sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Norjan terroriteot

 Kukkien, Norjan lippujen ja kynttilöiden meri Oslon tuomiokirkon luona

Perjantaina tulin ruokakaupasta kotiin vähän puoli neljän jälkeen. Mies sanoi kuulleensa pamauksen muutama minuutti sitten - minä en ollut kaupassa ollessa kuullut mitään - ja nyt Facebookissa puhuttiin räjähdyksestä Oslon keskustassa. Miehen mukaan ääni oli ollut kuin iso ukkosen jyrähdys aivan lähellä, ja meiltä on sentään matkaa keskustaan parikymmentä kilometriä.

Aika pian alkoi tulla uutisia tapahtuneesta. Puhuttiin pommista ja islamisteista. Vähitellen tiedot lisääntyivät ja telkkarissa alettiin näyttää yhä uudelleen ja uudelleen videonpätkää räjähdyspaikalta, kuvia vertavuotavista ihmisistä, särkyneestä lasista kaduilla, lähistöllä olleiden haastatteluja. Ja sitten alkoi tulla tietoja laukauksista, joita kuultiin Utøyan saarelta, jossa Työväenpuolueen nuorisojärjestö parhaillaan piti kesäleiriään. Ja illan mittaan lisää uutisia tapahtumista, lisää yksityiskohtia, spekulaatioita, tietoja kuolleista ja loukkaantuneista. Ja uutistulva jatkui jatkumistaan koko yön ja seuraavan päivän.

Olimme aiemmin perjantaina suunnitelleet menevämme illalla Osloon syömään, mutta ne suunnitelmat peruuntuivat uutisten myötä. Viranomaiset kehottivat ihmisiä pysymään poissa keskustasta ja liikennettä rajoitettiin. Lauantaina kävin Sandvika Storsenterissä, Oslon ulkopuolella olevassa isossa ostoskeskuksessa, ja vaikutelma oli, että siellä oli paljon normaalisti Oslon keskustassa lauantaipäiväänsä viettäviä.

Tänään iltapäivällä Oslon keskustassa oli valtava määrä ihmisiä, jotka olivat tulleet paikalle tuomaan kukkia ja katsomaan pommin aiheuttamia tuhoja. Tuomiokirkon viereen oli kertynyt kukkien, kynttilöiden ja Norjan lippujen meri. Räjähdyspaikan lähiympäristö oli edelleen suljettu ja ostosalueella näkyi siellä täällä särkyneitä ikkunoita, joita oli paikkailtu väliaikaisesti. Aseistettuja vartijoita, täydessä varustuksessa olevia sotilaita, oli vartioimassa suljettuja katuja ja hallintorakennuksia.

 Katu, jonka varrella autopommi räjähti, on suljettu liikenteeltä ja uteliailta.

Norjassa on eletty samanlaisessa lintukodossa kuin Suomessakin, eikä mitään näin pahaa ole ajateltu voivan tapahtua. Heti räjähdyksen jälkeen syyllisiksi arveltiin islamisteja, ja terroristin paljastuminen syntyperäiseksi norjalaiseksi on varmaan järkytys monelle. Toisenlaisessa tilanteessa seurauksena olisi voinut olla kasvava muukalaisviha, jolta nyt toivottavasti säästytään. Tosin nyt vaarana ovat tekijän ihailijat ja imitoijat, joita varmasti ilmestyy lähiaikoina suunnittelemaan omia iskujaan.

Tekijää on luonnehdittu äärikonservatiiviksi tai äärioikeistolaiseksi ja kristityksi, joka on useita kertoja yrittänyt pyörittää omaa bisnestä huonolla menestyksellä. Terroritekojaan hän oli suunnitellut pitkään ja huolellisesti ja käyttänyt huomattavan paljon rahaa niiden valmisteluun. Ystävät ja tuttavat kuvailevat häntä mukavaksi ja tavalliseksi kaveriksi. Jostakin syystä tämän "mukavan ja tavallisen" kaverin ajatusmaailma on jossain vaiheessa harhautunut pahasti väärille poluille, koska hänen tekonsa ja julkisuuteen tulleet ajatuksensa ovat todella kaukana normaalista ja terveestä.

Terroriteot oli kohdistettu hallitsevaa Työväenpuoluetta vastaan. Alkaa näyttää siltä, että Oslon pommi oli lähinnä harhautus, jonka turvin terroristi saattoi iskeä muualle. Nuorisoleiri massamurhan kohteena on täysin käsittämätöntä pahuutta. Tekijä itse uskoo olevansa sankari ja on kuulusteluissa ollut hyvin halukas puhumaan ja haluaa selittää ja perustella tekojaan myös julkisesti. Toivottavasti hänelle ei anneta siihen mahdollisuutta.

Reportteri ja aseistetut vartijat


*Kuvat on otettu sunnuntaina 24.7., kaksi päivää terroritekojen jälkeen.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...