maanantai 12. marraskuuta 2012

Uusi uljas OsloOslo S 2020 (kuvan lähde Rom Eiendom AS)
Oslossa tuntuu olevan rakennustyömaa vähän joka kulmassa. Isompi tai pienempi. Oopperatalon ja rautatieaseman ympäristöstä taitaa löytyä se kaikkein ison. Siellä nimittäin laitetaan koko rannan näkymää uuteen uskoon. Valmista pitäisi olla muutaman vuoden kuluttua ja suunnitelmien mukaiset havainnekuvat näyttävät aivan erilaisilta kuin nykytilanne.

Oopperatalo, vuonna 2008 valmistunut wau-arkkitehtuurin ilmentymä, on jo antamassa esimakua uudesta, uljaasta Oslosta, ja lisää nousee koko ajan.


Oslo on alunperin rakennettu käytännön näkökulmat huomioiden, ei esteettiset arvot. Vuonon rannassa keskustan kohdalla on tietenkin ollut satama - ja E18-valtatie. Suurin osa liikenteestä on jo siirtynyt tunneliin ja nykyään vielä paikalla olevan asfalttikentän tilalle pitäisi kai tulla jonkinlainen puistomainen alue.

Oopperatalo on yksi Oslon päänähtävyyksistä ja todellakin näkemisen arvoinen. Sen ympäristö sen sijaan ei hivele silmää. Puoliksi purettuja ajoramppeja, kasoittain asfaltinkappaleita ja jotain vihreää vedentapaista. No, kaipa tämä tästä jollakin aikavälillä kaunistuu.12 kommenttia:

 1. Hei! Vähän vahingossa löysin blogisi, kun etsin Oslosta tarinaa ja kuvia! Tarkoituksena olisi meinaa risteillä jossain vaiheessa kevättä sinne päin... Terveiset Kööpenhaminasta ja mielenkiintoinen blogi sinulla =)

  VastaaPoista
 2. Joo katselin tuota maisemaa juuri Operatalon katolta ja tajusin, etta onpa Oslo muuttunut. Ja tosiaan... tyomaita joka paikka taynna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oopperatalolta näkee tilanteen - ja muutoksen - parhaiten. Kyllä siitä hyvä tulee, kunhan saadaan ainakin nuo pahimmat rytöläjät pois ;)

   Poista
 3. Mahtavat ovat suunnitelmat, kieltämättä. Käsittääkseni raha ei ole se suurin ongelma suurissakaan projekteissa vai olenko väärässä? Ajattelin vain että esim. Dubaissa, missä on rahaa ja missä on rakennettu (ja rakennetaan) paljon, on onnistuttu pitämään myöskin esteettiset arvot mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan Norjassa rahaa, mutta kyllä noiden rakennusprojektien kustannuksia välillä kauhistellaankin. Ja jatketaan rakentamista. Jotenkin minusta näyttää siltä, että Osloon on noin 1960-80-luvulla rakennettu kaikenlaista isoa ja mahtavaa isolla rahalla, mutta nämä nykyiset projektit yrittävät jo sitten näyttää paremmilta.

   Kannattaa muuten klikata ensimmäisen kuvan alla olevaa linkkiä. Sieltä löytyy lisää kuvia: nykytilanne ja suunnitelma.

   Poista
 4. Mä en tykkää Oslosta yhtään! Jotenkin tuo keskusta on niin kylmä ja juuri noita työmaita täynnä. Ehkä mun mielipiteesen vaikuttaa myös se, että Oslossa näkee paljon enemmän aineiden käyttäjiä kuin esim. Helsingissä totuin näkemään. Tosin Helsinkiä vaivaa känniläiset, tiedä sitten kumpi on parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan rautatieaseman (ja oopperan) ympäristö on aika ikävän oloista rakennustyömaineen, narkkareineen ja rumine rakennuksineen. Ja sinnehän ne turistit ensimmäiseksi tupsahtavat... Kun seuraavan kerran tulet Osloon, suosittelen lähtemään pois Karl Johanilta vaikka Majorstuaan tai Grünerlökkaan tai Aker Bryggen suuntaan.

   Poista
  2. Turistina minäkin oon siellä ollut, joten ehkä liian kärkäs mielipide parin kerran jälkeen ;) Pitää tehdä laajempi kierros seuraavalla kerralla!

   Poista
 5. Minä viihdyn Oslossa hirveän hyvin, mutta kartan kyllä rautatieaseman seutua mahdollisuuksien mukaan, niin rumaa siellä on. Asuin aikaisemmin Frognerissa ja siellä on kyllä tosi kaunista, sellaista pariisimaista! Oslo on onneksi PALJON muutakin kuin ydinkeskusta! :-)

  Mutta uutta kirjastoa odotan kuin kuuta nousevaa! Se tulee siihen Oopperan viereen. Aloittavat rakentamaan ensi vuonna ja pitäisi olla valmis 2016. Siitä tulee varmasti hieno! :-D

  VastaaPoista
 6. Rautatieaseman ympäristön ongelmat eivät valitettavasti rajoitu vain siihen rumuuteen vaan lisänsä tuo se epämääräinen porukka, jota siellä notkuu :(

  Björvikaanhan (eli oopperan ympäristöön) on suunniteltu vaikka mitä! Miten sen viikinkilaivamuseon siirron kävi? Joko siitä tehtiin päätös? Mutta kirjasto on kyllä jo aikakin uusia. Nykyinen Deichmanske bibliotek on aika kulahtanut.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se varmaan ihan itsemurha ole, mutta kannattaa selvittää suorin reitti ja yrittää olla harhailematta turhaan. Jos matkan varrelle sattuu pimeitä puistoja, niiden läpi ei kannata oikaista, vaan mieluiten (mahdollisuuksien mukaan) pysytellä sellaisella reitillä, jossa saa tarvittaessa kiinnitettyä ihmisten huomion. Rautatieasemalta Grünerlökkaan pitää kulkea Grönlandin kaupunginosan läpi, joka kantanorjalaisten mielestä on ikävää aluetta, koska siellä on niin paljon maahanmuuttajia eli epämääräistä porukkaa. Onko asia todellisuudessa näin, saattaa olla vähän makuasia.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...