sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Keittiökokeiluja: Finnbiff eli poronkäristys norjalaisittain


Norjalainen poronkäristys on nimeltään finnbiff, jonka käännös voisi olla vaikkapa lappalaispihvi. Sitä suositellaan syötäväksi perunamuusin ja puolukkahillon kanssa. Lautaselta löytyy usein myös parsakaalia, joka tuntuu täällä olevan muutenkin varsinainen suosikkivihannes.

Ainekset neljälle hengelle
500 g poronlihaa (mielellään jäistä)
2 rkl voita paistamiseen
250 g tuoreita herkkusieniä 
150 g pekonikuutioita
2 dl vettä
3 dl kermaviiliä*
1 dl maitoa
reilu nokare vuohenjuustoa**
5 katajanmarjaa 
½ tl timjamia
1 tl suolaa
½ tl pippuria

Vuole jäinen liha lastuiksi ja paloittele herkkusienet lohkoiksi. Ruskista liha, sienet ja pekonikuutiot voissa kuumalla pannulla. Älä edes yritä ruskistaa kaikkea kerralla vaan useammassa erässä. 

Laita ruskistetut ainekset pataan. Lisää vesi, kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua 10 minuuttia. 

Lisää kermaviili, maito, vuohenjuusto, murskatut katajanmarjat ja timjami, ja anna hautua viisi minuuttia. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Pidempi haudutusaika ei mitenkään haittaa, vaan syventää makuja. Ruokaa ei kuitenkaan ole enää tarkoitus keittää. Enintään kuumentaa lähes kiehumispisteeseen ja antaa sitten muhia rauhassa.

***
Varsin yksinkertainen ohje siis. Pari ainesosaa kuitenkin poikkeaa suomalaisista vastineistaan.

*Kermaviili - Norjalainen kermaviili eli rømme on suomalaista rasvaisempaa ja vähemmän hapanta. Alkuperäisessä reseptissä käytetyssä "maalaiskermaviilissä" on rasvaa hurjat 35 %, joten suomalaisen peruskermaviilin (10 % rasvaa) sijaan voisi ehkä käyttää myös smetanaa. Creme fraiche saattaa olla liian happaman makuista. Toinen vaihtoehto on korvata maito (osittain) kermalla, jos haluaa kermaisen lopputuloksen. Jos ei ehdoin tahdoin halua lisätä rasvaa, kyllä tähän voi käyttää myös normaalia suomalaista kermaviiliä ilman mitään kermalisää. Hyvää tulee niinkin.

**Vuohenjuusto - Alkuperäisessä reseptissä sanotaan "aitoa vuohenjuustoa", mitä se sitten tarkoittaakin. Mahdollisesti vuohenjuustona olisi tarkoitus käyttää perinteistä norjalaista ruskeaa juustoa, joka on maultaan makeaa. Yksi sen laji on nimittäin nimeltään "ekte geitost" eli aito vuohenjuusto. Meillä kun ei kukaan erityisemmin välitä ruskeasta juustosta, niin vältin ison juustomöhkäleen tuhoamiseen liittyvän ongelman valitsemalla vuohentuorejuustoa, joka toisessa pikkukuvassa on se pienempi nokare kermaviilin vieressä. Epäilemättä tähän käyvät myös muun tyyppiset vuohenjuustot. Määrä on vähän makuasia: ei ylettömästi, mutta sen verran, että vähän tulee makua.

Käyttämäni resepti norjaksi löytyy täältä.

9 kommenttia:

  1. Kuulostaapas oikein herkulliselta!

    VastaaPoista
  2. Vuosi vaihtuu, mutta nälkä jää.
    Toivon sinulle oikein antoisaa ja Hyvää Uutta Vuotta 2013!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvälle, pitää kokeilla ensi vuonna :). Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2013 !

    VastaaPoista
  4. Tulin toivottamaan sinulle oikein hyvää ja menestyksekästä Uutta vuotta, olkoot polkusi kevyet astella.

    VastaaPoista
  5. Hyvää uutta vuotta myös teille :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos reseptistä. Pitää kokeilla:) Mitä vuohenjuustoa käytit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin Snøfriskiä, noin puoli rasiaa. Sitä olisi kyllä voinut laittaa maun puolesta vähän enemmänkin.

      Poista
  7. Norjalaiseen finnbiffiin kuuluu juuri se (aito=tumma) ruskea vuohenjuusto. Kannattaa kokeilla pieni määrä ruokaan vaikkei muuten tykkäiskään siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy katsoa, jos löydän pienen palan brunostia seuraavalla kerralla. En viitsisi ostaa iso möhkälettä, koska sille lopulle ei löytyisi käyttöä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...