sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Pihalla kuin ulkosuomalainen

Joululomalla Suomessa seisoimme miehen kanssa raitiovaunupysäkillä Helsingissä. Oli tarve ostaa matkalippu, ja katselin pysäkin seinällä olevia ohjeita etsien tietoa siitä, onko lippu edelleen mahdollista maksaa käteisellä kuljettajalle. Etsimääni tietoa ei löytynyt, mutta sen sijaan matkustajia ohjeistettiin ostamaan lippu kännykällä. Siinä nyt ei sinänsä ollut mitään uutta. Tekstarilippujahan on voinut ostaa ties kuinka kauan, ja niitä minäkin silloin tällöin käytin vielä Suomessa asuessani. Sen sijaan uutta oli kehotus koskettaa seinässä olevaa tarraa NFC-kännykällä.

Mikä ihmeen NFC-kännykkä? Ikinä kuullutkaan sellaisesta! Ihmettelin asiaa miehelle - ulkomaankielellä luonnollisestikin, joten vieressä seisovien stadilaisten silmissä olimme tyhmiä turisteja - ja totesin, ettei ainakaan minun norjalaisella sim-kortilla varustettu älypuhelimeni reagoinut tarraan mitenkään. No, suomipuhelin esiin ja tavallinen tekstarilippu siihen, joten ongelma ei tällä kertaa päässyt paisumaan sen suuremmaksi.

Jossain vaiheessa ulkomailla asuva väistämättä huomaa olevansa pudonnut kelkasta mitä tulee Suomen asioihin. Uutisia pystyy seuraamaan netistä varsin hyvin, mutta nekään eivät kerro kaikkea. Arkipäivän ilmiöiden kehityksessä mukana pysyminen edellyttää arkipäivän elämistä ja ilmiöiden omakohtaista kokemista.

NFC-kännykkä ja lipun ostaminen sellaista käyttäen jäi vaivaamaan minua siinä määrin, että asia piti selvittää googlaamalla. Sellaisesta asiasta kuin lähitunnistus (Near Field Communication) en ole Norjassa kuullut edes mainittavan. Oslon alueella sähköisen matkalipun käyttöönotto ylipäätään tapahtui vuosia Helsingin jälkeen, eikä järjestelmä edelleenkään toimi aivan niin täydellisesti kuin on lupailtu jo ainakin parin, kolmen vuoden ajan.

Jotkut asiat ovat ja pysyvät, mutta sitten ovat ne asiat, jotka kehittyvät huimaa vauhtia. Silloin tällöin joku norjalainen kyselee, miten jokin asia on Suomessa. Jos kysymys koskee jotain uutta innovaatiota, joka on tullut viimeisten noin neljän vuoden sisällä, minun on useimmiten pakko vastata, etten tiedä, koska en asu Suomessa. Monien asioiden, varsinkin teknisen kehityksen suurempien linjojen, kohdalla voi kyllä melko turvallisesti olettaa, että jos se on olemassa Norjassa, se on hyvin todennäköisesti olemassa myös Suomessa. Siitä huolimatta, että norjalaiset itse mielellään kuvittelevat asuvansa maailman edistyneimmässä maassa.

24 kommenttia:

  1. Minäkin viime kesänä ihmettelin kaikkea tuota Suomessa! Entä jos ei ole suomalaista tai muuta huippukännykkää ja liittymää, niinkuin suurimmalla osalla turisteista ei ole? Toimii takuulla Suomessa asuville nuo systeemit, mutta turisteille voi olla joskus tosi hankalaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ulkosuomalaiselle tulee vähän tyhmä olo, kun kuvittelee tietävänsä, miten homma toimii...
      Mutta vakavasti puhuen, järjestelmäthän suunnitellaan ensisijaisesti kyseisessä maassa ja kaupungissa asuville, jotka käyttävät niitä säännöllisesti. Ja vaihtoehtoja on aina useampia, myös niitä erityisesti turisteille ja muille satunnaisille kulkijoille suunnattuja.

      Poista
  2. Heh, kun ei ole jokaisella suomalaisellakaan "huippukännykkää" eikä kaikkia systeemejä! Ihan totta, ei ole. Suurimmalla osalla niitä ei varmaankaan ole... en minä v o i olla ainoa, jolla ei ole älykästä elämää siinä helvetinkoneessa? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Norjassa oletusarvo nykyään tuntuu olevan, että KAIKILLA on älypuhelin, ja esim. täkäläisen kännykkämatkalipun ostaminen vaatii sellaisen. Helsingissä sentään riittää tavallinen kännykkä, että voi tilata tekstarilipun, mikä on mielestäni hyvä asia.

