sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Plussat ja miinukset

Äitini kysyi minulta tässä eräänä päivänä, miksen kirjoita asioista, jotka Norjassa ovat paremmin kuin Suomessa. Hyvä kysymys! Onko sellaisia? Tai paremminkin, olenko törmännyt sellaisiin?

Ulkomaille muuttaessa kiinnittää huomiota sellaisiin asioihin, jotka ovat erilaisia kuin Suomessa. Erityisesti silmään pistävät ne asiat, jotka ovat huonommin kuin Suomessa. Ne ärsyttävät ja niistä tekee mieli valittaa. Samankaltaisuuksiin ei kiinnitä mitään huomiota - näinhän asioiden kuuluukin olla - ja ne uuden maan positiivisetkin piirteet menevät helposti seulan läpi ilman sen kummempaa pohdintaa.

Tämän ei ole tarkoitus olla mikään terapiablogi, jossa ulkomaille muuttanut suomalainen osoittelee sormella epäkohtia ja kauhistelee paikallisia tapoja. Epäilemättä olen joissakin asioissa näin tehnyt, mutta kaiken marmatuksen takana ei kuitenkaan ole ajatus, että Suomessa tämäkin on paremmin. Samankaltaisista asioista voisi valittaa myös Suomessa asuessa. Enemmänkin kyse on siitä, että jotkut asiat vain on järjestetty eri tavalla, ja vaikka Suomi ja Norja samaan pohjoiseurooppalaiseen ja luterilaiseen kulttuuripiiriin kuuluvatkin, arkipäivän kulttuurissa on kuitenkin eroja.

Ajan kuluessa uuteen ympäristöön sopeutuu, eivätkä maiden väliset erot enää pistä silmään ollenkaan niin paljon kuin alussa. Jotkut ärsytyksenaiheet tai kulttuurierot kuitenkin pysyvät tajunnassa. Sellaisia ovat esimerkiksi norjalaisten kauppojen suomalaisia huonommat valikoimat, kansallisen tajunnan tietynlainen sisäänpäinkääntyneisyys, materialismi ja siihen(kin) liittyvä ulkoisen samankaltaisuuden ihanne sekä kaiken kalleus.

Mikä täällä sitten voisi olla paremmin kuin Suomessa? Tämähän on osittain elämäntilanteesta riippuvainen näkökulmakysymys kuten myös ne negatiivisina näyttäytyvät asiat.

Norjan valtio on rikas erityisesti öljyn ansiosta ja kansantalous ei näytä pahemmin häiriintyneen muuta Eurooppaa riivaavan finanssikriisin takia. Työttömyysaste on jossakin 3-4% paikkeilla. Työttömyyden tai sairauden osuessa kohdalle sosiaaliturva on hyvä ja käsittääkseni tulotason lasku ei tällaisessa tilanteessa ihan heti uhkaa. Lasten hankkiminenkin on kuulemma yhteiskunnan suojeluksessa.

Minun elämäntilanteessani olevaa - työssäkäyvää, tervettä ja lapsetonta - sosiaaliturvan edut eivät valitettavasti pahemmin lämmitä. Enemmänkin ne ovat vakuutus pahan päivän varalle. Sitä päivää odotellessa jatketaan verojen maksamista.

7 kommenttia:

  1. Niinpæ.. onko niita;) Yhdyn mielipiteeseesi, etta kun asuu ulkomailla niin sita vaan huomaa epakohtia / asioita jotka ovat erilailla kuin mihin olemme tottuneet. Aina sita vahan valittaa... mutta niin kai sita tekee Suomessakin. Parempaa taalla on pulla:)

    VastaaPoista
  2. Plussia ovat loistavat retkeilymaastot reitteineen ja edullisine mökkeineen. Lisäksi kaikille vapaa harrastuskalastusoikeus meressä ja pilkkimisoikeus talvella on minun tapauksessa etu.
    Monet talkoot, kirpputoritapahtumat ja kahvittelutilaisuudet maaseudulla. Yhä hengissä oleva bingonpelailukulttuuri.
    Ikärasismista vapaa biletys- ja jatkoillemenopolitiikka ainakin kalastajakylissä.
    Hurtigrute.
    Kattava lentokenttäverkosto ja suhteellisen hyvin toimiva paikallislentoliikenne.
    Norjalaisille tyypillinen lapsenomainen riemuitseminen ja ylpeily sekä tohkeissan oleminen asioista joissa Norja on paras, kuten kvikklunsj, pitkä pääsiäisloma, joulun välipäivien nimeäminen erikseen 3. joulupäivä, 4.joulupäivä jne..
    Lipeäkalasesonki on 6kk.
    Aivan loistavat sienimaastot, vähän sienenpoimijoita.
    Maailman tehokkain ja nopeimmin toimiva iltapäivälehti VG. Tiedotti Kööpenhaminan tulvista ja Islannin tulivuoren purkauksista tehokkaammin ja kattavammin ja aiemmin kuin ko maiden omat tiedotusvälineet.
    Selbu mallin lapaset villasukat ja pipot.
    Vähemmän stressaava (joidenkin mielestä tehoton ) suhtautuminen työhön.
    Tässä nyt alkajaisiksi. Mulla on positiivisuuspäivä menossa :)

    VastaaPoista
  3. Avletto mainitsikin monia hyvia juttuja taalla ;). Ja sina itse mainitsit sosiaaliturvan.

