Torstai-iltana havahduin siihen, että ulkona tuuli huomattavan reippaasti, ja muutama lumihiutalekin pyöri tuulen seassa. Myrskyä oli luvattu ja jotain sen tapaista tulikin. Tänne Oslon seudulle myrskyt eivät iske ollenkaan samalla voimalla kuin Länsi-Norjaan, Atlantin rannikolle, jossa tälläkin kertaa myrskysi oikein kunnolla.
Tämä seutu tuntuu yleensä olevan tuulensuojassa, mutta kyllä täällä meilläkin sen verran puhalsi, että jopa sähköt menivät hetkeksi. Sähköstä riippuvainen nykyihminen joutui toteamaan, että ilman minkäänlaista sähkövaloa koko naapurusto on todella pimeä. Hetken miettimisen ja kopeloimisen jälkeen löytyi sentään kynttilöitä ja tulitikkuja. Eikä se sähkökatkos sitten lopulta kestänyt kymmentä minuuttia kauempaa. Toisen jännitysmomentin aiheutti takapihan koivu. Kaatuko se ja jos, niin mihin suuntaan. Ei kaatunut.
Luntakin oli tosiaan luvattu, mutta myrsky taisi lennättää sen jonnekin muualle. Aikaisemmatkaan lupaukset lumesta eivät olleet toteutuneet, vaan lumipilvet olivat kiertäneet tämän alueen. Sunnuntai-aamuna sitä sitten olikin jo maa valkoisena ja lisää tippui taivaalta, ja sama meno jatkui vielä tänäänkin.
Koulun maantiedon tunnilla muistaakseni muinoin opetettiin, että Norja on säiden armoilla ja täällä sataa vettä jossakin olomuodossa lähes joka päivä. Silloin taisi kyllä jäädä täsmentämättä, että tietyissä osissa Norjaa sataa lähes päivittäin. Vesisadetta saadaan Atlantin rannikolla, jossa on meri-ilmasto, mutta esimerkiksi Oslon alueella tilanne on toinen, vaikka sateisia kesiä on viime vuosina ollut vähän liikaakin. Täällä sataa lunta käsittääkseni rannikkoseutuja enemmän muttei kuitenkaan niin paljon kuin sisämaassa. Ilmasto Oslossa muistuttaa itse asiassa aika paljon Helsingin ilmastoa. Tämä näkemys ei perustu säätilastoihin vaan omiin havaintoihini molemmista paikoista.
Toisaalta tässä aivan lähimaastossakin voi havaita, että paikallisilmasto saattaa olla erilainen vaikka välimatkaa on vain muutama kilometri. Asuimme aikaisemmin muutaman kilometrin päässä sisämaassa, laaksossa tai oikeastaan rinteessä lähes 200 metrin korkeudessa. Nykyinen asuinpaikka on muutaman sadan metrin päässä vuonon rannasta, ja korkeus merenpinnasta on huomattavasti vähemmän. "Rannikon" ja "vuoriston" eron huomaa esimerkiksi talvella lumen määrässä ja pakkasen kireydessä. Tosin eivät nämäkään asiat taida olla mitään kiveen veistettyjä lakeja, jotka toistuisivat vuodesta toiseen täysin samalla kaavalla.
Lumen tulo yleensä yllättää norjalaiset autoilijat aivan yhtä täydellisesti kuin suomalaisetkin. Tänään maanantaina lumi tuskin oli enää yllätys kenellekään, koska sitä oli satanut jo viikonlopun aikana. Päin vastoin vaikutelma oli, että ihmiset olivat lähteneet liikkeelle aikaisin ja hitaalla vauhdilla, ja yllättäen aamuruuhka ei ollut ennätyksellinen enkä nähnyt edes yhtään peltikolaria.
Juu hieman vaikuttaa asuinalue, juuri nyt kun on lunta metri, niin sitten luvataan kaatosateita ja tulvia. Rajut säävaihetelut ovat yleistyneet nykyään.
VastaaPoistaOnko teillä metri lunta? Niin paljon tänne ei taida tulla edes lyhytaikaisesti. Jos voisikin ne kesäsateet siirtää talven lumiksi ;)
PoistaKylläpä siellä onkin lunta...täällä Varsinais-Suomessakin vähäsen ja nytkin sataa, mutta taitaa olla jo aika märkää...luvattu on sateen muuttumista vedeksi...tosi harmi, paljon kauniinpa olisi, kun maa olisi valkoinen...:)
VastaaPoistaVähän epäilen, ettei tämä lumi ole vielä pysyvää laatua. Tänäänkin on ollut lämpötila plussan puolella, ja lunta on kuitenkin niin vähän, että se sulaa vauhdilla, jos tällaista keliä jatkuu parikin päivää.
PoistaUusi lumi näyttää aina ihanan puhtaalta! Täällä Helsingissä ehti jo olla vähän lunta, mutta nyt tuo sää jälleen lauhtui. Minä odottelen lunta, kun muutimme nyt sellaiselle alueelle, jossa on hiihtoladut lähellä, ja kuntonikin alkaa jo kestää varovaista liikuntaa :) Harrastatteko te jonkinlaista talviurheilua?
VastaaPoistaTäälläkin on lauhtunut lumisateen jälkeen ja viikonlopuksi on luvattu räntää, joten saapa nähdä, onko muutaman päivän kuluttua enää mitään valkoista nähtävissä.
PoistaMeidän talviurheilun harrastamisemme on... sanoisinko epäsäännöllistä. Mies käy jälkikasvunsa kanssa laskettelurinteessä muutaman kerran talvessa. Hiihtämisestäkin puhutaan, mutta asia ei konkretisoidu kovin usein.
Aika rajuja nuo säiden vaihtelut kyllä ovat; ensin tuulee myrskylukemissa pari päivää,sitten tulee lunta jokusia senttejä ja nyt on kuin huonosti lämmitetyssä saunassa (no muutama aste lämmintä). Ei ole onneksi kovia pakkasia vielä koettu mutta kyllä nekin tulevat viimeistään tammi-helmikuussa.
VastaaPoistaTai sitten niin kuin Norjassa, että samaan maahan mahtuu lähes ääripäät samanaikaisesti. Tänään Oslossa on ollut leuto sää, Trondheimissa taas myrskyää.
Poista