tiistai 23. marraskuuta 2010

Äkkirikas

Tilipäivä oli perjantaina, ensimmäinen tämän uuden työnantajan palveluksessa. Ja heti tuli yllätyspotti. Katselin palkkakuittia ja huomioni kiinnittyi ennakonpidätykseen, joka näytti jotenkin aivan liian pieneltä. Pidätysprosentti oli merkitty niin kuin verokortti sanoo, mutta sitten se verottajalle annettujen kruunujen summa oli jotain ihan muuta. Tarkemmin katsoen puolet siitä, mitä olisi pitänyt olla.

Ryhdyin sitten ääneen ihmettelemään asiaa ruotsalaiselle työkaverilleni. Olen nimittäin huomannut, että jos haluaa saada hyvän selityksen johonkin norjanihmeeseen, asiaa kannattaa kysyä ei-norjalaiselta, jolle nämä ihmeet eivät ole itsestäänselvyyksiä.

No, asia selvisi. Vuoden lopussa yhden kuun palkasta pidätetään vain puolet normaalista verosta. Yleensä se kai tehdään joulukuussa, mutta tässä firmassa jo marraskuussa. Talouspäällikkö sattui sopivasti maleksimaan huoneeseen, kun Marin kanssa keskustelimme asiasta, ja antoi vielä lisäselvityksen. Koska palkka maksetaan tässä firmassa näin loppukuusta, on mukavampaa työntekijöille saada rahat jo marraskuussa eikä vasta juuri joulun alla. Ehtii sitten paremmin törsätä rahoja joululahjoihin ja muuhun mukavaan.

Kaiken lisäksi vanha työnantaja maksoi samaan aikaan lopputilin kertyneine lomarahoineen. Ja kas, tästäkin potista oli pidätetty vain puolet normaalista verosta. Pankkitilin saldoa palkkapäivänä tutkiessa tuli lähes äveriäs olo.

Tämä verottajan höveliäisyys tuntuu suorastaan epäilyttävältä. Joululahja veronmaksajille? Kyllä tässä jokin koira pitää olla haudattuna! Toisaalta muu aika vuodesta maksetaan sitten ihan riittävästi veroja. Niin paljon, että alekuukausi varmasti tulee kompensoitua.

Nyt kun raha ja äkkirikastuminen - ainakin hetkellinen - tuli puheeksi, on hyvä ihmetellä enemmänkin raha-asioita. Kävimme miehen kanssa pankissa keskustelemassa asuntolainasta ja sen jälkeen, kun kaikki olennaiset asiat oli kirjattu paperille, piti vielä toimittaa kasa dokumentteja todisteeksi siitä, että olemme kelpoisia velkaantumaan loppuiäksemme.

Miehen paperit lienevät kunnossa. Minä, vasta äskettäin maahan muuttanut, olenkin sitten mielenkiintoisempi tapaus. Täällä nähtävästi tällaisessa tilanteessa tehdään jonkinlainen "luottoluokitus" viime vuoden verotus- ynnä muiden tietojen perusteella. Minähän en ollut täällä töissä viime vuonna ja norjalaisen pankkitilinkin saldo pysytteli maltillisena. On niillä pankin ihmisillä varmaan hauskaa katsella veroilmoitustani - yksi toimitettavista dokumenteista - kun mitään ilmoitettavaa ei viime vuodelta ollut. Toivottavasti tilannetta kompensoi uunituore työsopimus, johon ei ole kirjattu työsuhteen loppumispäivää. Sen sijaan siitä käy ilmi, että minulle maksetaan säännöllisesti palkkaa.

11 kommenttia:

 1. Heh itse ihmettelin samaa aikanani ... kaikki painoivat kyseiseen palkanmaksuun aivan hulluna ylitöitä koska niistäkin meni vain puolet veroa ;))

  ps. kyllä se laina tulee

  VastaaPoista
 2. Juu toi on huippujuttu toi puolikas verotus joulukuussa:) Silla summalla saa joululahjat ostettua. Hienoa Norja!
  Ja toi "luottoluokitus". Mulla samajuttu eli ei verotietoja viime vuodelta ja kun maks. pisteet mitæ voi saada on 100 niin ma sain 3:) Ø-luokan kansalainen:)

  VastaaPoista
 3. Tervetuloa asuntolainalaisten sankkaan joukkoon! Joko asunto on löytynyt?

