessa saattaa olla pieni varaus.

      Poista
  2. Olen ehkä joskus kertonutkin, että me asutaan täällä Sveitsissä aivan Ranskan rajan tuntumassa, ja ruokaostoksia tulee useinkin tehtyä Ranskassa edullisuuden vuoksi. Vaikka matka Ranskan kauppaan on vain 10 minuuttia, tulee tietyt asiat ostettua silti Sveitsistä. Jotkut tuotteet ovat vain parempia :) Ja kyllä se tullirajan ylittäminen aina vähän jännittää, sillä esimerkiksi lihaa ja kalaa saa tuoda ihan tosi vähän, ja jos on yksin liikenteessä, raja ylittyy käytännössä aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole muuten edes tarkistanut, onko täällä jotain rajoituksia lihantuonnilla.

      Poista
  3. Tuolla mekin käytiin kun asuttiin Etelä-Norjassa:) Muistan tosiaan, että norskit kauhoi karkkia kilo kaupalla. Nyt käydään Suomen puolella Näätämössä n. kerran kahdessa viikossa. Sieltä ostetaan kaikki. Mutta matkaa sinne on n. 50km suuntaan niin ihan joka viikko ei tule lähdettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karkkikaupassa se hamstraaminen oli oikeastaan ällistyttävintä. Katselimme kassajonossa, kun jollakin oli kirjaimellisesti ostoskärryt täynnä limsaa ja karkkia.

      Poista
  4. Kerran kävin - alkoi ahdistaa ne ostosparatiisit :/. Etenkin ne systembolagetin jonot...Olin mukana, jotta saatiin tuotua tarpeeksi tupakkaa ja alkoholia - ei olisi koko reissu muuten kannattanut. Ostin itse kaksi pientä pulloa balsamicosiirappia ja muutaman pullon ramlösaa :D. En ihan hevillä lähde toista kertaa. Itse kun en polta ja juon viiniä niin vähän, että voin siitä maksaa norjalaiset hinnat - ei se nyt niin älyttömän kallista ole.

    Tosin Strömstad itsessään oli kyllä viehättävä kaupunki - sinne voisin kesällä vaikka lähteäkin uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ihmismassa on ainakin lauantaina todella suuri. Joskus tekisi mieli lähteä ostoksille sinne Strömstadin kaupunkiin, tavallisten ruotsalaisten keskelle. Se on ainakin kesällä ihan kivan oloinen pikkukaupunki.

      Poista
  5. Luin jostain että tuollaiset ostoshelvetit maksavat itsensä melko nopeasti takaisin ja niin varmaan tuokin jos kerran väkimäärät ovat tuota luokkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ostoshelvetti on kyllä huomattavasti parempi ilmaus kuin ostosparatiisi...

      Poista
    2. Niinpä, ei sitä oikeastaan paratiisiksi voi kutsua :P Norjalaisten rahankäytön tuntien tuollainen paikka tuottaa aivan varmasti runsaasti voittoa ja on tuota pikaa plussan puolella.

      Poista
  6. Miehenki vanhemmat käy Ruotsissa välillä ostoksilla. Tosin niillä on Ruotsin puolella kämppäkin, missä hengailevat kesäsin. Kerrostaloasunto ja koko kerrostalo on vaan täynnä Norjalaisia :D
    Eivät tosin harrasta tätä megashoppailua, mutta on niillä meidän Ica-tilille bonuskortti! Jee!

    Mieskin on tehny joskus nuoruudessaan näitä nuuska-alko-reissuja rajan yli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Systembolagetia tuolla ostoskeskuksessaei tainnut olla, joten sinne halutessaan pitää mennä Strömstadin keskustaan. Mutta niitä tupakkakauppoja olen ihmetellyt muuallakin. Hyllyt täynnä tavaraa ja norjalaiset ostaa ihan hulluna, kun on niin halpaa.

      Poista
  7. Kun olin 3 viikkoa työkeikalla Norjassa, oli siellä myös ruotsalainen keikkailainen. Hänellä olikin matkalaukku puolillaan ruokaa mukana! Ja niin olisi mullakin ensi kerralla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä varmasti säästää rahaa. Voin kuvitella, että keikkatyöläiselle se on erityisen kannattavaa.

      Poista
  8. Paljonkos se tupakka Norjassa maksaa nykyään?
    Muistelisin,että jo 5 vuotta sitten jossain p-Norjassa maksoi kaikki tupakat 10e aski.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä paljonko savukkeet maksaa aski, mutta tupakka on yli 200NOK 50g. Ja siihen ne ostaa päälle paperit. Laivalla maksoi puolet tuosta.

      Poista
  9. Tupakka maksaa Norjassa n.100nok aski, eli olisko n.13e. Ruotsista saa kartongin 400sek, eli tulee huomattavasti halvemmaksi käydä sieltä ostamassa!
    Samoin Norjan karkkivalikoimat on uskomattoman suppeat ja kalliit..Myöskin lihat ja juustot haetaan ehdottomasti Ruotsista!
    Meiltä matkaa Svinesundiin n.140km ja käydään siellä kolmen viikon välein. Suosittelen menemään arki-iltana, jos väenpaljous ahdistaa..:)

    Itselläni koukuttaa myös laaja valikoima..ja tietysti se, että hinnat on HUOMATTAVASTI halvemmat :)
    Vinkkinä vain kaupoille meneville, että kassalla kannattaa sanoa käyttävänsä ruotsalaista maksukorttia..norjaisille korteille on oma maksupääte ja kaupalla omat kurssit. Siinä häviää aina, jos sanoo maksavansa norjalaisella kortilla..

    Ja sekin on huvittavaa, että rajapaikkojen jättimarkettien pääomistajat ovat norjalaisia..:)
    Tälle kansaa varten ne on rakennettu :)

    Mukavia shoppailureissuja vain kaikille! :)

    -Emilii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsin puolella shoppailussa on kieltämättä monia etuja, ei vain se hintataso. Taas voisi valittaa norjalaisten kauppojen olemattomista valikoimista... Heh, norjalaiset hallitsevat paitsi kuluttamisen myös rahastamisen ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...