      Poista
  3. Samma här- meikäläinen saisi hakata luurillaan vaunun kyljen lommoille ja siitähän ei tunnetusti hyvää seuraisi. Maailma menee eteenpäin mutta minäpä se vaan junnaan paikoillani ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, onneksi on edelleen vaihtoehtoja, ettei tarvitse tuhota omaa tai HKL:n omaisuutta ;)

      Poista
  4. Tuo on kyllä totta, että kun ihmiset täällä kyselee Suomen asioista, niin ei voi muuta sanoa kuin etten tiedä sen enempää kuin normi-norjalaiset yleensä.

    Onpas huonoa palvelua, jos ei turisti voi enää matkustaa raitsikalla, kun ei saa ostettua lippua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No turistithan ostavat kai yleensa semmosen muutaman paivan yleislipun joka kay kaikkiin julkisiin Helsingissa. Ja eikos niita yksittaislippujakin saa joistan kioskeista tms?

      Poista
    2. Kertalippuja saa ainakin automaateista, mutta sellaista ei ollut näköpiirissä tuolla hetkellä. Ja tosiaan ne päiväliput ovat ihan käteviä. Minä itse asiassa tykkään kävellä, jos ei ole ihan kamalan pitkä matka, mutta miestä yleensä laiskottaa, jos kohde ei ole näköetäisyydellä :D

      Poista
  5. Ratikassa voi maksaa rahalla, mutta se kuskinaikkonen mulkoilee hyvin pahan näköisesti. Tasaraha kolikoita pitäisi olla ettei tule turhaa viivytystä. Oli paikallinen heppu mukanani joka tiesi sanoa montako rahaa pitää olla. Muut asiakkaat tosiaan maksaa kännykällä tai jollain muulla. Toisella kerralla oli niin kiire että tämä paikallinen maksoi luurillaan ja me muut mentiin pummilla kun olisi ollut liian työlästä rämpiä eteen maksamaan kun noustiin takaa kyytiin ja oltais oltu perillä jo ennen kuin olisi ehtinyt maksamaan. Ja voiko se kuski alkaa enää ajon aikana pyörimään ja rahastamaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää seuraavalla kerralla. Pitää sitten vain muistaa tasaraha ja oikeasta ovesta sisään.

      Poista
  6. Asiat Suomessa muuttuvat kyllä niin nopeasti, että sitä putoaa hyvin nopeasti kärryiltä vähän kaiken suhteen. Mutta veikkaan, että jos tekisi pikaisen gallupin Helsingissä, niin 90% suomalaisista ei tietäisi, mikä on NFC kännykkä…on todennäköisesti nuorison heiniä. Suomessa mennään teknologian huipulla monessa asiassa, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikki kansa, tai edes suurin osa pysyy kyydissä mukana, ja monet ovat sitten hätää kärsimässä. Siellä unohdetaan tyystin, että vaikka nämä uudet sovellukset olisivat kuinka näppäriä, niin edelleen on suuri joukko ihmisiä, jotka eivät a) pysty käyttämään esim. älypuhelinta b) halua itselleen älypuhelinta c) pysty taloudellisista syistä hankkimaan itselleen ja koko perheelleen vaikkapa älypuhelinta. Saati tablettia tai tavallista tietokonetta. Eli sikäli olen tämän Norjan mallin kannalla, että tullaan vähän hitaammin perässä, niin että ihmisisllä on aikaa sopeutua näihin muutoksiin :).

