sunnuntai 26. elokuuta 2012

Kuinka taviksia kuninkaalliset saavat olla?

Kruununprinssipari shoppailemassa New Yorkissa. (kuva)
Muutama päivä sitten uutisotsikoissa oli Norjan kuningasperheen turvallisuuden mahdollisesti vaarantanut, nykyään normaalisti hyvin arkipäiväinen asia. Kruununprinsessa Mette-Maritin poika, Marius, oli julkaissut Instagramissa yksityisluonteisia kuvia perheestä. Tuskinpa niissä kuvissa sinänsä mitään arkaluonteista näkyi, mutta aika- ja paikkatietojen, siis perheen olinpaikan, näkyminen kenelle tahansa saivat kuninkaallisten turvallisuudesta vastaavat kauhistumaan. Instragram-tili suljettiin ja kuninkaallisia nuhdeltiin sanomalehtien sivuilla.

Kuninkaallinen asumus. Kuvat ovat jo poistetusta vuokrailmoituksesta osoitteesta finn.no
Tästä näkökulmasta on aika mielenkiintoista, että prinsessa Märtha Louisen perheen asunto on juuri annettu vuokralle jollekin tavikselle. Tai no, tuskin kyseessä kuitenkaan on mikään ihan perustavis, koska asunnosta pyydetty kuukausivuokra on aika kuninkaallinen, 45.000 kruunua eli tämän hetken valuuttakurssilla noin 6000 €. Vuokrailmoitus kuvineen oli netissä kaiken kansan ihmeteltävänä pari kuukautta ennen kuin vuokralainen löytyi.

Prinsessa Märtha Louise ja Ari Behn (kuva)
Kruununprinssipari joutuu tulevan hallitsijaparin asemansa takia viettämään varmasti aika "epänormaalia" elämää. Kruununprinsessa Mette-Marithan on taustaltaan aito tavis, joidenkin mielestä vähän liiankin kanssa tulevaksi kuningattareksi. Moni varmasti Suomessakin muistaa, miten hän juuri häidensä edellä antoi julkisen lausunnon aiemmasta railakkaasta elämästään.

Prinsessa Märtha Louise taas on tavallaan pyrkinyt eroon kuninkaallisuudesta. Hän on luopunut hänen kuninkaallinen korkeutensa -tittelistä mutta on kuitenkin halunnut pitää prinsessan tittelin. Sitä hän sitten käyttää muun muassa liiketoiminnassaan, enkelikoulunsa yhteydessä ja kirjoja julkaistessaan. Ja kuningasperheeseen Märtha Louise miehineen ja lapsineen toki lasketaan kuuluvaksi edelleen. Prinsessankin puoliso, Ari Behn, on jonkinasteinen tavis - toimittaja tai hienommin sanottuna kirjailija - joka on aiheuttanut pahennusta muun muassa kertoilemalla ginin juomisestaan jossakin haastattelussa.

Norjassa ei ole aatelistoa, joten kuninkaallisten ja tavallisen kansan välillä ei oikeastaan ole mitään syntyperään perustuvaa väliporrasta, jonka kanssa kuninkaalliset voisivat luontevasti seurustella ryhtymättä liian tavallisiksi. Toisaalta nykyaikana koko kuninkaallisen käsite - että joku on valtionpäämies ja muiden yläpuolella vain, koska on sattunut syntymään tiettyyn perheeseen - on Norjan kaltaisessa sosiaalidemokraattisessa tasa-arvoyhteiskunnassa lievästi sanottuna omituinen.

Mutta jos kuninkaalliset tekevät samoja asioita kuin tavikset, niin johan kansa älähtää. Tai ainakin lehdistö.

Kuningasperhe tervehtii kansaa. (kuva)

7 kommenttia:

  1. Musta on aika kummallista että esim Ruotsissa, joka on niin tasavertainen, oikeudenmukainen ja demokraattinen maa, niin valtionpäämiehenä on kuninkaallinen.

    Minä olen muuten ollut joskus, ehkä n 12-14 vuotiaana tai jotain, ihastunut Haakoniin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsissa on monarkialla niin pitkät perinteet, ettei siitä noin vain luovuta kun ei mitään vallankumoustakaan ole tekeillä. Norja taas itsenäistyessään runsas sata vuotta sitten tieten tahtoen valitsi jo silloin vähän "vanhanaikaisen" monarkian ja tanskalaisen kuninkaan. Mikäköhän logiikka siinä oli takana? Täytyy varmaan ryhtyä perehtymään Norjan historiaan, jos vaikka tämäkin asia aukenisi...

      Onhan tuo Haakon aika hmm.... edustuskelpoinen ;)

      Poista
  2. Mielenkiintoista! En ole kovinkaan paljon seurannut Norjan kuninkaallisten elämää, toki tiedän Mette-Maritin menneisyydestä mutta Märthä Loisesta en tiennyt paljon mitään entuudestaan. Taas voin todistaa miehelle että blogien lukeminen on oikeasti sivistävää eikä vain "hauskaa ajanvietettä" mikä on listan viimeisenä JOS on aikaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään varsinaisesti seuraa kuninkaallisten elämää, mutta joskus tällaiset omituisuudet ja niiden aiheuttama kohu kiinnittävät huomion. Ja kyllä, blogien lukeminen on ehdottomasti sivistävää! :D

      Poista
  3. Mielenkiintoinen kirjoitus! Pitihän Suomestakin aikanaan tulla monarkia, mutta historia kulkikin sitten aivan toiseen suuntaan, eli ehkä kyseessä oli myös jonkinlainen muoti-ilmiö. Minä seurasin jo lapsena Euroopan kuninkaallisten edesottamuksia aikakauslehdistä, kun ne jutut olivat olevinaan niin viihdyttäviä ;)
    Ihan mielenkiintoinen näkökulma tuo aateliston puuttuminen. Seurustelevatkohan Norjan kuninkaalliset sitten sukulaistensa kanssa vai ihan tavisten... :)

    VastaaPoista
  4. Sata vuotta sitten kuninkaan valinnalla (jos sellainen piti valita) toteutettiin myös ulkopolitiikkaa eli solmittiin tai vahvistettiin suhteita muihin maihin kuninkaallisten sukulaissuhteiden kautta.

    Norjan nykyisessä kuningasperheessä enää kuninkaalla itsellään on "puhtaasti" kuninkaallinen tai aatelinen syntyperä - isä oli edellinen kuningas ja äiti ruotsalainen prinsessa. Kuningatar on norjalaisesta porvarisperheestä, kuningasparin vävy ja miniä hekin tavallisia norjalaisia. Tuskin seuraavan polven puolisotkaan sitten aikanaan sen kuninkaallisempia ovat. Mutta kyllähän nämä seurustelevat ilmeisesti aika paljon myös sukulaistensa eli muiden Pohjoismaiden kuninkaallisten kanssa.

    VastaaPoista
  5. Kiitti paljon sain sairaasti tietoa projektiin:) Tommosii bogei sais olla joka aiheeseen!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...