torstai 27. lokakuuta 2011

Norjalainen juo tervaa


Tein löydön Oslon keskustassa. Juuri kun mieleeni oli tullut ajatus, että kupillinen kuumaa teetä olisi paikallaan, silmiini osui tea shop, johon en jostakin syystä ollut aiemmin kiinnittänyt huomiota. Niinpä astuin sisään ja tilasin kupillisen haudutettua teetä.

Tee oli hyvää - hyvinkin parasta, mitä olen Norjassa kahvilassa saanut - ja teevalikoimassakin oli riittävästi erilaisia vaihtoehtoja. Siitä istuessani ja teetä nauttiessani katselin ympärilleni ja tein mielenkiintoisen huomion. Asiakkaat olivat yhtä lukuunottamatta pukeutuneet muulla tavalla kuin viimeisen pintatrendin mukaisesti, mikä on täällä päin Norjaa poikkeuksellista. Se yksi pintatrendikäs näytti siltä, kuin olisi eksynyt väärään paikkaan. Minä tunsin oloni yhtä kotoisaksi kuin 90-luvun alkupuolen humanistiopiskelija kurssikirjaston kahvilassa.

Olinkohan sattumalta osunut jonkilaiseen alakulttuurin - teenjuojien - pesäpaikkaan? Norjalaiset ovat nimittäin pääsääntöisesti kahvinjuojia, jotka mielellään unohtavat teenjuojat, koska kaikkihan nyt kahvia juovat.

Norjalainen kahvi muistuttaa minun mielestäni lähinnä tervaa. En ole kahvin ystävä, vaikka joskus saatan kupillisen jonkinsorttista maitokahvia juodakin. Norjalaiset taas juovat nimenomaan mustaa kahvia, kitkerää myrkkyä, jota minä en kykene saamaan kurkustani alas. En edes kohteliaisuudesta. Jos tunnette termin tuliasemakahvi, niin aika lähelle osuu.

Tässä kahvinjuojien maassa teenjuojat unohdetaan valitettavan usein. Esimerkiksi eräissä häissä, joissa olin vieraana, oli kakkujen kanssa tarjolla vain ja ainoastaan kahvia. Teetä ei löytynyt edes erikseen kysyttäessä. Kahvin kanssa taas ei ollut tarjolla maitoa, kermasta puhumattakaan. Keittiöstä löytyi pieni tilkka jotakin valkoista, jonka jaoin toisen mustaa kahvia juomattoman vieraan kanssa. Voisiko tällaista tilannetta edes kuvitella Suomessa?

Miehen siskon kanssa löytyi yhteinen kiinnostuksen kohde, kun totesimme, että olemme kumpikin teenjuojia. Voimme sitten kyläillessä esitellä toisillemme kaapista löytyvää teevalikoimaa ja valikoida suosikkia. Kummankaan valikoimaan ei kuulu Liptonin pussiteetä. Mies sen sijaan juo sinnikkäästi mustaa kahvia vaikkei siitä edes pidä. Mutta kun sitä kuuluu juoda ja vieläpä mustana. Kahvimaitoa käyttävät ovat lälläreitä.

Keskiverto ruokakaupan kahvivalikoima näyttää kuitenkin suppeammalta kuin Suomessa, vaikka tervanjuojien maassa ollaankin. Ehkä tässäkin pätee sama filosofia kuin valinnanvarassa monien muidenkin ostosten kohdalla. Kauppa päättää, mitä kuluttaja tarvitsee eikä kuluttajan tarvitse vaivata päätään tekemällä liian monimutkaisia valintoja.

Ruokakaupan pussiteevalikoimakin on kuitenkin ihan kohtuullinen siihen nähden, että teenjuonti on ilmeisesti alakulttuuri. Mielenkiintoisemman ja vaihtelevamman valikoiman olen löytänyt luontaistuotekaupasta, jossa pääsääntöisesti teen teeostokseni.

EDIT 1.11.
Aftenposten testasi Oslon teepaikkoja ja voittajaksi selviytyi juuri se paikka, josta yllä kirjoitan. Kirjoituksen mukaan kyseessä on uusi paikka, joten ei ihmekään, etten ole sitä aiemmin huomannut.

Lue juttu kahvin ylivallasta ja teenjuojien sorrosta sekä muutaman teepaikan arviointi.

10 kommenttia:

 1. Totta puhut. Taalla kaikki juovat kahvia ja harvoin sen sekaan tosiaan mitaan maitoja tai sokereita laitetaan. Itse juon ehka kupin paivassa ja olen tottunut siihen, etten saa kahvia kuin kotona tai kahvilassa. MIssaan ei ole maitoa enka pysty juomaan mustana. Joissain kahviloissakin on vain niita pienen pienia "tekomaito" purkkeja. Tee on hyvaa. Sita on vain liian harvoissa paikoissa tarjolla. Ja norjalaiset eivat katso kelloon milloin kahvia juodaan. Vikana illalla ja ekana aamulla:)

  VastaaPoista
 2. Minakaan en ole koskaan juonut kahvia. Ja kun muutin tanne kylalle, niin aluksi naytti silta, etta kaikki juovat kahvia. Vaan kummasti tassa vuosien saatossa onkin ilmennyt, etta meita kahvittomia on taalla yllattavan paljon. Siis myos niita, jotka eivat koskaan juo kahvia.

  Isanta juo kannullisen (ja meilla on iso kannu) kahvia aamulla, ennenkuin alkaa tekemaan yhtaan mitaan muuta...