    Sekin vähän mietityttää, että mitä tämä uusi teknologia tekee jo ennestään tuppisuisille suomalaisille, kun kohta ei tarvitse puhua enää kenellekään vieralle ihmiselle, vaan kaiken voi hoitaa netissä. Itse ainakin nautin suunnattomasti Roomassa ollessani, kun siellä asiat hoituvat usein vielä kodikkaan vanhanaikaisesti. On rentouttavaa asioida toisen ihmisen kanssa eikä pähkäillä, että miten tämäkin laite nyt oikein toimii...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NFC-teknologiaa hyväksi käyttävä matkalippu on kokeilu, joten varmastikaan se ei kosketa kaikkia eikä varsinkaan niitä, joilla on aina matkakortilla ladattuna aikaa. Ja kuten todettu, vaihtoehtoja on aina tarjolla. Norjan edistyksestä tai sen puutteesta voisi todeta, että Oslossa kuulemma piti ottaa sähköinen matkalippu (matkakortti) käyttöön jo muutama vuosi sitten, mutta sen kertainen yritys kuulemma epäonnistui täysin. Eikä nytkään olla menty läheskään sen suunnitelman mukaan, joka annettiin julki kolmisen vuotta sitten. En tiedä, mikä mättää, ehkä systeemi oli suunniteltu käytännössä liian hankalaksi.

      Heh, niitä mitään puhumattomia mobiililaitteeseen tuijottajia on kyllä täälläkin aamubussit ja -junat täynnä. ;)

      Poista
  7. Kyllä NFC:stä on ollut Norjassakin vähän puhetta, esim. Forbrukerinspektøreissä oli juttua etäluettavista luottokorteista ja kännykkämaksamisesta. Ja näyttipä Jerniassa olevan myynnissä radioblokkauksella varustettuja korttilompakkoja etäryöstämisen estämiseen.

    Mun uudessa kamerassa on NFC, puhelimessa ei ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta ovat nuo jutut menneet ohi, tosin en lue Forbrukerinspektöriä. Etäluettavista maksukorteistahan oli suomalaisissa uutisissa juttua joitakin aikoja sitten. Kuinkahan suuri riski kortin etäryöstäminen on tällä hetkellä? O_o

      NFC kamerassa kuulostaa käyttökelpoiselta (jos siis kuvittelen sen toiminnan oikein). Minun kännykässäni pitäisi olla NFC, mutta liittymä ei tue toimintoa. Piti sekin tarkistaa... ;)

      Poista
  8. FBI on yksi niistä harvoista norjalaisista ohjelmista, jota vaivaudun netti-tv:stä katsomaan: http://tv.nrk.no/serie/forbrukerinspektoerene vastaa Suomen Kuningaskuluttajaa.

    Ei tolla NFC:llä kamerassa oikein muuta tekoa ole kuin kätevä kuvien siirto kännykkään - jos kännykkä NFC:tä siis tukisi :P

    VastaaPoista
  9. Itse mietin ihan samaa viime keväänä kun Suomessa olin. Mutta eräs herrasmies pelasti minut ja maksoi matkani:) Kun ei ollut käteistä eikä suom. kännykkää niin kyytiä ei olisi saanut. Mutta vatsatauti oli ja tilanne vähän päällä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa avuliaisuutta! Ja mitä ilmeisimmin juuri sillä hetkellä, kun tarve oli suurin.

      Poista
  10. Oli aivan outo juttu. Ja kuitenkin pendelöin näiden kahden maan väliä ja omistan älypyhelimet kummankin maan liittymillä... Mutta ehkä olenkin liian vanha jo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kuin jo todettiin, kyseessä on paikallinen kokeilu, joten tuskinpa se kaikkien tiedossa on. Ulkosuomalaiselle kuitenkin tuli siitä pysäkillä seisoessa ja asiaa ihmetessä sellainen olo, että "pitäisikö minun tietää, mistä on kyse?".

      Poista
  11. Hyvää uutta vuotta Heli!!! Ja hei, selvisikö se voiko liput maksaa käteisellä, Helsinki on suuntana reilun viikon päästä ja olen silloin varmasti ihan yhtä pihalla kuin sinä :) Onneksi täällä Norjassa ei kuitenkaan enää makseta laskuja shekeillä niin kuin Englannissa!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla ylempänä joku kertoi, että se on mahdollista, muttei suositellut käteistä. Pysäkin seinästä sen sijaan en tietoa löytänyt siihen hätään.

      Shekki?? Olen viimeksi tainnut nähdä sellaisen joskus lapsuudessani eli varsin kauan sitten. Onneksi tosiaan Suomi ja Norja ovat melko samalla kehitystasolla monessa asiassa! :D

      Poista
  12. Ratikasta voi ostaa lipun käteisellä.

    VastaaPoista
  13. Hmm. Kyllä täällä norjassakin on tuttu tuo nfc....ja jeg vet.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...