sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Salaisuuden paljastus


Viime aikoina olen törmännyt muutaman kerran mainintaan Oslon parhaiten pidetystä salaisuudesta, Emanuel Vigelandin (1875-1948) mausoleumista. Mausoleumi ei sijaitse minkään normaalin turistireitin läheisyydessä, vaan Slemdalin kaupunginosassa asuinalueen keskellä ja melko kaukana Oslon ydinkeskustasta. Ei ihmekään, että paikkaa kuvaillaan salaisuudeksi, sillä ei sinne kukaan vahingossa pääse eksymään. Minäkin kuulin paikasta ensimmäisen kerran vasta tänä keväänä. 

Pitihän sinne sitten päästä käymään. Osoite auton navigaattoriin ja menoksi. Ilman navigaattoria tai karttaa paikkaa on aivan turha lähteä etsimään, ellei tunne aluetta ennestään. Mitään opaskylttejäkään ei matkan varrella näkynyt. Siitä huolimatta paikalle oli tullut muitakin turisteja, joten aivan täydellinen salaisuus mausoleumin olemassaolo ei liene. 

Navigaattorin ilmoitus perille saapumisesta oli tarpeeton, sillä lähinnä pientä kirkkoa ulkoapäin muistuttava tiilirakennus erottuu hyvin selvästi asuintalojen keskeltä. Katonharjalta kuitenkin puuttuu risti ja rakennuksen koristeina olevat oliotkin toivat lähinnä mieleen oikein vanhoissa kartoissa mereen, maailman laidalle piirretyt hirviöt ja muut kummajaiset. Siis ilmiselvästi ei kuitenkaan kirkko.

Sisäkuva museon nettisivulta
Yksi Oslon tunnetuimmista nähtävyyksistä on Vigelandin puisto, jonne on koottu Gustav Vigelandin veistoksia. Niiden alastomat ihmisvartalot ja mausoleumin maalaukset muistuttavat siinä määrin toisiaan, että epähuomiossa erehdyin ensin kuvittelemaan molempien olevan yhden ja saman taiteilijan työtä. Tarkempi perehtyminen mausoleumiin kuitenkin paljasti, että kyseessä ovatkin kaksi veljestä, joista vanhempi ja tunnetumpi, Gustav, oli kuvanveistäjä ja nuorempi veli Emanuel taidemaalari, joka on tunnettu erityisesti kirkkojen koristemaalauksista sekä mausoleumistaan.

Mausoleumia oli mainittu erikoiseksi paikaksi, mutta silti se onnistui yllättämään sillä se oli vielä erikoisempi kuin olin osannut kuvitella. Korkean, holvatun huonetilan seinät on maalattu täyteen freskoja ja tilan vaikuttavuutta korostaa hämäryys. Valokuvaus on luonnollisesti kielletty mutta holvissa on myös oltava hiljaa kaiun takia. 

Sisälle noin kymmenen asteen lämpöiseen holviin mennessä kannattaa lämpimänä kesäpäivänä varustautua takilla, jotta tarkenee olla siellä riittävän kauan ja antaa silmien sopeutua hämäryyteen.


Emanuel Vigelandin mausoleumi sijaitsee Oslon Slemdalissa osoitteessa Grimelundsveien 8. 

Helpoiten paikalle pääsee omalla autolla, mutta mikäli autokyytiä ei ole tarjolla, myös julkisilla kulkeminen mausoleumin lähistölle on mahdollista: metrolinja 1 Frognerseterenin suuntaan Slemdalin asemalle tai bussi 46 Grimelundsveien-pysäkille. Tämän jälkeen pitää vielä kävellä muutama minuutti (alle 10) ylämäkeä, ja kartta on hyvä olla mukana.

Museo on auki vain sunnuntaisin, kesällä klo 12-17 ja talvella 12-16. 
Pääsymaksu yli 12-vuotiailta 50 NOK.

6 kommenttia:

  1. No tuolla en ole minäkään vielä käynyt. Pitääpä laittaa korvan taakse, niin jos joskus tulisi käytyä.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista! Mun mielestä Vigelandin puisto oli todella viehättävä, joten sitten jos (kun) joskus päädyn taas sinne Norjaan töihin, niin täytyy käydä tuolla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mausoleumia en ehkä kuvailisi viehättäväksi vaan vaikuttavaksi. Voin lähteä oppaaksi, kun sitten joskus päädyt näille main. ;)

      Poista
  3. Vaikuttava tonkin piti olla, hitsin autocorrect :-D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...