  VastaaPoista
 4. Ari, ensi vuonna olen viisaampi tämänkin asian suhteen ;)

  Kalamuija, tuolla 0-100 -asteikolla minäkin varmaan kuulun ö-luokkaan :P

  Silja, pitää ensin odotella pankin päätöstä. Kuulemma jotta voi tehdä tarjouksen asunnosta, on oltava esittää pankin antama paperi, jossa sanotaan että rahoitus on kunnossa.

  VastaaPoista
 5. Mun mies sanoo kyllä, ettei se ylitöiden paiskominen joulukuussa pitkässä juoksussa kannata, koska lopullinen veron määrä lasketaan koko vuodelta skatteoppgjørin yhteydessä, ja tarvittaessa tulee mätkyjä. Ennakonpidätysprosentti lasketaan ilmeisesti muille kuukausille sen verran korkeammaksi, että joulukuussa voi ottaa vain puolet ennakonpidätystä. Mutta kyllähän se joulukuussa ilahduttaa, vaikka vuositasolla tulos olisi plusmiinusnolla.

  VastaaPoista
 6. Juu, silmänlumetta, mutta mukavaa sellaista:)Myös valtion kannalta kun saa irtonaista rahaa kovasti liikenteeseen.
  Me varmistamme oman joululahjamme maksamalla kipparin vihjeestä tietoisesti veroja niinkuin kalastajavähennystä ei olisi olemassakaan.
  Sitten kesäkuun lopussa tulee meidän joulupukki käymään.

  VastaaPoista
 7. No voitte te jo alkaa katseleen valmiiksi.:) Asuntoesittelyt on kivoja silloin jos ei ole kauhea kiire. Aikanaan Espoosta asunto löytyi sellaiselta alueelta, johon ei alunperin edes pitänyt mennä, mutta sit löytyikin sopiva. Porissa piti ehdottomastai päästä lähemmäs merta, niin ei tarvinnut paljon aluetta miettiä. Äitini oli jostain lukenut, että perheessä emäntä päättää, mikä asunto ostetaan. Ja niin se taitaa olla, mutta tärkeää on, että kumpikin tykkää. Kerro ihmeessä sit miten etsintä etenee.:)

  VastaaPoista
 8. Peikko, noinhan se taitaa mennä, että lopullinen saldo selviää vasta ensi vuoden puolella. Mulla on se verran tulot vaihdelleen tämän vuoden aikana, että toivottavasti ei ainakaan tule mätkyjä vaikka olen yrittänyt pitää veroprosentin ajan tasalla.

  Avletto, tosiaan kulutuksen vauhdittamisestahan tässä onkin kyse!

  Silja, nykyinen alue olisi kiva, mutta saapa nähdä tuleeko siellä myyntiin sopivia asuntoja.

  VastaaPoista
 9. Mullahan ei ollut vakitöitä ollenkaan kun lainan saimme, vain pienet tulot edellisvuodelta Husflideniltä. Uskon, että saatte lainan ihan vain miehesi tulojen perusteella - niin mekin saatiin.

  Rahoituksen pitää tosiaan olla kunnossa, koska tarjous on sitova. Täällä tuo tarjouskauppa on todella rasittava, koska tarjouksista pitää ilmoittaa mahdollisille vastatarjoajille, jotka saavat sitten oman mielensä mukaan joko korottaa tai luopua. Mehän tämä rumba mentiin läpi kesällä :)

  VastaaPoista
 10. Nunt, nyt kun meidän molempien tulot huomioidaan, saamme vähän enemmän pelivaraa. Ja tällä alueella on aika kallista :/ Mutta tuosta tarjouskauppa kuviosta en ole kuullutkaan...!

  VastaaPoista
 11. nauti vaan rahoista :) jos saa kaksi kertaa kuukaudessa palkkaa (joissakin paikoissa on niin), niin toisesta palkasta ei mee ollenkaan veroa. jos saa vaan kerran kuussa (kuten sinä), niin menee vaan puolet. kiva kikka valtiolta joulumyynnin vauhdittamiseen. :) ja saadaan viimeinen vuosineljännes näyttämään hyvältä ;)

  tsemiä asuntokauppoihin! kuulostaa aika rankalta prosessilta toi tarjoaminen. sisulla läpi ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...