lauantai 9. heinäkuuta 2011

Lomakauden ahaa-elämyksiä


Kun pahin kiire alkoi töissä rauhoittua työviikon lähestyessä loppuaan, päätin pitää luovan tauon ja perehtyä norjalaiseen työlainsäädäntöön vuosiloman osalta. Joistakin asioista en nimittäin ole saanut selkoa vaikkapa mieheltä tai työpaikan henkilöstövastaavalta kysymällä, mutta netistä sitten lopulta löytyi vastauksia ja jopa riittävän yksinkertaisesti selitettynä.

Norjassa lomanmääräytymisvuosi on kalenterivuosi, eli tämän vuoden lomat ansaitaan viime kalenterivuonna. Samalla kertyy myös lomarahaa. Kun yritin ihmisiltä - norjalaisilta - kysymällä selvittää, millainen systeemi se täkäläinen lomaraha käytännössä on - onko se palkan lisäksi maksettava, kuten Suomessa, vai palkan sijaan maksettava - en saanut vastausta ollenkaan, koska kysymystäni ei ymmärretty. Norjalaisilla on havaintojeni mukaan usein taipumus ajatella, että eikös tämä asia kaikkialla ole näin ja eihän se muulla tavalla voisikaan olla. Sitten kun maahanmuuttaja alkaa kysellä tyhmiä ja itsestäänselvyyksiä, vastausta ei ymmärretä antaa ollenkaan.

Googlaamalla kuitenkin selvisi, että lomaraha korvaa loma-ajan palkan. Lomaraha maksetaan touko- tai kesäkuussa normaalin kuukausipalkan lisäksi ja sitten lomailukuussa palkasta pidätetään loman suuruinen osuus. Melkoista taskusta toiseen siirtämistä minun mielestäni, jos nyt olen tämän asian ihan oikein ymmärtänyt nettiä lukemalla ja palkkakuittejani tutkimalla. Mies tosin oli sitä mieltä, ettei se näin mene, ei ainakaan hänen töissään. Jos siis olen olen ymmärtänyt väärin, saa mieluusti korjata.

Lomaraha on myös verotonta tuloa. Jee! Mutta miksi sitten kesäkuussa, kun lomarahat maksettiin meidän firmassa, kesäkuun normaalista kuukausipalkasta oli pidätetty veroa huomattavasti normaalia enemmän? Onko lomarahan verottomuus vain näennäistä? Vai onko palkanlaskijalla ollut huono päivä? Keneltähän tätä kannattaisi kysyä, jos haluaa vastauksen kummastelevien katseiden sijaan?


Minun ruhtinaalliseen yhden viikon lomaani on vielä viikko aikaa. Asiakaspalvelussa lomaillaan vuorotellen, jotta aina on riittävästi ihmisiä vastaamassa puhelimeen ja tekemässä muut tuikitarpeelliset työt. Nyt on takana kaksi viikkoa Ruotsin asiakaspalvelun Marin tuuraamista, ja täytyy sanoa, että ruotsalaiset asiakkaat valittavat kaikenlaisista asioista paljon enemmän kuin suomalaiset. Vaikka loma-aika on suhteellisen hiljaista aikaa, kahden maan hoitaminen takaa, että puhelin soi niin usein, etten varmasti pääse pitkästymään.

Parin viikon aikana olen tehnyt huomioita myös omasta sosiaalisesta aktiivisuudestani. Normaalisti työpäivän aikaisen sosiaalisuuden tarpeeni tyydyttää aika pitkälle samassa huoneessa istuvan Marin kanssa jutustelu. Kun Mari firmassa pitkään työskennelleenä lisäksi tietää jotakuinkin kaiken kaikista käytännön asioista, edes neuvoja saadakseen ei yleensä tarvitse vaivautua oman toimiston ulkopuolelle. Nyt kun Mari on poissa, minulle on yllättäen tullut tarve tyydyttää sosiaalisuuttani lähtemällä oman huoneen ulkopuolelle. Ehkäpä se on ihan positiivista, koska nyt olen huomannut, että Marin läsnäolo tavallaan passivoi minua, ja saatan päivän mittaan puhua paljon enemmän ruotsia kuin norjaa.

Perjantaina juttelin Norjan asiakaspalvelun kesäsijaisen kanssa niin pitkään, että alkoi suorastaan väsyttää. Satuimme sekä aamulla että iltapäivällä käyttämään samoja liikennevälineitä ja vaihtamaan siinä sitten ajatuksia erinäisistä asioista. Mutta kyllä se oli rasittavaa, koska Linn puhuu paljon ja nopeasti. Kuuntelemiseen pitää tosissaan keskittyä, ja itse asiassa keskusteluun osallistuminen on hankalaa, koska reaktionopeuteni norjaksi ei edelleenkään ole kovin suuri.

