sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Bærums Verkin joulumarkkinat

Bærums Verkin vuosittaiset joulumarkkinat avattiin jo viime viikonloppuna, mutta ehdin tutustumaan niihin vasta tänään. Bærums Verk on tänä vuonna 400-vuotisjuhliaan viettävä vanha teollisuusmiljöö, joka alkoi 1600-luvulla rakentua rautamalmin jalostuksen ympärille.

Työläisten asunnoissa toimii nykyään käsityöläisten pajoja ja puoteja, ja entisessä tehdasrakennuksessa on pieni kauppakeskus.

Maalaismarkkinoilla oli myynnissä kaikenlaista syötävää. Norjalaiseen tapaan liha ja lihajalosteet olivat hyvin edustettuina, mutta myös esimerkiksi kutunmaitotuotteita oli tarjolla useammassa kojussa.

Tätä kojua piti vilkaista oikein kahdesti, kun maatuskat eivät täkäläiseen kulttuuriin kuulu. Tarkemmin katsoen maatuskoita ja muuta venäläisennäköistä tavaraa myytiin kiovalaisen lastenkodin hyväksi. Muuten tällä ei-syötävän ostettavan puolella oli edustettuna lähinnä paikallisia tuotteita, monenlaisia käsitöitä.

Muutakin huvia oli tarjolla lapsille. Poroajelun lisäksi saattoi päästä myös hevoskärryjen kyytiin tai napakelkkaan. Poroja oli tuotu paikalle oikein useampia. Täällähän niitä on paljon etelämpänä kuin Suomessa ja joitakin alueilta löytyy myös villiporoja, joita Suomessa ei taida olla. En tiedä, paljonko saamelaisia Norjassa on, mutta he ovat täällä mielestäni paljon näkyvämpiä kuin Suomessa, ja moni virallinen nettisivusto on käännetty myös saameksi.

Käsityöläisten pajat ja myymälät olivat myös auki ja niissäkin riitti väkeä. Bærums Verk on tutustumisen arvoinen paikka myös muuten kuin joulumarkkinoiden aikaan, mikäli erilaiset käsityötuotteet kiinnostavat. Ja löytyyhän täältä muutakin kuin käsitöitä. Tarjolla on tarvikkeita myös omaan askarteluun, pohjoismaista käyttödesignia - Marimekko ja Iittalakin hyvin edustettuina - ja pari ravintolaa.

Joulun kunniaksi paikkoja oli koristeltu näinkin hienosti kuin tämä suklaakaupan ikkuna.

5 kommenttia:

  1. Touhukkaa näköiset ja iloiset joulumarkkinart myös siellä.

    Saamelaisia on Norjassa 60000-100000 ja Norjassa säädettiin laki saamelaiskielten asemasta 1990 kuusi Pohjois-Norjan kuntaa on virallisesti kaksikielisiä. Saamelaiskäräjät kultuuri/itsehallinto elin perustettiin 1996 kansallispäivä heillä on 6.helmikuuta ja oman lippunsa he ottivat käyttöön 1986.

    VastaaPoista
  2. OI tuttu paikka:)
    Olen pelannut salibandya Baerums verk IF:ssä:) Ihanan näköistä siellä. Terkut Suomesta.

    VastaaPoista
  3. Terveisiä Suomesta täältäkin, yhtä kauniita maisemia oli täälläkin vastassa. Tosin joulumarkkinat olivat vähän toista tyyliä ja kieltämättä pettymys...edes kunnon villasukkia ei ollut myynnissä!

    Tuo maatuska-koju näytti kyllä aika tutulta:)

    VastaaPoista
  4. Saamelaisten näkyvyys johtunee paitsi määrästä, myös vahvasta vähemmistökansalaisuusasemasta.
    Mm naapurikuntamme Sortland viettää saamekansan päivää virallisin tilaisuuksin, vaikka siellä asuu vain muutamia perheitä.
    Poronhoito on lailla rajattu saamelaisten oikeudeksi ja kalastuksessa ja metsästyksessä saamelaisilla on paljon erioikeuksia.
    Norjan valtio kai yrittää hyvittää aiemmat pahat tekosensa ja alistamisen jopa siinä määrin, että joskus se ampuu yli ja saa ns. lantalaiset kateellisena harmittelemaan.
    Näin ainakin kalastajajärjestöissä.

    VastaaPoista
  5. Todella mukavan tuntuiset markkinat!
    Norjan saamelaiset ovat todella yhteiskunnassa näkyvämpiä kuin Suomessa, osittain siksikin että he itse ovat aktiivisesti halunneet näkyä. Mm. saamelaistaiteet ja kulttuuri ovat Norjassa paljon tunnetumpia valtaväeston keskuudessa kuin Suomessa, toteaa Norjan rajalla asunut, Suomen saamelainen Virvatuli.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...