maanantai 17. toukokuuta 2010

Puku päälle ja kadulle

Oslon paraati (kuva on täältä)

Norjan kansallispäivää, 17. mai, vietettiin eilen ja väki oli kaduilla parhaimpiinsa pukeutuneena. Oslon paraati ja väentungos lienee maan suurin, mutta myös täällä meillä Lommedalenissa oli ihan oma pikku paraati. Havahduin puolilta päivin siihen, että ulkoa kuului torvisoittoa ja parvekkeelta sitten näkyikin alhaalla etenevä kulkue.

Juhlavaatteet lapsille

Juhlaan kuuluu pukeutua sen arvoisesti ja täällä oikea asu on kansallispuku, bunad. Kansallispuvun omistaminen ja käyttäminen on paljon yleisempää kuin Suomessa ja pukuja on tarjolla myös aivan pikkulapsille. Oheinen mainos oli lehdessä hyvissä ajoin ennen kansanjuhlaa ja lasten pukuja näkyi myös aivan tavallisissa vaatekaupoissa. Kuinka oikeaoppisia nämä minipuvut ovat, siitä en osaa sanoa mitään, mutta ainakin näin ulkomaalaiseen ne menevät täydestä.

Norjalaiset kansallispuvut ovat suomalaisia koristeellisempia ja värimaailma näyttää tummemmalta. Hopeakorut ovat huomattavasti suurempia kuin suomalaisissa puvuissa. Kuvia bunadeista löytyy esimerkiksi Husflidenin sivuilta.

Kansallispuvut ovat kalliita ja juuri ennen kansallispäivää uutisoitiin siitä, miten puvun ostajat joskus joutuvat huijatuiksi ostaessaan tavallista edullisemman puvun. Aito bunad valmistetaan käsityönä Norjassa, mutta tarjolla on myös halpiskopioita, jotka on tehty Aasiassa. Täällä näyttää olevan kaksi koulukuntaa, joista vapaamielisempi olisi valmis pukemaan päälleen myös tuontipuvun. Lehtijutun kuvissa (joita en valitettavasti enää löytänyt tähän) esiteltiin aitoa ja kopiota vierekkäin ja minä en ainakaan huomannut niissä mitään silmiinpistävää eroa. Näyttävät kiinalaisetkin osaavan kirjoa samanlaisia kuvioita kuin norjalaiset.

Kruununprinsessa Hardangerin puvussa (kuva täältä)

Kruununprinssi perheineen vastaanotti aamulla kansalaisten tervehdyksen kotonaan Askerissa, Oslon lähellä, kansallispukuihin pukeutuneena. Puvut varmasti olivat aitoja, mutta kuitenkin pukeutumisesta tuli sanomista. Mette Marit oli pukeutunut Hardangerin pukuun, kun muulla perheellä oli yllään Askerin puvut. Selvä virhe siis! Parempaa onnea asun valinnassa ensi vuonna.

Näitkö jotain hienoa 17. toukokuuta...?

Ensi vuoteen - tai muuhun juhlaan - kannattaa alkaa valmistautua saman tien, kun eilisen pukuloisto on edelleen mielessä. Onko oma puku vielä hankkimatta? Näitkö eilen puvun, jonka haluaisit itsellesi? Miksi enää odottaisit?

6 kommenttia:

  1. Wautsi Karl Johan. Siellä on tullut oltua kaks kertaa 17. mai viettämässä.
    Lapsille ne minipuvut ja kansallispuvun näköiset ovat kaikkien mielestä ihan ok.Muuten kyllä ollaan aika tarkkoja. Kansallispuvun pitäisi olla aito, ei jäljennös.Ja omalta alueelta. Sieltä mistä oot kotoisin. Jos aviopari on eri maakunnista niin voi niillä olla oman kotiseudun puvut. En oo seurannu mistä se Mette Marit sitten on kotoisin. Sitten saame pukua voi kans käyttää, jos on saamelainen.
    Ruotsin hovi on monta kertaa mokannu näitten neljäntuulen lakkien kanssa.
    Kiitti eteläpäivityksestä.

    VastaaPoista
  2. Wautsi miten komeat kulkueet ja puvut. Vois Suomikin ottaa mallia Norjasta ja pukeutua Itsenäisyyspäivänä kansallipukuihin, nähtäisi eri maanosien kansallispukuja. voi että Suomi on niin jäljessä tästä kaikesta.

    VastaaPoista
  3. Avletto: Mette Marit on Kristiansandista, sanoo Wikipedia. Kuninkaallisiin ei taida päteä samat bunad-säännöt kuin muihin. Veikkaisin, että puku valitaan tilanteen ja paikan mukaan - kotona Askerissa pidetään Askerin pukua jne. Sain lehtijutusta sen käsityksen, että MM:lla on useampi puku, mistä valita.

    Liisa: Harmi tosiaan, että Suomessa vastaava päivä on niin vakava - ja sää kylmä. Muutenkin muinoin ahkerana kansallispuvun käyttäjänä soisin ihmisten innostuvan niistäkin enemmän.

    VastaaPoista
  4. Ootko tietoinen, että käsityöihmisiltä ja historian harrastajilta, niinkuin meillä kystlaget, saa paperinukkeja kaikkine kansallispukuvaihtoehtoineen.
    Tosi hienoja, mulla on monta.

    VastaaPoista
  5. Mette Maritilla on sukujuuria Hardangerissa, ja erään lehtijutun mukaan hän sai Hardangerin puvun häälahjaksi seudun kunnilta. En usko että se on virhe, vaikka perheessä eri jäsenillä olisi eri paikkakuntien puvut. Voihan perheenjäsenet olla eri paikoista kotoisin.

    Minua on Norjaan muuton jälkeen alkanut kansallispukuajatus vähän kutkuttaa, mutta ei ole ainakaan toistaiseksi tullut hankittua. On ne hienoja!

    VastaaPoista
  6. Peikko: Olet varmaan oikeassa perheenjäsenten pukuvalintojen suhteen. Tarkennuksena tuohon Mette Marit juttuun, että se "pukeutumisvirhe" oli jonkun toimittajan (Aftenposten?) näkemys asiasta.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...