keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Kauppa, mikä lie...

Joskus ennen Norjaan muuttoa ihmettelin, kun erinomaista englantia puhuva mieheni ei ymmärtänyt käsitettä department store, tavaratalo. Hänen kielenkäytössään esimerkiksi Stockmann on vain kauppa, shop, ilman sen tarkempia määritteitä. Minun mielestäni tavaratalo on (yleensä) isokokoinen kauppa, jossa on osastoja erilaisille tuotteille. Tavaratalo on lisäksi kokonaan yhtä ja samaa kauppaa, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että yhden osaston tuotteet voi maksaa myös toisen osaston kassalla. Tällaisen määritelmän täyttäviä tavarataloja olen nähnyt myös muualla kuin Suomessa.

Norjassa shoppaillessa sitten huomasin, että täältä näyttävät puuttuvan tavaratalot. Siinäpä selitys puutteelle miehen ymmärryksessä. Ostoskeskuksia kyllä löytyy, ja siitä olemme yhtä mieltä, että ne ovat nimenomaan ostoskeskuksia, eivät isoja kauppoja.

Eilen norjantunnille mennessä minulla oli hetki ylimääräistä aikaa ja poikkesin katsomaan kauppaa, jonka ohi olen silloin tällöin kulkenut. Se ei ole aivan ostoskadun varrella, muttei mitenkään syrjässäkään. Nimi, GlasMagasinet, on vähän hämännyt minua. Ensivaikutelma nimestä on, että siellä myydään lasitavaraa, ja sille ei ole ollut tarvetta meidän huushollissa viime aikoina.

Tervetuloa ostoksille

Mutta katsokaapas tätä sisäänkäyntiä. Näyttää ihan tavaratalolta! Kuvan laatu ei ole paras mahdollinen, koska räpsin toistaiseksi kännykkäkameralla. Sisäpuolellakin oli havaittavissa tavaratalomaisia piirteitä. Avointa tilaa, erilaisia osastoja - vaatteita, lasitavaraa, kosmetiikkaa, paperitavaraa jne. Jotenkin myös muu ulkoasu näytti enemmän tavaratalolta kuin kauppakeskukselta. Ainakin minun mielestäni.

Interiööriä

Kiertelin sitten hiukan ja katselin valikoimaa vaatepuolella. Tarjolla oli monenlaisia vaatemerkkejä, joita en ole nähnyt muualla. Ilahduttavaa kaikkien näiden ruotsalaisketjujen keskellä. Tänne pitää tulla uudelleen paremmalla ajalla ja agendalla.

Tarkemmin katsoen tässä tavaratalossa oli kuin olikin eräs epätavaratalomainen piirre. Se näytti koostuvan putiikeista, joissa kaikissa oli oma myyjä, oman kassa ja omat varashälyttimet. Ei siis tulisi kuuloonkaan keräillä vaatteita sieltä täältä sovittamista ja vertailua varten.

Putiikkeja

Tässä kuvassa erilliset putiikit erottuvat selvästi. Jotkut muut, sijainniltaan erilaiset, onnistuivat hämäämään ulkoasullaan ja antamaan vaikutelman yhtenäisestä tilasta.

Onko tämä nyt sitten tavaratalo vai ei? Miten se määritellään? Norjalainen wikipedia myötäilee minun määritelmääni, mutta esimerkkitavaratalot on kaikki nimettu Norjan ulkopuolelta. Samainen wikipedia tosin määrittelee GlasMagasinetin tavarataloksi, mutta toteaa samalla, että se koostuu tunnettujen merkkituoteputiikkien osastoista.

Minun mitta-asteikollani GlasMagasinet on jotakin tavaratalon ja kauppakeskuksen väliltä. Se nyt jäi tähän hätään tarkistamatta, miten mieheni nimittää tätä paikkaa - shopping center vai shop. Jos pitää arvata, niin shop, tai sitten hänellä ei ole suoralta kädeltä tälle mitään nimitystä, koskapa ei ole paikallisia. Onko mahtanut käydäkään tässä paikassa...

GlasMagasinet

6 kommenttia:

 1. Hassua, mäkin jotenkin oletin aluksi että GlasMagasinet on lasikauppa sen enempiä asiaa ajattelematta. Mutta ostoskeskus se minusta kuitenkin enemmän on, kuten myöskin Steen&Strøm, vaikka molemmissa onkin osittain tavaratalomainen tunnelma.

  VastaaPoista
 2. Steen&Strøm on multa vielä käymättä, kiitos vinkistä. Mutta pitäisikö nyt sitten tehdä se loppupäätelmä, että Norjassa ei ole tavarataloja?

  VastaaPoista
 3. No meillähän heräsi aiheesta vilkas keskustelu, jonka loppupäätelmänä kai oli, että Steen&Strøm on kuitenkin tavaratalo ja GlasMagasinet ei. Käy tarkistamassa S&S itse, niin voit valita kantasi tässä niin kovin tärkeässä asiassa :)

  VastaaPoista
 4. Itse muutamia vuosia Norjassa asuneena olen siinä käsityksessä, että Norjassa ei ole tavarataloja. Itse en ainakaan ole moisiin törmännyt, mutta en asukaan Oslossa, joten en tiedä onko siellä. Itse olen kaivannut Anttila/Sokos-tyylistä paikkaa, josta saisi helposti ja halvalla kaikkea mahdollista mutta ei...

  VastaaPoista
 5. Niinpa, ostareita on mutta tavarataloja, hmm, enpa muista nahneeni. Steen&Strøm, siita on niin pitka aika kun olen siella viimeksi kaynyt, etta enpa muista :).

  VastaaPoista
 6. Poikkesin tänään Steen&Strømillä ja se kieltämättä on vähän GlasMagasinetia tavaratalomaisempi. Ulkoisesti ero on siinä, että sisätila on yhtenäisempää ja varashälyttimiä on vain ulko-ovilla ja kerrosten välillä. Kassoja tosin oli täälläkin runsaasti ja jotkut osastot olivat aika putiikin oloisia. Voi olla, ettei Steen&Strømkään täysin täytä tavaratalon määritelmää ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...