maanantai 12. elokuuta 2013

Makkara

Pølse i potetvafle
Norjalaiset ovat makkaransyöjäkansaa, sitä ei käy kieltäminen. Makkara eli pølse kuuluu sekä arkeen että juhlaan, ja huoltoasema ilman grillimakkaran käryä on kuin... no, täysin mahdoton ajatus norjalaiselle.

Makkarallahan on ruokana pitkät perinteet. Se oli aikanaan kätevä tapa säilöä lihaa, ja toisaalta makkaraan voitiin lihan lisäksi jauhaa mukaan muitakin ruhon osia. Norjassakin on erilaisia perinnemakkaroita, joita löytyy esimerkiksi joulupöydästä muiden, vähemmän jalostettujen liharuokien rinnalta. 

Tarvittaessa norjalainen elää makkaralla. Pølse käy sekä lounaasta että päivällisestä ja mikä ettei aamupalastakin. Esimerkiksi Gardermoenin lentokentällä voi havainnoida makkaransyöntiä heti aamuvarhaisella varsinkin kotimaanlentojen puolella. Eikä tietenkään pidä unohtaa yöpalaa. Sellaiseksikin makkara sopii oikein hyvin, mutta sen toki tietävät myös suomalaiset.

Makkara on myös juhlaruokaa, eivätkä ainoastaan perinnemakkarat vaan myös aivan tavallinen grillimakkara. Tai voihan sen kuumentaa myös vedessä. Norjalaisilla syntymäpäivillä tarjotaan makkaraa, Norjan kansallispäivänä juhlitaan makkaralla, työpaikan perjantailounaalla irrotellaan makkaralla. On suorastaan hämmästyttävää, miten makkaratarjoilu näyttää aina saavan norjalaiset aidosti ilahtuneiksi ja hyvälle tuulelle.  



Norjalaiset ovat kehittäneet makkaransyönnistä lähes taiteenlajin. Makkaraahan ei toki pistetä suuhun sellaisenaan, vaan se kietaistaan lompeen (rieskantapainen) tai hotdogsämpylään - tai molempiin. Maustetaan sinapilla, ketsupilla, majoneesikastikkeella. Höystetään katkarapusalaatilla, perunasalaatilla, italiansalaatilla, kurkkusalaatilla. Viimeistellään sipulilla, joko raa'alla silpulla tai paahdetulla. Enemmänkin mahdollisia lisukevaihtoehtoja löytynee. Tuoreet vihannekset sen sijaan eivät vaikuta kuuluvan yhteen makkaran kanssa sipulia lukuunottamatta.

Koko komeus syödään nauttien. 

Wikipedian mukaan Norjassa syödään vuosittain 45 miljoonaa kiloa makkaraa, mikä henkeä kohden laskettuna on keskimäärin lähes sata makkaraa vuodessa. Siis kaksi makkaraa viikossa. Lisukkeineen.


Piirroskuvien lähde Jenny K Blake: Brown Cheese Please. Norway inside out from the outside in (2003).

8 kommenttia:

  1. Norjalaiset ovat siis vielä enemmän makkarafaneja kuin ruotsalaiset! Toi vohvelin kanssa on kyllä vähän liian eksoottista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omat havaintoni ruotsalaisten makkaransyönnistä ovat niin vähäiset, etten osaa ottaa kantaa, mutta suomalaiset nämä kyllä voittavat. Makkaraa vohvelissa en ole päässyt maistamaan, mutta tietyllä tavalla kyllä olen utelias makukombinaation suhteen. ;)

      Poista
  2. Hihii, onhan se makkara ainakin kätevä ruoka :D Piti vielä kysyä, että vaihteleeko se makkaralaatu, vai onko esim. kyläreissulla tarjottava makkara aina sitä samaa, mitä kaupasta yleisimmin saa vai kikkailevatko norjalaiset enemmänkin niillä lisukkeilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makkaraa on useampaa laatua. On sellaista, jonka suomalainen tunnistaa grillimakkaraksi ulkonäön perusteella, ja jossa voi esim olla juustoa tai vähän enemmän mausteita tai kääräisty pekonia ympärille jne. Kioski/huoltoasemamakkarat ovat yleensä grillimakkaroita. Vedessä kuumennettava makkara taas on tyyppiä "ylipitkä nakki", ja jos makkaraa kuumennetaan kotona sisätiloissa (esim. synttärit), tämä taitaa olla yleisintä. Lisukkeet tietenkin riippuvat syöjästä, mutta sinappi, ketsuppi ja katkarapusalaatti on yleinen yhdistelmä sekä grillimakkaralle että nakille. Ja se leipä siinä ympärillä pitää aina olla myös! Mihinkään kovin ihmeellisiin virityksiin en ole törmännyt edes juhlissa (tai varsinkaan niissä).

      Poista
  3. Tää norjalaisten pølse-uskonnollisuus on kyllä ihmeellistä! :-D Ja se, että niitä mutustetaan usein vähän fiinimmissäkin juhlissa ja myydään kaikkialla koko ajan. Ja erityisesti lastenjuhlat on tietenkin totaalisen epäonnistuneet, jos ei jossain vaiheessa tarjoilla pølseä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi mielenkiintoista tietää, miksi ja missä vaiheessa makkarasta on tullut juhlaruokaa. Lastenjuhlien yhteydessä sen jotenkin ymmärrän, mutta että kansallispäivänä jopa ravintolat tarjoavat makkaraa, jota ei muuten ole listalla, menee yli ymmärryksen.

      Poista
  4. No jaaa, miksi makkaroita? No sehän on helppo nakki (lue: ruoka)!
    Makkaroita on nopea ja helppo paistaa pannulla, keittää/kuumentaa vedessä, tai grillata ja niiden lisukkeena voi tarjota monenlaista.
    Meidän perheemme on kai vain 1/4 osaltaan täysin norjalaista, mutta kyllä meilläkin herkutellaan mskkaroilla, ei tosin juurikaan juhlissa, mutta se on silloin tällöin perjantai-illan ruokaa, ja kutsumme sitä "makkaraorgiaksi". Ostamme vähintään 4-5 eri tyyppisiä makkaroita, ja ranskalaisia perunoita, tuoretta sekasalaattia tai perunasalaattia, ketsuppia ja sinappia, hyvältä maistuu ja helppoa! Makkaroita löytyy tavallisten grillimakkaroiden lisäksi, mm. juustolla täytettyä, valkosipulilla tai tavallisella sipulilla maustettua, jotain tulisempaa pippurisekoitteista, saksalaistyylisiä, espanjalaistyylisiä choritzo-makkaroita jne jne jne. Eli kyllä niitä piisaa vähän joka makuun. Ruotsissa olen ehdottomasti kokenut samanlaisen makkarainnostuksen, Tanskasta puhumattakaan, niin ettei tämä nyt pelkästään mikä Norjalaisten pahe tai hyve ole!!! Terveisin, (liikaako norjalaistunut?) Rosmariini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, makkara on helppo ja nopea ruoka. Ja nälän tullen helposti saatavilla mistä tahansa kioskista. Oikeastaan ihmettelen nimenomaan makkaran läsnäoloa kaikkialla. Makkarasta voisi sanoa yleisesti, että se on kulttuuriruoka kaikkine muotoineen ja pitkine historioineen. Ja norjalaiseen kulttuuriin makkara kuuluu erottamattomana osana.

      Makkarahifistely tai -orgiat voikin olla melkoista herkuttelua. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...