    Tuo vahemman stressaava suhtautuminen tyohon on jotain sellaista, jota ainakin minun henkilokohtaisesti pitaisi alkaa jo oppia. Oli kyse mista tyosta hyvansa, niin vedan itseni piippuun...

    Sairaspalveluista taytyy kylla mainita nama ambulanssihelikopterit, joita ilman moni henki jaisi pelastamatta. Vaikka terveydenhuollosta taallakin puhutaan paljon huonoa, niin meilla ainakin omalaakarisysteemi pelaa mainiosti. Samaa en voi sanoa Suomessa ainakaan omien vanhempien kohdalla. Yksityiselle pitaisi menna, jos meinaisi saada hoitoa siella.

    Norjalaiset ihmiset ovat yleensa ottaen mukavia. Iloisia ja reippaita ihmisia.

    Pitkan linjan bussiliikenne toimii minusta hyvin. Meillakin paastaisiin ovelta suoraan Bergeniin asti jos haluaisin. Osloon paasen myos yhdella bussinvaihdolla ovelta.

    Yleensaottaen viihdyn ihan hyvin Norjassa. En kai mina taalla muuten olisikaan. Pois lahtisin, jos olisi tyhma paikka ;).

    VastaaPoista
  4. Minusta suhtautuminen ihmisiin, ja etenkin lapsiin, jokapäiväisissä tilanteissa on täällä Norjassa jotenkin miellyttävämpää. Käytännössä tämä ilmenee siten, että kun menee lääkäriin, bussiin, lippuluukulle, kahvilan kassalle yms. ei tarvitse yleensä pelätä saavansa osakseen töykeää kielenkäyttöä tai paheksuvia katseita ja hyhkinöitä. Suomessa tehokkuus on usein pois inhimillisestä kanssakäymisestä. Molemmilla tietenkin puolensa :)

    Retkeilymahdollisuudet ja luonnon jylhyys nyt vain ovat moninkertaiset Suomeen verrattuna, yhtään Lapin tuntureiden tunnelmaa tai Järvi-Suomen maisemia väheksymättä.

    Ja kyllä minusta Norjan valtion rikkaus näkyy oikeastaan muutenkin kuin pahanpäivän varalle olevassa sosiaaliturvassa. Ihmiset ympärillä vaikuttavat minusta yleisesti tyytyväisemmiltä. On töitä, rahaa, mukava elämä, ei huolta huomisesta... Minunkin on sitten mukavampi tehdä töitä, asioida ja elää tyytyväisten ihmisten kanssa :)

    VastaaPoista
  5. Luonto ja retkeilymahdollisuudet nostaisin myös minä esille. Mua ei ole oikeastaan ärsyttänyt Norjassa kovinkaan monet asiat ennen kuin alettiin etsimään asuntoa. Nyt on mennyt hermot monta kertaa. "Tarjouskilpailu" systeemi on ostajan kannalta todella huono en vain voi kasittaa, etta en saa ostaa myytavana olevaa asuntoa siihen hintaan kuin se on ilmoitettu ja heti nyt. Myos liika kohteliaisuus ja tietynlaisen jamakkyyden puuttuminen arsyttavat valilla suunnattomasti. Hyvaa on palkka, siita ei paase mihinkaan ja se etta tulee syotya paljon kalaa. Myos ihmiset ovat mukavia ja positiivisempia kuin Suomessa, rehellisyydesta en tieda viela.

    VastaaPoista
  6. Olikohan minulla sitten eilen negatiivisuuspäivä, kun en keksinyt tuon kummempia myönteisiä asioita?

    Toisaalta taitaa olla niin, että omalla kohdallani työelämään mielekkäällä tavalla integroitumisen takkuisuus taitaa vaikuttaa siihen, että monet asiat näyttäytyvät, jos eivät varsinaisesti negatiivisina, niin ainakin ei mitenkään ylitsevuotavan positiivisina.

    Ulkoilumahdollisuudet ovat hienot ja kala- ym. merenelävävalikoima on makuhermoja hivelevä. Sen allekirjoitan. Ja minä olen ilmeisesti lyöttäytynyt yhteen sen ainoan norjalaisen kanssa, joka ei retkeile luonnon helmassa eikä tykkää kalasta! Siinä ainakin osaselitys, miksi nämä positiiviset asiat eivät tulleet mieleen ilman muistutusta...

    VastaaPoista
  7. Yhdyn täysin noihin yllä oleviin, ja lisäisin vielä tuohon leppoisampaan työssäkäyntikulttuuriin että siihen kuuluva oman ajan ja lomien arvossapito on kyllä suurta plussaa. Meillä ainakin kaikki ekstrana tehdyt tunnit saa pidettyä lomina. Ihanaa ylellisyyttä! Ja tietenkin sitten nämä melontamaastot ovat aivan mahtavia... :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...