  VastaaPoista
 3. Tuo on niin käsittämättömän totta.

  Suomessa sitä pidettäisiin epäkohteliaana, jos esim. häissä unohdettaisiin tee kahvipöydästä. Tosin se kyllä usein on sitä Liptonia.. Täällä siinä taas ei ole mitään kummallista.

  Itse olen ollut lähes vastaavassa tilanteessa, kyseessä olivat tosin isohkot ristiäiset. Minullakaan tuo kahvi kun ei tipu alas ilman sitä maitoa :)

  VastaaPoista
 4. Heh, meidän vakiotuliaistoiveisiin Suomesta kuuluu Presidentin tummapaahtoinen kahvi :) Siis ruisleivän ohella, tietenkin. Täällä tuntuu yllättävän moni juovan jopa kamalaa instant-kahvia. Ja sitä on tarjottu siis ihan julkisilla paikoilla, tyyliin neuvolan äiti-vauva-ryhmän kokoontumisessa ja avoimessa päiväkodissa.
  Uusimmassa Maison mat&vin -lehdessä oli pieni juttu teestä. Siitä bongasin pari teekauppaa. Onkohan nämä sulle jo tuttuja: http://www.black-cat.no/default.asp ja http://www.palaisdesthes.no/

  VastaaPoista
 5. Norjalaiset tuntuvat juovan myös paljon murukahvia ja sitä tarjoillaan häpeilemättä myös "virallisissa" tilaisuuksissa, ja ilman maitoa. YÖK! Tosin olen kofeinistina oppinut, että musta murukahvikin on parempaa kuin ei kahvia ollenkaan.

  Kyllä Norjastakin minusta ihan hyvää kahvia saa, mutta sitä vain ei myydä meidän lähikaupassa, eikä saa työpaikan kahviautomaatista. Suurin osan norjalaisista varmaan tyytyy ja tottuu tarjolla oleviin mökäöljyihin (kuten minä tuota kitkerää kahvia kutsun), eikä sitten osaa enää muuta kaivata.

  En tiedä johtuuko lisääntyneestä kofeiinin tarpeestani vai teettömästä ympäristöstä, mutta teen juontini on kyllä vähentynyt Norjan vuosina kummasti. Mukavaa, että olet löytänyt kotoisan teenystävien "kahvilan", vai onko se sitten teelä...?! heh. Ehkä täytyy etsiytyä paikkaan, kun pintatrendikkyys ahdistaa. Näkyi sieltä kahviakin onneksi saavan :)

  VastaaPoista
 6. Kahvin ja varsinkin Friele kahvin, arvostelu on kielletty.
  Bergeniläinen kahviparonipoliitikkokulttuurivaikuttaja Herman Friele ja hänen mahtava mafia... ei kun ystävänsä ovat aivopesseet norjalaiset uskomaan juovansa Frielen omilta ympäri maailmaa sijaitsevilta plantaaseilta tuotua maailman parasta kahvia.
  Ystäviäni ja työtovereitani siteeraten
  Muissa maissa paahdetaan kummallisesti, pavut poltetaan pohjaan ja viimeistään keitto- tai suodatusvaiheessa kahvi pilataan.
  Juotaessa on tärkeää ettei Friele kahvin täyteläistä mokkavivahteista aromia häivytetä sokeria tai maitoa lisäämällä.
  Norjan kansa tietää, se on maailman ykkönen kahvinjuonnissa ja norjalainen kahvi on maailman parasta.

  VastaaPoista
 7. Kalamuija, meille alettiin töihin jokin aika sitten ostaa täysmaitoa kahviin laitettavaksi. Ilmeisesti jonkun norjalaisen (!) aloitteesta, mistä ole olosuhteet huomioon ottaen aika hämmästynyt.

  Tuula, miehelle kun mainitsin löytämästäni teekuppilasta, niin hän arveli, että se on ihan selkeästi naisten paikka. Miehet eivät juo teetä.

  Henna, mieluummin vaikka sitä Liptonia kuin tervakahvia mustana ;)

  VastaaPoista
 8. Heidi & Teresa, se murukahvi jäikin käsittelemättä postauksessa, mutta sitä tosiaan tarjotaan täällä vieraillekin, mikä Suomessa olisi jopa epäkohteliasta.

  Tuo löytämäni teepaikka on Lille Grensenillä jotakuinkin Espritiä vastapäätä eli ihan keskellä kaupunkia. Miten onkin jäänyt huomaamatta aikaisemmin. Ja kahvia saa myös... Nuo pari linkkiä pitää laittaa muistiin vastaisuuden varalle.

  Avletto, toivottavasti tuo kommentti oli vitsi eikä aivopesun tulosta! Suomalaisethan ne juovat maailman parasta kahvia ja ovat ykkösiä kahvin juonnissa. Senhän tietää lapsikin ;P

  VastaaPoista
 9. Kunhan nyt lojaaliudesta kipparia kohtaan lämpimikseni kirjoittelin:)
  Jopa suomalaisilla huoltoasemilla hiljaiseen aikaan tarjottava kuparikolikoiden päällä pannussa painunut myrkky on norja kahviin verrattuna luksusta.
  Paitsi minun laivalla keittämäni on hyvää.

  VastaaPoista
 10. Tulin vielä vinkkaamaan tuosta Aftenpostenin jutusta, mutta olitkin sen jo huomannut.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...