Töissä puurtaminen keskellä kesää pienellä palkalla ja ilman kunnollista lomaa tuo mieleen opiskeluajat monta vuotta sitten. Ei tällainen ole aikuisen ihmisen elämää. Tämä nyt ei ole varsinaisesti mikään ahaa-elämys, vaan enemmänkin vahvistus sille ajatukselle, että jotain muuta olisi hyvä löytää hyvissä ajoin ennen ensi kesää.

10 kommenttia:

  1. Meillä taas ei makseta lomarahakuukautena OLLENKAAN palkkaa, näin tämä kuuluu meidän pomon mukaan mennä...? Koska silloin lomaraha korvaa palkan. Jos siis on ollut koko vuoden töissä. Hmm...

    VastaaPoista
  2. Miehen töissä maksetaan normaali palkka joka kuussa ja lomarahat ekstrana kesäkuussa. Eli nyt meillä näyttää olevan tässä jo kolme erilaista käytäntöä!! Miksei voi olla yhtä tapaa?? Oikeasti en ole ollenkaan vakuuttunut siitä, että palkkani ja lomarahani on maksettu oikein... :/
    Seuraavaksi haluan töihin jollekin isolle ja tunnetusti luotettavalle työnantajalle, kiitos!

    VastaaPoista
  3. Minä olen ollut täällä Norjassa n. 6 vuotta töissä, ja meillä lomarahakäytäntö menee näin: kesäkuun palkka ja lomarahat maksetaan heinäkuun alussa, ja jos sitten satut esim. lomailemaan sen heinäkuun, niin se on sitten luonnollisesti palkaton kuukausi (kuten Satu sanoi), eli lomaraha korvaa palkan. Mutta ei sillä että meillä IKINÄ olisin voinut pitää 2 viikkoa enempi lomaa putkeen kesällä, eli käytännössä en ole ikinä ollut palkatta kuukautta. Ja lomaraha on kuitenkin 12 % bruttotuloista, eli se on paljon enempi kuin normipalkka ja paljon enempi kuin Suomessa (tienaat 300000kr, lomarahaa n.4600 €).Ja lomaraha on tosiaan verotonta kun se maksetaan, MUTTA sinun pitää siitä kuitenkin käytännössä maksaa veroa kuluvan vuoden aikana, muuten mätkähtää ihanasti mätkyjä seuraavana syksynä, nimim. kokemusta on. Eli tarkista loppuvuodesta esim. skatteetatenin "enkel skatteberegning" palvelun avulla että olet maksanut tarpeeksi veroja, se osaa antaa noin suunnilleen tuloksen siitä tuleeko mätkyjä vai palautuksia.

    Terveisin Katja

    VastaaPoista
  4. Lohduttavaa kuulla, että en ole ainoa, joka ei tajua lomarahakäytäntöä...

    VastaaPoista
  5. Katja, kiitos vinkeistä! Meillä näytti työnantaja huolehtivan riittävästä veronmaksusta, koska kesäkuun normipalkasta otettu ennakonpidätys oli niin suuri, että lomaraha (normi nettopalkan ylittävä, käteen tuleva osuus)kutistui jonkin verran pienemmäksi kuin vastaavan ajan palkka :/ Muun muassa tästä syystä olen vähän epäileväinen, onko kaikki maksettu oikein...

    Peikko, en ole varma tajuanko minäkään edelleenkään edes kaikkien näiden ihan hyvien selitysten jälkeen...

    VastaaPoista
  6. Hei Heli, hauskaa että löysit blogiini. Minä olen nyt vuorostani tutustunut sinun blogeihisi ja postauksiisi ja "hyviksi" havainnut :o) !! Olen kovin samanhenkinen luontoystävänä niin lintujen kuin kasvienkin osalta, minäkin mielelläni haluan tietää myös kaikkien nimet ja juuri latinalaisten nimien avulla yritän löytää kummastakin "omasta" kielestä ne vastineet. Samat kokemukset suurin piirtein olen käynyt myös läpi norjalaiseen yhteiskuntaan totutellessani ja edelleen rivitaloalueellekin muuttaessamme. Nykyisin asutamme vanhaa omakotitaloa, jossa remonttia riittää vielä seuraavillekin asujille, kun se aika tulee. Ja norjankielessä yhäkin kiukuttelen miehelleni sen kieliopin ja sanojen käytön ja ääntämisen epäloogisuuksia (ainakin minun mielestäni!), mutta mahdollisten sääntöjen tai perustelujen sijasta saan kuulla, että "se vain on niin". Olen jo asunut täällä niin kauan, että olen alkanut hyväksymään tietyn elämäntyylin ja monet ärsyttävät epäkohdat. Elän sillä periaatteella että maassa maan tavalla tai maasta pois. Nyt sen sijaan itse ärtyilen monien muiden maahanmuuttajien elämäntavoista ja vaatimuksista, yhteiskunnan palvelujen ja maksujen väärinkäytöistä, ulkolaisten taksikuskien veronkierrosta, NAV:in tukien vastaanottamisesta väärin perustein jne. En ymmärrä sitä, että kun maahan tulee siirtolaisia huonommista oloista, ja ovat omasta tahdostaan valinneet juuri Norjan, niin miten he voivat kaikenlaisissa asioissa vaatia täällä Norjan yhteiskuntaa ja norjalaisia muuttumaan ja esittävät kaikenlaisia vaatimuksia, sen sijaan että itse hyväksyisivät ja asettautuisivat maan olosuhteiden ja sääntöjen mukaan, kun kerran tänne ovat halunneet. Minäkin yritän muualla maailmassa matkatessani kunnioittaa paikallisia määräyksiä ja tapoja, ainakin niin pitkälle kuin se näkyy tai vaikuttaa julkisesti, ja se erilaisuus on mielestäni osa elämän ja maailman rikkautta. En ole mikään maailmanparantaja enkä saarnaaja ja siksi harvemmin tuon esille mitään yhteiskunnallisia mielipiteitäni, ja oma bloginikin perustuu enemmän harrastusteni ja niiden tulosten kuvaamiseen. Eniten nautin matkoista, luonnosta ja niiden kuvaamisesta ja erilaisesta näpertämisestä / käsitöistä, puutarhasta ja vanhoista tavaroista. Luen kuitenkin mielelläni muidenkin kokemuksista ja ajatuksista Norjaan muuttamisen myötä. Hyvää jatkoa sinulle ja rivitalopuutarhan perustamiselle!
    Terv. Rosmariini

    VastaaPoista
  7. Hyva etta on muitakin jotka eivat kasita tata lomarahasysteemia. Vaikka olen jo toista kertaa NOrjassa tøissa niin en vielakaan tajua sita. Ja mistas tarkistat onko maksettu oikein kun et tieda mika se oikein on:)

    VastaaPoista
  8. Rosmariini, hauska "tutustua" uusiin norjansuomalaisiin :)

    Kalamuija, eilen selvisi, ettei norjalainen miehenikään ymmärrä tätä lomarahajuttua ihan täysin. Hän on töissä julkisella sektorilla ja siellä on mitä ilmeisimmin käytäntö erilainen kuin yksityisellä. Ilmeisesti pitää vain yrittää luottaa siihen, että työnantajan palkanlaskija osaa hommansa. (mutta silti epäilyttää...) :P

    VastaaPoista
  9. Meillä on kanssa töissä niin, että maksetaan se 12% edellisen vuoden palkasta ja sitten ei saa 4 viikon palkkaa samassa kuussa, kun saa sen 12% lomarahan. Itse en sitä tänä vuonna saa, mutta saan pitää palkatonta lomaa. Mulle on kyllä vielä epäselvää, että miten se menee, kun on kuitenkin 5 viikkoa lomaa vuodessa, että otetaanko pois neljän vai viiden viikon palkka. Sitten on vielä se joulukuun verohelpotus, että maksetaan vaan puolet veroja, niin sehän on kanssa vähän kuin lomarahaa :) Mutta hämärää on. Ja maahanmuuttajat maksavat 10% vähemmän veroja kahtena ekana työvuotena. Ainakin meidän palkanlaskija on tosi avulias ja mukava, että jos on jotain epäselvää niin palkkatomisto lienee se paras paikka kysyä asiasta suoraan.

    Mua itseä ei ärsytä vielä kovin monet jutut täällä Norjassa, mutta olenkin ollut vasta 4,5kk, että eiköhän sen ärsytyksenkin aika vielä tule. Mulla on onneks tosi kiva työpaikka ja mukavat työkaverit ja se onkin mulle melkonen henkireikä, nyt kun en vielä tunne niin paljon ihmisiä. Mukavaa kesän jatkoa!

    VastaaPoista
  10. Saana, meidän firmassa ei ole omaa palkanlaskijaa, vaan se hoidetaan ostopalveluna. Henkilöstövastaavan lähettää aina kaikki vähänkin hankalammat kysymykset eteenpäin, joten vastauksia ei juuri koskaan saa nopeasti. Täällä hoidetaan muutenkin erinäisiä asioita vähän "vasemmalla kädellä" joten yritän hankkiutua muualle töihin niin pian kuin mahdollista...
    Se joulukuun veroton palkanmaksu on aika kiva juttu. On jonkin aikaa suorastaan äveriäs olo :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...